Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Dátum: 28.02.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Práca mestských policajtiek a policajtov v najľudnatejšom okrese sa točí okolo dopravných priestupkov. Popri nich, sa snažia robiť aj klasickú policajnú robotu, vďaka ktorej sú obyvateľky a obyvatelia Petržalky v bezpečí.

Do ulíc päťky nasadzujeme dvadsaťštyri policajtov. „V priemere máme vonku dve hliadky cez deň a dve v noci a ak nám to kapacity dovolia, pridáme aj tretiu,“ upresňuje zástupca petržalského veliteľa Ján Rausch. Šiesti policajti pracujú ako velitelia zmien a starajú sa o to, aby hliadky boli riadne vystrojené a vyzbrojené. Na útvare pôsobí aj preventista a traja priestupkári. Tak ako aj na ostatných veliteľstvách, aj v Petržalke by sa uplatnili noví policajti. Čiastočným riešením by bola aj možnosť vyčlenenia ďalších peňazí na nadčasy, keďže mnoho policajtov vykonáva aj iné povolanie. Tí sa zhodujú, že by radšej svoj voľný čas venovali práci pre mesto, ako súkromnému sektoru.

Parkovacie domy a záchytné parkoviská ako riešenie

„Viac ako 85 percent z celkového počtu prijatých oznamov a riešených vecí sa týka statickej dopravy,“ vysvetľuje nám zástupca útvaru a dodáva, že poctivý výkon hliadkovej služby, počas ktorého by mohli kolegovia natrafiť na množstvo iných porušení a priestupkov, absentuje na úkor riešenia dopravy.

IMG_4690Najviac prípadov v Petržalke je z oblasti statickej dopravy. Policajtky a policajti chodia od jedného k druhému. Foto: Mestská polícia Petržalka 

Petržalke je navyše špecifická aj tým, že v nej v súčasnosti fungujú dve parkovacie politiky. PAAS a aj Petržalský parkovací systém. Ak sa PAAS rozšíri aj do ostatných častí mesta, s kontrolou parkovania môžu výraznejšie pomôcť asistenti a kontrolóri parkovania, ktorí fungujú zatiaľ len v oblasti Dvory IV.

Nepriaznivú situáciu v doprave môžu vyriešiť len nové parkovacie kapacity, ideálne v podobe parkovacích domov či záchytných parkovísk. „V Petržalke je viacero vhodných plôch, kde by sa dali vybudovať. Hneď z hlavy mi napadá napríklad Starohájsky lesík, ktorý momentálne doslova a do písmena chátra,“ vysvetľuje Ján. Zmenilo by to ráz a charakter Petržalky. Nebolo by to už sídlisko, do ktorého keď niekto zavíta, vidí len nadivoko zaparkované autá, či už na chodníkoch, terasách alebo na príjazdových cestách. Samozrejme, dôležité je mať na tieto parkovacie plochy napojenú verejnú dopravu.

Petržalka má viacero špecifík

Druhý najľudnatejší obvod v Bratislave je ako keby mesto v meste. Okrem najväčšieho slovenského sídliska pracujú policajti aj v troch obciach na pravom brehu Dunaja a to v Jarovciach, Rusovciach a Čunove. Najmä od jari do jesene sú okolia týchto obcí vyhľadávanými pre rekreáciu. Policajti sa stretávajú často s parkovaním na tráve, ktoré je rizikové najmä v lete. „Ľudia už ako keby nemali v pamäti, čo sa stalo pri kúpalisku Vincov les,“ pripomína zástupca. Požiare hrozia aj od nelegálnych ohnísk. Výnimočnými nie sú ani čierne skládky odpadu. Preventívnou činnosťou sa snažíme zabrániť ich vzniku. Ak nejakú nájdeme, oznamujeme to príslušným mestským častiam, ktoré vykonávajú nápravu.

PB-2V lete sme zachraňovali chlapca s mentálnym postihnutím z vôd Dunaja. Foto: Mestská polícia Petržalka 

Populárnym miestom je aj hrádza, ktorá v päťke meria približne 27 kilometrov. V okolí nej sa stretávame často s nesprávnym parkovaním, ale napríklad aj pytliactvom spojeným s rybolovom, častými sú aj nedisciplinovaní cyklisti a chodci, korčuliari, stretávame sa s nelegálnym zakladaním ohnísk a znečisťovaním životného prostredia. Mestské policajtky a policajti slúžia aj ako informátori pre turistov, športovcov a návštevníkov.

Zaujímavosťou je, že tento okres hraničí s dvoma štátmi. Dôležitosť mestskej polície sa ukázala v predošlom roku aj pri zadržaní skupiny cudzincov, ktorí sa dostali na naše územie nelegálne.

V neposlednej rade, Petržalka je kultúrnou mestskou časťou. Podujatia v Sade Janka Kráľa a najmä na Tyršovom nábreží sú počas teplejších mesiacov takmer na dennom programe. Hliadky petržalských policajtiek a policajtov sú nezastupiteľné pri dohliadaní nad verejným poriadkom a pri ochrane života a zdravia počas a po týchto podujatiach.

