Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Únik plynu mestskí policajti zaznamenali včas (zásahy hliadok 8. - 14. novembra)

VIDEO Facebook
Dátum: 19.11.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Únik plynu mestskí policajti zaznamenali včas (zásahy hliadok 8. - 14. novembra)

V minulom týždni sme opäť pomáhali ľuďom so zdravotnými problémami a zasahovali sme aj pri podozrení z úniku plynu. Budúci mestskí policajti sa zúčastnili ďalšieho spoločného tréningu s členmi Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, no tentoraz aj s malým prekvapením.

Počet udalostí, ktoré sme v minulom týždni zaznamenali presiahol číslo 1 800. Najväčšie zastúpenie mali priestupky spáchané na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, tých bolo 1 123. Mestskí policajti sa v značnej miere zaoberali prípadmi nerešpektovania zákazu konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách ako aj neporiadkom v okolí kontajnerových stojísk.

V štatistike sa objavujú aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, porušenia na úseku poriadku a čistoty na verejných priestranstvách, ale aj prípady súvisiace s obťažovaním okoloidúcich. Niekoľkokrát sme sa stretli napríklad aj s realizáciou stavebných prác mimo vyhradeného času a s nerešpektovaním stanovených záverečných hodín v prevádzkach. Na príslušné úrady sme nahlasovali 9 vrakov vozidiel a 1 novú nelegálnu skládku.

hliadka_s_vrakom_(dúbravka)_(Vlastné) Staré vozidlo aj nelegálna skládka odpadu v jednom. Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Najviac porušení evidujeme z Petržalky, tentokrát z Osuského ulice, kde sme ich zistili celkom 49. V 6 prípadoch sme k zraneným osobám privolávali zdravotníkov a v 1 prípade sme spolupracovali s pracovníkmi Slobody zvierat.

Unikajúci plyn zacítili včas

V utorok, v čase približne o 1:30, policajti zo Starého Mesta počas hliadkovej činnosti pod Mostom SNP zacítili silný zápach unikajúceho plynu od regulačnej stanice vzdialenej približne 30 metrov od zastávky mestskej hromadnej dopravy. Cestou operačného strediska preto okamžite privolali havarijnú službu, ktorej pracovníci únik plynu meracími prístrojmi potvrdili. V krátkom čase sa plynárom, pomocou technických prostriedkov, plyn unikajúci z poškodeného potrubia podarilo zastaviť.

Poranil si hlavu v dôsledku epileptického záchvatu

V sobotu, krátko po 16:00 hod., nás prostredníctvom linky 159 kontaktoval dispečer Dopravného podniku Bratislava, že na Púchovskej ulici v priestore zastávky električiek mestskej hromadnej dopravy leží muž. Na miesto bola ihneď vyslaná hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava III, ktorá na mieste zistila, že muž, odhadom 60-ročný, je zranený - má na hlave tržnú ranu a krváca z nosa. Policajtom zároveň uviedol, že trpí epilepsiou a pravdepodobne mal záchvat, ktorým si privodil zranenie. Operačný pracovník preto bezodkladne vyrozumel rýchlu zdravotnú pomoc, ktorá sa na miesto dostavila do niekoľkých minút. Záchranári pacienta naložili do sanitky a previezli na lekárske ošetrenie do nemocničného zariadenia.

Spoluprác so záchranármi bolo viac

V sobotu nadránom sme záchranku privolávali na Obchodnú ulicu. Tam mala podľa slov oznamovateľa ležať osoba s poranením hlavy po nešťastnom páde zo schodov. Mestskí policajti okamžite poskytovali prvú pomoc. Privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci zranenú osobu previezla do zdravotníckeho zariadenia.

sanitka_(Vlastné) Záchranárov sme privolávali k viacerým zraneným osobám. Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

O niekoľko hodín neskôr, na poludnie, na Pestovateľskej ulici v Ružinove riešili kolegovia z Okresného veliteľstva Bratislava II obdobný prípad, na zemi nehybne ležal muž. Postupovali tak ako ich kolegovia v prípadoch predtým. Poskytli mu predlekársku pomoc a privolali sanitku, ktorou bol prevezený do nemocnice.

Viedenská cesta pod drobnohľadom mestskej polície

Kolegovia z Okresného veliteľstva Bratislava V si v uplynulom týždni posvietili aj na  parkovanie na Viedenskej ceste. Kontrolovali, či vozidlá skutočne parkujú len na vyznačených miestach, nie mimo nich. V niektorých prípadoch si vodiči dovolili parkovať nielen mimo vyznačených miest, ale napríklad aj priamo na cyklotrase. Pruhy pre cyklistov rozhodne neslúžia na parkovanie áut ani na výklad tovaru kuriérmi. V oblasti Viedenskej cesty sú navyše dve veľkokapacitné parkovacie plochy ako aj nákupné centrum. Apelujeme preto na motoristov, aby boli ohľaduplní a parkovali len na vyznačených miestach, prípadne svoje vozidlá odstavili na uvedených parkovacích plochách, kde je to povolené. So slušným parkovaním, ktoré nikoho neohrozuje, v tejto časti skutočne nie je problém.

kontrola_cyklotrasa_papuca_(Vlastné)_1 Na Viedenskej ceste vodiči často ignorujú dopravné predpisy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Postavili sa zoči-voči poriadkovým psom

Budúci mestskí policajti sa opäť zúčastnili spoločného výcviku s členmi Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Tentokrát si však kynológovia na nich vzali posilu, svojich služobných psov. Opäť spoločne trénovali ako zasahovať pri situáciách kedy dochádza k hromadnému narušeniu verejného poriadku, či ohrozeniu života, zdravia a majetku. Zo strany študentov to chcelo naozaj poriadnu dávku odvahy postaviť sa psovodom a ich štvornohým kolegom. Tréning však zvládli veľmi dobre a so cťou. Aj takouto formou sa pripravujú na rôzne situácie, ktoré ich môžu postretnúť vo výkone služby priamo v uliciach hlavného mesta.

PB-9414_(Vlastné) Študenti verzus psovodi a zásahovkári. Foto: Mestská polícia Bratislava

PB-9599_(Vlastné) Zákrok so služobným psom proti figurantovi - "výtržníkovi". Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.