Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Regulované parkovanie v Novom Meste: registrácia pokračuje, sprísnia sa kontroly

Dátum: 19.01.2021
Autor: Mestská polícia Bratislava
Regulované parkovanie v Novom Meste: registrácia pokračuje, sprísnia sa kontroly

Bratislavské Nové Mesto pokračuje v naštartovaní regulovaného parkovania v zóne Tehelné pole. Pilotný projekt, ktorého cieľom je zvýhodnenie Novomešťanov s trvalým pobytom pri parkovaní, spustila mestská časť v decembri 2020

Bratislavské Nové Mesto pokračuje v naštartovaní regulovaného parkovania v zóne Tehelné pole. Pilotný projekt, ktorého cieľom je zvýhodnenie Novomešťanov s trvalým pobytom pri parkovaní, spustila mestská časť v decembri 2020.
 
 
Zóna Tehelné pole
 
 
 

„Počas prvého mesiaca si spoplatnenú rezidentskú kartu, ktorá rezidentov oprávňuje bez ďalších poplatkov parkovať v zóne počas celého dňa, zaregistrovala necelá polovica oprávnených občanov,“ informoval zástupca starostu mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Stanislav Winkler. Registrácia pokračuje ďalej aj v januári – z dôvodu pandemickej situácie a s ňou súvisiacim zákazom vychádzania prebieha momentálne iba online prostredníctvom stránky www.parkovanie.banm.sk. „Týmto chceme apelovať na tých, ktorí majú prístup k internetu, aby pomohli svojim blízkym, ktorí internet nemajú, s online registráciou,“ dodáva Andrej Árva z Novomestskej parkovacej spoločnosti. Rezidenti majú nárok na tri karty na jeden byt – za prvú zaplatia ročne 39 €, za druhú 150 € a za tretiu 500 €. Zdarma môžu navyše požiadať aj o tzv. návštevnícku kartu, vďaka ktorej budú môcť ich návštevy parkovať v zóne bez poplatkov 100 hodín ročne (v prípade, že rezidenti nemajú auto a teda ani rezidentskú kartu, budú mať nárok 150-hodinovú bezplatnú návštevnícku kartu).

Návštevníci-nerezidenti, ktorí do Nového Mesta prichádzajú autom za prácou, k lekárovi či na športové alebo kultúrne podujatie, môžu v zóne parkovať len od 8.00 do 18.00 h, pričom za hodinu zaplatia 1,50 €. Parkovací lístok si kúpia prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo SMS správy. Podnikatelia, ktorí majú v pilotnej zóne sídlo firmy, si môžu za 1500 € zakúpiť ročnú abonentskú kartu.

Súčasťou systému regulovaného parkovania je aj efektívna kontrola dodržiavania pravidiel.  Po decembrovom prechodnom období bez sankcií už bratislavská mestská polícia tento rok začala s udeľovaním príslušných pokút za priestupky súvisiace s porušovaním podmienok regulovaného parkovania. Týka sa to tak rezidentov bez rezidentskej karty, ako aj návštevníkov, ktorí v zóne parkovali bez úhrady poplatku. „V zóne Tehelné pole vykonávajú zvýšenú kontrolu parkovania okrem policajtov zaradených na Expozitúre Bratislava 3 aj policajti z Útvaru dopravy a parkovania mestskej polície. Od 4. do 17. januára tohto roku aj vďaka zvýšeným kontrolám mestskej polície bolo v tejto zóne zistených a riešených celkom 223 priestupkov na úseku parkovacej politiky,“ informoval Peter Pleva z Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy. 

V najbližšom období budú policajné hliadky v zóne posilnené, do kontrolnej činnosti sa zapoja aj zástupcovia mestskej časti Bratislava-Nové Mesto. Dôjde tak k ďalšiemu zintenzívneniu kontroly regulovaného parkovania.

 „Aj preto vyzývame všetkých, ktorí sa ešte nezaregistrovali do systému rezidentského parkovania, aby tak neodkladne urobili. Vyhnú sa ta zbytočným nepríjemnostiam a pomôžu k sprehľadneniu situácie a nastaveniu poriadku v parkovaní v okolí svojich bydlísk,“ apeluje mestská časť Nové Mesto.

Pilotný projekt regulovaného parkovania na Tehelnom poli sa stane súčasťou celomestskej parkovacej politiky, ktorú hlavné mesto Bratislava plánuje spustiť v októbri tohto roku.

Všetky dôležité informácie o pilotnom projekte regulovaného parkovania sú dostupné na stránke www.parkovanie.banm.sk. Občania sa v prípade otázok môžu kontaktovať s klientskym centrom prostredníctvom mailu parkovanie@banm.sk

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 20.1.2021 / 20.1.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.