Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O práci policajtky pred rokom ani neuvažovala, dnes patrí medzi najväčších ťahúňov

Dátum: 29.03.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
O práci policajtky pred rokom ani neuvažovala, dnes patrí medzi najväčších ťahúňov

Zaradiť sa do nového kolektívu nemusí byť pre každého hneď od začiatku jednoduché. Policajtka Lucia Škvarčeková sa stala plnohodnotnou súčasťou mestskej polície začiatkom jesene. Ako ju prijali noví kolegovia a ako hodnotí svoj prvý polrok v službe? Čo má na svojej práci rada a čo naopak nie?

Mestská polícia Bratislava otvorila v júni minulého roka vlastné školiace stredisko. Po ôsmich rokoch tak noví policajti nemusia za vzdelávaním dochádzať mimo hlavného mesta. V priebehu trištvrte roka sa podarilo v Bratislave otvoriť už tri kurzy odbornej spôsobilosti, pričom ten posledný stále prebieha. Lucia Škvarčeková patrila do prvej triedy, z ktorej sa podarilo do radov mestskej polície získať šestnásť nových mestských policajtiek a policajtov.

Prácu v polícii neplánovala

„Bolo to veľmi spontánne. Na internete som zazrela kampaň, ktorá ma celkom oslovila, tak som to skúsila,“ hovorí v úvode Lucia a dodáva, že nad prácou v polícii dovtedy nikdy nepremýšľala. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave s titulom inžinier, ale neskôr si uvedomila, že to pre ňu nie je, ako sa hovorí, to pravé orechové. „Zistila som, že potrebujem niečo akčnejšie,“ dodáva. Lucia navyše nie je prvým policajtom v rodine. Prezradila nám, že jej pradedko a dedko boli tiež policajtmi. Možno aj to ju  presvedčilo skúsiť toto povolanie.

1623055140192_(Vlastné)_1 Lucia s kolegami v prvý deň otvorenia kurzu. Nováčikov prišiel privítať aj náčelník Miroslav Antal. Foto: Mestská polícia Bratislava

Záujemcovia o prácu v mestskej polícii musia prejsť výberovým konaním, ktorého súčasťou sú okrem osobného pohovoru aj fyzické previerky a psychotesty. Ak uspejú, nasleduje zaradenie do kurzu odbornej spôsobilosti, ktorý trvá približne tri mesiace. „Výcvik bol podľa mňa dobrý, veľa som sa naučila,“ spomína na minuloročné leto policajtka.

Študenti sa oboznamujú s jednotlivými právnymi predpismi, ktoré budú v službe pravidelne využívať, no pripravujú sa aj po praktickej stránke. „Absolvovali sme streľby, výcvik sebaobrany, či používanie donucovacích prostriedkov.“ Frekventanti si vyskúšali aj zásahy v prostriedkoch MHD alebo taktiku zákrokov v objekte. Podľa Lucie však teória výrazne dominovala nad praxou. „Mohlo by to byť, z môjho pohľadu, viac vyvážené,“ približuje svoje dojmy z kurzu.

PB-4360_(Vlastné)V kurze odbornej spôsobilosti je niekoľko hodín venovaných aj streleckej príprave. Foto: Mestská polícia Bratislava

Slúži v domácom prostredí

V septembri, po úspešnom zložení záverečnej skúšky, bola novopečená policajtka zaradená na Okresné veliteľstvo Bratislava IV. Ako reagovala, keď sa dozvedela, že práve štvrtý okres sa stane jej polom pôsobenia a ako ju prijal dúbravský kolektív? „Bola som rada, že som sa dostala práve sem, aj vzhľadom na to, že pochádzam z Devínskej Novej Vsi, ktorá spadá tiež do územia štvorky a poznám to tam,“ vysvetľuje. Na veliteľstvo neprišla sama, z triedy sa tam dostala s ďalšími troma spolužiakmi. „Vedenie aj ostatní kolegovia nás prijali viac než dobre,“ hovorí s úsmevom. Prvé týždne sa oboznamovali s fungovaním stanice, študovali príslušné všeobecne záväzné nariadenia a do terénu ich brávali skúsenejší policajti, vďaka ktorým sa naučili lepšie orientovať v rámci územia okresu. „Najprv sme boli tretími členmi hliadok, neskôr, keď sme obdržali zbrojné preukazy, sme už boli zaraďovaní do klasických dvojčlenných hliadok a tak fungujeme aj dodnes.“

Vedenie stanice hodnotí nováčikov z oboch kurzov odbornej spôsobilosti ako veľmi snaživých a perspektívnych policajtov. Špeciálne Lucia za pomerne krátky čas pôsobenia v Dúbravke svojou pracovitosťou dobehla aj služobne starších kolegov dosahujúcich najlepšie výsledky. „Slová chvály, samozrejme, vždy potešia a vážim si ich, ale zároveň ma aj motivujú k tomu, aby som pracovala čo najusilovnejšie. Dôležité je, aj v čase keď sa človeku darí, stáť oboma nohami pevne na zemi a nepoľaviť, práve naopak, pridať.“

image00027_(Vlastné)Lucia si na oficiálnom privítaní absolventov výcviku v radoch mestskej polície slávnostne prevzala osvedčenie a služobný preukaz z rúk primátora hlavného mesta a náčelníka Mestskej polície Bratislava. Foto: Mestská polícia Bratislava

V teréne sa stretnú s dobrými aj zlými ľuďmi

Dúbravskí policajti majú pod palcom najväčší z bratislavských okresov. Spadá doňho až šesť mestských častí. A aj keď je podľa policajtky štvorka viac-menej pokojnou časťou Bratislavy, tak sa nezastavia a to aj z dôvodu veľkých vzdialeností. Pod dohľadom majú totiž nielen Dúbravku, ale aj Karlovu Ves, Devín, Devínsku Novú Ves, Lamač a Záhorskú Bystricu.

