Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme dieťa z parapetu a zúčastnili sa Bratislavských mestských dní (zásahy hliadok 18. - 24. apríla)

VIDEO Facebook
Dátum: 28.04.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme dieťa z parapetu a zúčastnili sa Bratislavských mestských dní (zásahy hliadok 18. - 24. apríla)

V uplynulom týždni sme pomáhali pri záchrane len trojročného dieťaťa a hasičom sme asistovali pri odstraňovaní spadnutých stromov, ktoré narobili nemalé škody. Vo viacerých prípadoch sme opäť poskytovali pomoc zraneným ľuďom a počas víkendu príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie otvorili svoje dvere malým aj veľkým priaznivcom.

Mestskí policajti sa v minulom týždni zaoberali celkom 2 080 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli jednými z najzastúpenejších, sme v značnej miere riešili aj prípady nerešpektovania stanovených záverečných hodín v podnikoch, nepovolené pouličné aktivity, ale napríklad aj realizáciu stavebných prác mimo vyhradeného času.

Viackrát sa hliadky zaoberali neporiadkom v okolí kontajnerových stojísk či priestupkami na úseku životného prostredia. Počas týždňa sme v uliciach Bratislavy našli 8 nelegálnych skládok odpadu, 5 vrakov vozidiel1 poškodenú dopravnú značku. Riešili sme aj 1 majiteľa psa, ktorý nerešpektoval ustanovenia zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Najpriestupkovejším miestom sa stala Krasovského ulica v mestskej časti Petržalka, odkiaľ evidujeme 68 porušení. Až v 12 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 3-krát s bratislavskými hasičmi a 1-krát so Slobodou zvierat.

PB-2176_(Vlastné)Operátori linky 159 vysielali hliadky k viac ako 2 000 prípadom. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme pri záchrane trojročného chlapčeka

V sobotu, krátko pred 13:00, sme na linku 159 prijali oznam, že na Haburskej ulici v Ružinove, na parapete v otvorenom okne stojí malé dieťa. Jednalo sa o ohrozenie života a zdravia a dve ružinovské hliadky mestskej polície preto okamžite smerovali na miesto udalosti. Operátori linky 159 cez spoločný informačný systém zároveň o tomto prípade upovedomili aj kolegov zo štátnej polície a bratislavských hasičov.

Po príchode na miesto skutočne policajti zbadali v jednom z okien na prvom poschodí stáť približne trojročného chlapčeka. V tom čase dorazili na miesto aj hliadky Policajného zboru a hasiči s potrebnou technikou. Ihneď zabezpečili priestor pod oknami. Chlapca sa napokon zasahujúcim zložkám podarilo z okna dostať bezpečne preč.

V byte sa nachádzala aj jeho matka, tá však v čase, kedy jej syn vyliezol na parapetu, spala. Prípadom sa ďalej zaoberal Policajný zbor SR.

Silný vietor spôsobil niekoľko nebezpečných situácií

Nápor silného vetra v hlavnom meste v nedeľu nevydržalo viacero stromov. Príslušníkov Hasičského a záchranného zboru sme predpoludním privolávali napríklad na Sibírsku ulicu, kde vyvrátený strom zavalil jedno z tam zaparkovaných áut a poškodil mu strechu.

K obdobnému prípadu prišlo aj o niečo neskôr na Kamzíku. Strom značne poškodil jedno vozidlo a zároveň zablokoval cestu, ktorá zostala neprejazdná. Našťastie ani v jednom z áut sa v čase pádu stromov nenachádzali ľudia.

1651131059352_(Vlastné)Auto na Kamzíku zavalil strom. Ten sa zrútil pravdepodobne v dôsledku silného nárazového vetra. Foto: Mestská polícia Bratislava

Do tretice si prítomnosť hasičov vyžadoval aj prípad v Podunajských Biskupiciach, kde strom spadol priamo na vozovku a taktiež ju na určitý čas zablokoval. Pri všetkých udalostiach sme zasahujúcim zložkám poskytovali potrebnú asistenciu.

Viacero zranených potrebovalo našu pomoc

Počas víkendu našla hliadka Zabezpečovacej stanice ležať na zemi na Primaciálnom námestí približne 40-ročnú ženu, tá síce bola pri vedomí, ale vôbec nekomunikovala a bolo zrejmé, že má vážne zdravotné problémy. Okamžite sme sa o ňu postarali a privolali záchranárov, ktorí ju previezli do nemocnice na Mickiewiczovu ulicu.

Obdobný prípad sme riešili aj neďaleko, na Kamennom námestí, kde pri hlavnom vchode do tamojšieho obchodného domu ležala osoba v zlom zdravotnom stave. Aj v tomto prípade sme zranenej na mieste poskytli prvú pomoc a následne si ju prevzali zdravotníci.

V piatok zas príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie poskytovali nevyhnutnú predlekársku pomoc žene, ktorá utrpela vážnejšie zranenie na tvári pri nešťastnom páde na Poštovej ulici. Zakrátko sa na miesto dostavili pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí ju previezli na odborné ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

zranená_žena_na_Poštovej_2_(Vlastné)K zranenej žene nás privolali všímaví okoloidúci. Foto: Mestská polícia Bratislava

Malí aj veľkí si prišli na svoje

V rámci Bratislavských mestských dní sme počas víkendu privítali v priestoroch stanice Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na Obchodnej ulici našich priaznivcov a návštevníkom bratislavskej ZOO sme predviedli ukážky práce so služobnými psami.

Policajtky a policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie návštevníkom predstavili nielen ich oddelenie a prácu, ale aj vybavenievýstroj a výzbroj. Okrem taktickej výbavy sme sa pochválili aj hybridnými policajnými autamimodernými alkohol testermi mestským kamerovým systémom. Časť z nášho vybavenia si naši hostia mohli aj vyskúšať. Zásahovkárov počas soboty navštívilo približne šesťsto ľudí.

zasahovka_DOD_(Vlastné)_(1)Navšíviť nás prišli deti i dospeláci. Počas soboty sa u nás zastavilo približne šesť stoviek ľudí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Svoju prácu predstavili návštevníkom bratislavskej ZOO aj kynológovia. Tí predviedli prácu s poriadkovými psami, ich poslušnosť a spravili aj ukážky zadržania páchateľa. S našimi priaznivcami sa psovodi stretli v sobotu aj v nedeľu v ZOO pri pavilóne opíc, odkiaľ sa spoločne presunuli do areálu našej kynologickej stanice a tam to celé prebiehalo. Počas oboch dní sa na nich prišla pozrieť asi stovka ľudí.

zdroj_ZOO_Bratislava_3_(Vlastné)Ukážky výcviku prebiehali v areáli kynológie. Foto: ZOO Bratislava

Obe aktivity mali veľký úspech. Návštevníci u nás vytvorili neuveriteľne pozitívnu atmosféru. Veľmi si vážime toto stretnutie a tešíme sa na ďalšie obdobné podujatia.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.