Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Záchrana chlapca z dunajských vôd, ale aj naháč pred Prezidentským palácom. Vyberáme najzaujímavejšie prípady I

Dátum: 29.12.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Záchrana chlapca z dunajských vôd, ale aj naháč pred Prezidentským palácom. Vyberáme najzaujímavejšie prípady I

Keď sa spýtate, čo majú mestskí policajti radi na svojej práci, tak vám často odpovedia, že jej pestrosť. O tej svedčia aj prípady, ktoré riešili počas uplynulého roka. Pozrite si náš výber.

Najzaujímavejšie prípady sme rozdelili do dvoch materiálov a každý do viacerých kategórii. Dnes sa pozrieme na tie, kde o ľudskom živote rozhodovali sekundy, na ľudí, ktorí skončili v putách, na kuriozity, či na pomoc ľudí zvieratám.

Keď rozhodujú sekundy

  • Počas leta rezonovala záchrana duševne chorého chlapca z vôd Dunaja. Ten odišiel z bytu v Starom Meste, prešiel Starým mostom na druhý breh a vošiel do vody. Nechýbalo veľa a mohol ho strhnúť prúd. Petržalskí kolegovia po vytiahnutí podchladeného mladíka z vody od neho nedokázali získať žiadne informácie, dokonca ani jeho meno. Pri zisťovaní totožnosti dieťaťa sme oslovili so žiadosťou o pomoc našich facebookových fanúšikov. Aj vďaka nim sa nám v krátkom čase podarilo vypátrať jeho mamu.

paťoZáchranná akcia mala šťastný koniec. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Sekundy rozhodovali aj o živote muža, ktorý sa v marci tohto roka na Námestí SNP ocitol v náhlych zdravotných ťažkostiach. Členovia Útvaru zásahovej jednotky a kynológie boli našťastie nablízku. Pán sa sťažoval na prudkú bolesť v hrudi. Spočiatku síce komunikoval, no v okamihu sa jeho stav rapídne zhoršil, upadol do bezvedomia a prestal dýchať. Po niekoľkominútovej resuscitácii a snahe muža zachrániť, sa im to napokon podarilo. Stabilizovaného ho odovzdali privolaným záchranárom.

záchrana_životaMestskí policajti včasným a správnym poskytnutím prvej pomoci zachránili mužovi život. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Na jar mala svoj život v pláne ukončiť skokom z mosta žena, ktorú zachránili naši policajti. Duchaprítomní okoloidúci okamžite privolali hliadku mestskej polície. Tá dorazila na miesto v hodine dvanástej a žene skočiť z mosta zabránila. Potom sme ju odovzdali do rúk zdravotníkom.

mostNa moste zasahovala aj posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Foto: Mestská polícia Bratislava

Skončili v policajných putách

  • Adrenalínové zásahy zažili aj policajti zo Starého Mesta a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, keď sa im počas jedného letného víkendu podarilo zadržať až osem páchateľov podozrivých z trestnej činnosti. V jednu noc to bol agresívny muž, ktorý sa neštítil útočiť nielen na ľudí okolo seba, ale aj na samotnú policajnú hliadku. Navyše bol ozbrojený dvoma nožmi.
  • Nasledujúcu noc kolegovia zadržali v blízkosti Suchého Mýta sedem aktérov nebezpečnej ruvačky. Všetci boli odovzdaní štátnej polícii.

zásah_Suchá_mýtoSedem bitkárov skončilo na policajnom oddelení. K ich dolapeniu výrazne pomohol aj mestský kamerový systém. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • O dva týždne neskôr si náš zásah vyžadovala aj ďalšia udalosť v centre mesta. K Michalskej bráne nás privolala svedkyňa bitky medzi troma Viedenčanmi. Na mieste sme boli do troch minút, vďaka čomu sme dokázali rýchlo podať prvú pomoc zranenému mužovi a zadržať aj dvoch podozrivých, ktorí sa snažili dostať z miesta činu.

zásah_Michalská_bránaZranenia poškodeného si vyžadovali lekárske ošetrenie. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Jeden zo závažnejších prípadov tohto roka sa stal na Obchodnej ulici, kde došlo k streľbe. Po prijatí oznamu smerovala okamžite na miesto naša hliadka, ktorá dorazila tesne pre príchodom kolegov zo štátnej polície. V spolupráci s hliadkami Policajného zboru prehľadávali okolie. Aj na základe informácie z operačného strediska sa im podarilo pod jedným zo zaparkovaných áut nájsť podozrivého muža. Ten mal okrem plynovej pištole pri sebe aj vrecúško s bielou kryštalickou látkou. Následne bol predvedený na policajné oddelenie.

