Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov

Dátum: 15.03.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov

Staré Mesto sa nedá porovnať so žiadnou inou mestskou časťou. Ide o najmenší okres, s najväčšou hustotou zaľudnenia. Organizuje sa tu väčšina kultúrnych a športových akcií, sídlia tu všetky ambasády a je centrom spoločenského života v hlavnom meste. Aj to sú dôvody, prečo staromestské policajtky a policajti nemusia ísť po priestupky ďaleko.

Staré Mesto je najmenším okresom Bratislavy. "Ale pôsobí tu najviac mestských policajtiek a policajtov," vysvetľuje tunajší veliteľ Ľubomír Solák. Na útvare ich pracuje celkom päťdesiatdeväť . Do tohto čísla je zahrnutých aj trinásť ich kolegov, ktorí sú zaradení na takzvanej Zabezpečovacej stanici v Primaciálnom paláci.

V uliciach Starého Mesta sa strieda tridsaťdva policajtov. Okrem nich sú na útvare štyria priestupkári, sekretárka a traja zástupcovia veliteľa. „Dvaja sú tu so mnou, ďalší kolega je zástupcom pre spomínanú zabezpečovaciu stanicu v primaciálnom paláci,“ dodáva Ľubomír. Ešte tu pracujú aj štyria kolegovia so zdravotným znevýhodnením, ktorí dohliadajú na centrum mesta prostredníctvom kamier.

Prácu by uľahčila digitalizácia

Velenie Starého Mesta by dokázalo v týchto chvíľach uplatniť ešte ďalších štyroch policajtov vo výkone. Viac, ako ľudské sily, ich limitujú priestorové a technické možnosti. Viac ľudí sa totiž na stanicu na Medenej ulici už nezmestí.

Ako to vyzerá v službe? Denne velenie Starého Mesta postaví tri až štyri dvojčlenné hliadky, dvaja ďalší policajti idú so zamestnancami Bratislavskej parkovacej spoločnosti a ak sa dá, stavajú sa aj pešie hliadky.

PB-42_2Pešie hliadky sa snažíme stavať do ulíc vždy, keď to je možné. Foto: Mestská polícia Bratislava

Staromestské policajtky a policajti, ako jediní, fungujú na vysielačke s dvoma operátormi na dvoch nezávislých frekvenciách. Operační sú počas služby zavalení prácou. „Musia zdvíhať telefóny, zaznamenávať hlásenia od oznamovateľov, do toho riadiť niekoľko hliadok v teréne, neustále s nimi komunikovať cez vysielačku a ešte aj zapisovať informácie do systému,“ hovorí Ľubomír Solák. Podľa jeho slov, niekedy hliadka čaká aj niekoľko minút, kým sa uvoľni frekvencia, aby mohla nahlásiť priestupky, ktoré riešila. Brzdí ich teda proces, ktorý by najradšej videl čo najskôr zdigitalizovaný.

„Vďaka nej by mohli mať hliadky v teréne voľnejšie ruky. Policajt by zaznamenané priestupky nahadzoval do systému v teréne pomocou tabletu, s ktorým by vyhotovil aj fotodokumentáciu. „Systém by sám pridelil ku každej udalosti číslo, dátum, čas, GPS súradnice. Policajt len vypíše o aký priestupok ide, zaznamená napríklad číslo použitej papuče a odošle. Pri doriešení zaznamená údaje priestupcu a celý priestupok sám aj uzavrie,“ vysvetľuje šéf jednotkárov svoje predstavy o práci v teréne. Takýto systém by podľa neho odbremenil operačných a zefektívnil aj prácu hliadok.

Pomohol Útvar zásahovej jednotky a kynológie

Ak by boli procesy v práci mestských policajtiek a policajtov zdigitalizované, tak by velenie jednotky uvítalo aj ďalších kolegov. „Uživila by sa tu jedna rovnaká stanica, ako sme my,“ hovorí zástupca Martin Fabian a dodáva, že napríklad Policajný zbor má v Starom Meste päť rôznych útvarov.

PB-3404Nočnú bitku v centre mesta ukončili až policajti zo Starého Mesta, ktorým prišiel na pomoc Útvar zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Staromešťania cítia, že im pomohla prítomnosť Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorý sídli na Obchodnej ulici, ale ako dodávajú, roboty v najmenšom bratislavskom okrese je rozhodne veľa. Navyše, zásahová jednotka má celomestské pôsobenie. Najviac ju vidieť v uliciach centra najmä v piatok a v sobotu večer, kedy sa stane zo Starého Mesta veľká párty štvrť. Čiastočne negatívne javy tlmili protipandemické opatrenia, ale s postupným uvoľňovaním riešia mestské policajtky a policajti čoraz viac prípadov.

Zvládnuť musíme športové podujatia a aj protesty plné vášní

Nie nadarmo je Staré Mesto označované aj ako srdce Bratislavy. Je to jedna z najrušnejších častí mesta. Vždy sa v ňom niečo deje. Od najrôznejších kultúrnych, športových či spoločenských podujatí až po verejné zhromaždenia rôzneho charakteru, ktoré boli v minulom roku takmer na dennom poriadku. „Pre väčšie podujatia vyčleňujeme hliadky vyslovene pre potreby danej akcie. Ak sa jedná o niečo menšie, hliadky zvyčajne situáciu kontrolujú priebežne počas služby,“ vysvetľuje Martin Fabian. Ako tvrdí, každé podujatie posudzujú individuálne, komunikujú s organizátormi a na základe toho prispôsobujú aj počty policajtov.