„Najčastejšie riešime dopravné priestupky, ale niekedy aj nezodpovedných psičkárov, či rôzne partie popíjajúce alkohol v parkoch a na detských ihriskách,“ opisuje Lucia deň v službe. Niekedy sa pritrafia aj ľudia, ktorí nespokojnosť s pokutou komunikujú nevyberaným spôsobom. „Vidia len svoju pravdu, ale nepozerajú sa na vec z dvoch strán - neuvedomujú si, že ostatných ľudí obmedzili alebo ohrozili,“ vysvetľuje Lucia.

PB-5842_(1)_(Vlastné)Podľa Lucie nie každý znáša udelenie pokuty s pokojom. Treba sa však na vec pozerať z oboch strán. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aj preto ju niekedy mrzí, že v dnešnej dobe sa ľudia často k sebe nevedia normálne správať. Zároveň však poukazuje na to, že netreba všetkých hádzať do jedného vreca a stretáva aj mnoho slušných ľudí. Od správania priestupcu navyše záleží aj to, akým spôsobom bude jeho skutok riešený.

Ženy sú nepochybne majsterkami komunikácie

Lucia je zaradená do klasického výkonu služby, to znamená, že slúži v dvanásťhodinových zmenách. Do mesiaca odslúži približne dvanásť alebo trinásť denných a nočných zmien. Podľa jej slov jej takýto systém vyhovuje. „Ste v práci síce dvanásť hodín, čo nie je málo, ale polovicu mesiaca máte v zásade voľno,“ hovorí. Dokáže sa tak popri práci plnohodnotne venovať napríklad rodine, priateľom či svojim záľubám.

Slúži výlučne iba s mužmi alebo vyrazila do terénu už aj s niektorou zo svojich kolegýň? Ako tvrdí, zatiaľ vždy dostala za parťáka muža. „Je to aj tým, že nás je na stanici dokopy len šesť žien, z toho do ulíc chodíme iba štyri. Čisto ženské hliadky by bolo asi náročnejšie postaviť.“ Dodáva zároveň, že ak by mali riešiť nejakú konfliktnú situáciu, kde by bolo potrebné napríklad použiť proti páchateľovi fyzickú silu, je lepšie, ak sa v hliadke nachádza aj muž. „My ženy však, vo všeobecnosti, máme väčší dar reči, takže dokážeme veľa situácií vyriešiť len vhodnou komunikáciou.“ Zároveň vraj vie mnoho priestupcov obmäkčiť aj prítomnosť samotnej policajtky.

PB-5843_(1)_(Vlastné)Základom je správna komunikácia. Policajtka tvrdí, že niekedy dokáže zabrať až natoľko, že priestupca v konečnom dôsledku poďakuje a odchádza s úsmevom. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nesmie chýbať aj ľudskosť

Lucia prácu v mestskej polícii hodnotí zväčša kladne. Určite sa však nájde aj niečo, čo robí nerada. „Nerada dávam pokuty starším ľuďom, ktorí spáchali priestupok nevedomky, napríklad keď si nevšimli dopravné značenie,“ zveruje sa nám policajtka. Ak ide o takúto situáciu je možné vyriešiť priestupok aj formou napomenutia. „Ku každému pristupujeme individuálne, zohľadňujeme závažnosť priestupku, jeho následky, ale aj samotné vysvetlenie priestupcu.“ Tvrdí však, že drvivú väčšinu porušení riešia aspoň minimálnou pokutou, čo je dvadsať eur.

Práca alebo poslanie?

Obdobie pol roka je už dostatočné na to, aby zhodnotila, či bolo rozhodnutie stať sa mestskou policajtkou správne. Lucia odpovedá bez váhania. „Rozhodne áno.“ Ako tvrdí, v povolaní mestskej policajtky objavila už spomínanú akčnosť, ktorú hľadala. „Nie je to stereotypná práca, stále zažívate niečo nové, každý deň je úplne iný,“ konštatuje. Aj keď sa v uliciach mesta stretáva s rozličnými situáciami, a nie vždy príjemnými, v tejto práci sa našla a baví ju. „Chcem ľuďom pomáhať, chcem byť užitočná a som presvedčená, že to, čo robím, aj keď tomu niektorí možno nerozumejú, je správne,“ zamýšľa sa nahlas Lucia. Dodáva, že byť mestským policajtom rozhodne nie je pre každého. Vyžaduje si to istú dávku trpezlivosti a rozvážnosti. Odporúča ju najmä tým, ktorí radi pracujú s ľuďmi a záleží im na tom, aby bolo mesto bezpečné a bol v ňom poriadok.

20210907_120231000_iOS Nové posily mestskej polície nastúpili do riadneho výkonu služby v septembri minulého roka. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.