streľba_Obchodná Obsah batohu podozrivého zo streľby na Obchodnej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zlodeji prichytení pri čine

  • K zvýšeniu bezpečnosti v hlavnom meste na jeseň dopomohli aj mestskí policajti pôsobiaci v Primaciálnom paláci, keď sa im podarilo chytiť zlodeja. Ten okrem toho, že ukradol kabelku zamestnankyni Galérie Primaciálneho paláca, nemal problém pri úteku fyzicky zaútočiť aj na okoloidúcu staršiu pani. Páchateľa sme zadržali.
  • Kynológovia mestskej polície v máji tohto roka prekazili piatim zlodejom krádež na Uránovej ulici. Perfektný výkon, v spolupráci so psovodmi, podali aj naše služobné psy. Boli to práve ony, ktorým sa počas prepátravania rozsiahleho objektu podarilo nájsť podozrivých mužov snažiacich sa ukryť v jeho zákutiach.

uránová_zásahSlužobné psy sú dôležitou súčasťou mestskej polície. Svedčí o tom aj tento prípad. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Aj vďaka mestským policajtom z Ružinova sa v septembri podarilo nájsť ukradnutú motorku. Našli ju odstavenú na Banšelovej ulici a využili aplikáciu HAKASYSTEM+. V nej overili, či zle odstavená motorka nie je v pátraní. Prípad si prevzal Policajný zbor.

Niekedy sú odkázané na ľudskú pomoc

Keď sa zvieratá ocitnú v ohrození, zväčša si dokážu pomôcť aj samé. Sú však aj situácie, ktoré by bez pomoci ľudí nezvládli. Také sú aj tie, pri ktorých sme zasahovali.

  • Viackrát sa nám počas roka podarilo nájsť stratených domácich miláčikov a odovzdať ich majiteľom. Tak tomu bolo napríklad v Petržalke, keď nás na zatúlaného weimarského stavača upozornil náhodný občan. Psíka sme do príchodu majiteľa postrážili a následne mu ho odovzdali.
  • Policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie zas našli strateného Charlieho, ktorý utiekol potom, čo na neho zaútočil pes, ktorý nebol na vôdzke.
  • Staromestskí kolegovia zachraňovali labradorského retrievera. Toho mladej Bratislavčanke, ktorá ho mala v dočasnej starostlivosti, ukradol z Dunajskej ulice neznámy páchateľ. Zlodej ho priviazal o strom v húštine v blízkosti mauzólea Chatama Sofera. Podarilo sa nám ho nájsť a odovzdať späť do rúk milujúcej opatrovateľky.

labrador_1Do hľadania ukradnutého chlpáča sa vo svojom osobnom voľne pustila aj mestská policajtka Oľga Krištofičová. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Začiatkom roka nás jeden z Petržalčanov upozornil na zranenú labuť, ktorá bojovala o prežitie vo vodách Veľkého Draždiaka. Spoločne s pracovníkmi Štátnej ochrany prírody sa nám ju podarilo zachrániť. Labuť mala viacero vonkajších zranení a podľa slov pracovníčky Štátnej ochrany prírody by bez našej pomoci neprežila. 

Kuriozít zažili mestskí policajti neúrekom

  • Petržalskí kolegovia pri riešení hulvátsky odparkovaného vozidla ešte netušili, že vodič sa po nájdení papuče rozhodne demontovať ju z kolesa svojpomocne. To sa mu aj podarilo. Imobilizér zostal pohodený na zemi a auto bolo fuč. Vinník musel neskôr svoje konanie vysvetľovať štátnym policajtom
  • Dúbravskí mestskí policajti riešili zas falošného cestára. Starší pán sa rozhodol namaľovať vlastné vodorovné dopravné značenie na parkovisku pri kostole. Údajne si chcel zabezpečiť dostatok miesta pre pohodlné vycúvanie auta z parkovacieho miesta určeného pre osoby so zdravotným postihnutím. Týmto konaním sa však dopustil priestupku, za ktorý ho riešila mestská časť.

cestárMestský policajt staršiemu pánovi vysvetľuje, že kresliť vlastné dopravné značenie rozhodne nebol dobrý nápad. Foto: Mestská polícia Bratislava  

  • Počas letných horúčav sa vo fontáne na Hodžovom námestí rozhodol schladiť 35-ročný Bratislavčan. Toho nahého z vody vylovili naši kolegovia, ktorí v tom čase dohliadali na verejný poriadok na verejnom zhromaždení. Muž bol zjavne pod vplyvom alkoholu a napokon skončil v rukách príslušníkov Policajného zboru.

Ďalšie prípady nájdete v článku: 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.