PB-0078Jeden z množstva protestov pri Národnej rade Slovenskej republiky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Protesty sú veľmi špecifické. V poslednom období na nich mestská polícia aktívneparticipuje a stala sa ich neoddeliteľnou súčasťou. Mestskí policajti v rámci nich úzko spolupracujú s Policajným zborom. Ako ozrejmuje Ľubomír Solák, mestská polícia má iné úlohy a povinnosti ako Policajný zbor. „Štátna polícia postupuje na protestoch pod jednotným velením, čo znamená, že príslušníci nemôžu zasiahnuť individuálne.“ Naopak, mestskí policajti môžu zasiahnuť okamžite, ak uznajú, že si to situácia vyžaduje. Je s tým spojená aj určitá miera rizika, avšak sme v tomto smere veľmi užitoční. Svojich kolegov dopĺňa aj druhý veliteľov zástupca, Miroslav Švárny. „Keďže sme orgánom obce, sme to my, ktorí musíme ako prví v prípade potreby zasiahnuť.“ Takto napríklad môžeme počas protestov vojsť medzi ľudí a riešiť, keď napríklad niekto porušuje zákon alebo všeobecne záväzné nariadenia. „Veľkou výhodou je aj to, že môžeme takto priamo v dave komunikovať s organizátormi protestov, pýtať sa ich, čo chcú robiť, vysvetľovať, čo by ich činy mohli znamenať a takto predchádzať vážnym situáciám,“ vysvetľuje zástupca Miroslav Švárny. „Ak usúdime, že na nejaký zákrok nestačíme, žiadame o súčinnosť štátnych policajtov.“

PB-2388So staromestskými kolegami ste sa mohli stretnúť aj pri oslavách bronzových medailí z olympiády. Foto: Mestská polícia Bratislava

Porušovanie prevádzkových hodín nočných podnikov musí riešiť aj miestny úrad

Neustále prijímame podnety na nerešpektovanie otváracích hodín staromestskými prevádzkami. Protipandemické opatrenia sa v uplynulých týždňoch uvoľnili a majitelia podnikov by sa chceli po dvoch náročných rokoch konečne nadýchnuť. „Ťažko sa im však vysvetľuje, že určité pravidlá aj naďalej platia a musia ich dodržiavať,“ pokračuje v rozprávaní Ľubomír Solák. Mestskí policajti museli zmeniť filozofiu v boji proti podnikom, ktoré porušovaním pravidiel rušia a znepríjemňujú život rezidentom Starého Mesta.

Ešte pred časom policajti zvykli majiteľov podnikov na mieste pokutovať v blokovom konaní. Momentálne však hliadky postupujú úplne inak. Situáciu na mieste riadne zadokumentujú, spíšu záznam a prípad sa odstupuje na správne konanie na miestny úrad. Správny orgán môže majiteľovi prevádzky, ktorá porušuje predpisy, uložiť omnoho vyššiu sankciu.

S ľuďmi bez domova komunikujeme neustále

Miesta okolo Michalskej brány, Ventúrskej ulice, Kamenného námestia alebo pri pamätníku na Námestí SNP, či v lokalite Hlavnej železničnej stanice sú najčastejšími útočiskami ľudí bez domova. Staré Mesto je pre nich obľúbenou lokalitou, najmä pre možnosť si jednoducho privyrobiť, ale aj pre viacero charít, kde sa môžu stravovať. „Obyvatelia nám často volajú, keď vidia, že sa na nejakom mieste zoskupujú, avšak my nemôžeme zakazovať ľuďom prítomnosť vo verejnom priestore iba na základe výzoru,“ hovorí zástupca Miroslav Švárny.

PB--6Počas najmrazivejšieho obdobia sme ľuďom bez domova dávali spacáky, karimatky, či iné veci, ktoré by im mohli pomôcť prežiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dodáva, že ak dochádza k narúšaniu verejného poriadku, samozrejme, okamžite takú situáciu riešia. Veliteľ vidí najschodnejšie riešenie práve v efektívnej komunikácii. Hliadky sa s nimi stretávajú denne, s niektorými sa už poznajú aj po mene. „A to je naša filozofia, vybudovať si s nimi korektný vzťah a môže to byť veľké plus pri riešení niektorých situácií,“ hovorí a dodáva, že často sa práve stačí slušne porozprávať s ľuďmi a dohodnúť sa na spoločnom riešení situácie. No nie vždy to ide.

Kamery významne pomáhajú aj pri protestoch

Na území prvého bratislavského okresu je umiestnených najviac zo všetkých kamier mestského kamerového systému, ale aj tak sa ráta s ich posilňovaním. Veliteľ so zástupcami dali návrh o ich umiestnenie napríklad k budove parlamentu, aj vzhľadom na to, že v poslednom období je to miesto, kde sa zvyknú konať verejné zhromaždenia. Pomôžu nielen pri monitorovaní samotného protestu, ale napríklad aj pri organizácii dopravy. Čo sa týka ďalších lokalít, mestskí policajti by radi mali viac pod dohľadom napríklad Vajanského nábrežie a do budúcnosti aj nový komplex Vydrica.

PB-4955_2Veliteľka zmeny má k dispozícii aj výstupy z kamier. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Spoznajte všetkých päť veliteľstiev Mestskej polície Bratislava

STARÉ MESTO: S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov
RUŽINOV: Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov
NOVÉ MESTO: Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania
DÚBRAVKA: Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní
PETRŽALKA: Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.