PB-3624Trhovisko Mlynarovičova je obľúbenou nákupnou zónou pre Petržalčanov. Foto: Mestská polícia Petržalka 

Chceme viac riešiť opitú mládež a aj bezpečie okolo chátrajúcich objektov

Vedenie petržalského veliteľstva sa snaží viac zamerať na chátrajúce budovy, ktoré sa často stávajú útočiskom pre ľudí bez domova. „Veľmi úzko spolupracujeme s oddelením sociálnych vecí Miestneho úradu Petržalka. Ľuďom, ktorí sa v týchto objektoch zdržiavajú, sa snažíme pomôcť a zároveň tým aj prispieť k spokojnosti Petržalčanov, ktorých tento stav hnevá.“ Hliadky vykonávajú pravidelné kontroly, ale táto problematika si podľa všetkého zaslúži širšie a koncepčnejšie riešenie.

Popri priestupkoch v doprave sa snažia petržalské mestské policajtky a policajti zamerať aj na kontrolu konzumácie alkoholu mladistvými. Preventívne kontroly, napríklad na detských ihriskách, pomáhajú eliminovať hluk, neporiadok a aj ničenie vybavenia športovísk. V pláne sú v najbližších dňoch aj aktivity v spolupráci s Útvarom zásahovej jednotky a kynológie, počas ktorých sa policajti zamerajú aj na konzumáciu v podnikoch.

Jedným zo zámerov petržalských mestských policajtov je aj rozvíjať a stavať na doterajšej spolupráci s organizáciami, ktoré im môžu výrazne pomôcť pri zabezpečovaní verejného poriadku či ochrane životného prostredia. „Máme veľmi dobrú spoluprácu s rybárskou strážou a radi by sme prehĺbili vzťahy napríklad so Štátnou ochranou prírody v súvislosti s kontrolami chránených území.“

Situácia sa zlepšuje aj vďaka preventívnym aktivitám

Permanentné sťažnosti dostávali mestskí policajti v minulosti na Sad Janka Kráľa. Riešili tam najmä nepovolenú konzumáciu alkoholu, neprispôsobivé osoby, znečisťovanie parku ale aj nezodpovedných psíčkarov. „V poslednom období sa situácia v sade ukážkovo zlepšila,“ vysvetľuje zástupca. Hliadky ho kontrolujú na pravidelnej báze a aj za pomoci mestskej polície sa podarilo z tejto lokality urobiť bezpečné miesto na oddych či rekreáciu. Obdobne sa situácia zlepšila aj na neďalekej Viedenskej ceste, odkiaľ sa nám častými kontrolami podarilo vytlačiť nezodpovedných vodičov. „Je to priestor určený na relax a šport, je pre peších, cyklistov alebo korčuliarov. Kto príde autom, musí parkovať ohľaduplne a podľa predpisov,“ vysvetľuje zástupca veliteľa.

PB-5181Zo Sadu Janka Kráľa je znovu príjemné miesto, kde je radosť tráviť voľný čas. Foto: Mestská polícia Petržalka 

Bezpečnostné kamery do parkov, telové na uniformy

 „V päťke si nové viem predstaviť v lokalitách parkov, sadov a detských ihrísk,“ tvrdí Ján. Privítali by sme však už aj telové kamery pre policajtov v teréne. Cítia sa s ňou bezpečnejšie. Priestupca, ktorý vie, že je nahrávaný, sa správa úplne inak. Mestská polícia aktuálne niekoľko kusov takýchto kamier testuje. Zatiaľ ich majú príslušníci zásahovky a aj staromestskí policajti. Ak sa osvedčia, v dohľadnom čase ich budete môcť spozorovať aj na uniformách petržalských mestských policajtov.

Efektívnejšia kontrola za pomoci cyklohliadok

Mestská polícia každým rokom zaraďuje do výkonu služby aj svoje cyklohliadky. „Našim zámerom je do budúcnosti výrazne posilniť ich činnosť. Vždy sme dostávali veľmi pozitívne ohlasy od verejnosti, keď boli naši cyklisti v uliciach okresu,“ hovorí zástupca.

kontrola_cyklotrasa_papucaKontrola parkovania na Viedenskej ceste. Foto: Mestská polícia Petržalka 

Cyklohliadky sa dokážu nepozorovane dostať aj do ťažšie prístupných miest, kontrolovať najmä dodržiavanie všeobecne záväzných nariadení ako aj riešiť priestupky na úseku životného prostredia. Vďaka nim bude mať mestská polícia väčší dosah napríklad na vnútrobloky a aj detské ihriská. Tiež bude možnosť efektívnejšie kontrolovať bezpečie na cyklotrasách a aj chrániť chodcov pred nezodpovednými cyklistami na chodníkoch.

 

Spoznajte všetkých päť veliteľstiev Mestskej polície Bratislava

STARÉ MESTO: S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov
RUŽINOV: Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov
NOVÉ MESTO: Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania
DÚBRAVKA: Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní
PETRŽALKA: Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.