Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spúšťame preventívny program zameraný na študentov a študentky základných a stredných škôl

Dátum: 10.11.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Spúšťame preventívny program zameraný na študentov a študentky základných a stredných škôl

Najväčšou úlohou mestskej polície je pôsobiť preventívne. Aj preto sme nie len v bratislavských uliciach, ale aj na základných a stredných školách alebo v centrách seniorov.

Žiakom, študentom a seniorom ponúkame prednášky na témy ako je napríklad prevencia závislostí, šikana, bezpečnosť na sociálnych sieťach, ďalej rozoberáme podvodné praktiky, s ktorými sa stretávajú seniorky a seniori alebo preberáme prácu mestskej polície a aj to v akých situáciách by ste sa mali spojiť s mestskými policajtkami a policajtmi.

Prednášky organizuje preventistka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorá má niekoľkoročné skúsenosti z práce v jednotke s celomestským pôsobením. Spolu s kolegami a kolegyňami bola pri zásahoch, ktoré sa týkali sa ľudí s drogovou závislosťou, má bohaté skúsenosti z pôsobenia na stanici na Obchodnej ulici a komunikácie s mladými a aj maloletými ľuďmi pod vplyvom alkoholu, ale aj z každodennej práce na okresnom veliteľstve v Starom Meste.

IMG_8017Hliadková činnosť v okolí Základnej školy Bieloruská. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prednášky vieme prispôsobiť potrebám škôl

Každá základná a aj stredná škola má svoje špecifiká a žije vlastným životom. V niektorých prípadoch je preto potrebné prispôsobiť prednášky dianiu vo vzdelávacom zariadení alebo reflektovať aktuálnu situáciu novou témou. Sme preto otvorení pri tvorbe prednášok aj špecifickým požiadavkám škôl.

Prednášky prispôsobuje ich potrebám a snažíme sa v nich pracovať s aktuálnym spoločenským dianím a upravujeme ich aj podľa potreby zariadenia, v ktorom prednášame. Téma, jazyk a aj spôsob prednášky odráža vek, vzdelanie a schopnosti poslucháčov. Zároveň, ak nás požiadajú školy alebo senior centrá o spracovanie špecifickej témy alebo jej podanie netradičným spôsobom, tak sa im snažíme vyjsť v ústrety.

Základné témy, s ktorými pracujeme

  • Počas prednášok sa venujeme základom bezpečnosti pri ceste do a z školy, možným rizikám pre žiakov, dopravnej situácií, mimoškolským a voľnočasovým aktivitám.
  • Druhou témou je bezpečnosť na cestách, dopravná situácia, základy dopravnej výchovy, zásady pre účastníkov cestnej premávky.
  • Zaoberáme sa aj bezpečím na sociálnych sieťach. V rámci tejto prednášky sa venujeme ochrane súkromia a osobných údajov, vystupovaniu a komunikácii na sociálnych sieťach a rôznym nástrahám a rizikám spojeným s ich užívaním.
  • Ďalšou dôležitou témou je aj prevencia závislostí. V rámci nej sa venujeme druhom závislostí, ich prejavom, faktorom, ktoré ovplyvňujú vznik závislostí, tabakovým výrobkom, alkoholu u mladistvých a maloletých osôb, ale neopomenieme ani nelegálne drogy a závislosti na technických výdobytkoch.
  • Prácu mestskej polície, jej úlohy, konkrétne prípady mestských policajtiek a policajtov, spoluprácu s inými záchrannými zložkami rozoberáme v ďalšej prednáške. V nej sa venujeme napríklad aj Mestskému kamerovému systému.
  • Pre mužov a ženy v seniorskom veku sme si pripravili tému o podvodných praktikách takzvaných šmejdov a ďalších rizikách, ochrane pred zneužitím osobných údajov, užitočným radám.

 

Pri viacerých prednáškach spájame svoje sily aj s preventistami z Policajného zboru. V prípade záujmu a kapacitných možností mestskej polície organizujeme aj ukážky prác kynológov so psami.

 

Nicol Stanová
Preventiska Útvaru zásahovej jednotky a kynológie
+421 918 467 637
nicol.stanova@mp.bratislava.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.