Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskí policajti chytili útočníka s nožom (zásahy hliadok 13. - 19.9.2021)

VIDEO Facebook Instagram
Dátum: 22.09.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Mestskí policajti chytili útočníka s nožom (zásahy hliadok 13. - 19.9.2021)

Tretí septembrový týždeň priniesol aj návštevu Svätého Otca a viacero spoločensko športových podujatí, kde participovala Mestská polícia Bratislava.

Počas 13. až 19. septembra riešili mestskí policajti 1 751 prípadov. Z tohto počtu sa týkalo 1 154 udalostí bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V tejto kategórii bolo najviac zastúpené parkovanie bez zaplatenia parkovacieho poplatku. Išlo o 162 prípadov. Veľmi častým bolo aj porušovanie zákazu zastavenia alebo státie na vyhradenom parkovisku - napríklad pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Práve kvôli veľkému počtu porušení pravidiel o cestnej premávke sme sa rozhodli publikovať edukačné materiály. V prvom článku, ktorý je už publikovaný na webe mestskej polície, zhŕňame najčastejšie previnenia, ale aj ulice, kde sa deje najviac priestupkov. Ide napríklad o Mýtnu ulicu, Krížnu, Odborárske a Americké námestie, Šancovú, Spojnú alebo Vlársku či Kukučínovú ulicu. 

Na sociálnych sieťach zároveň spúšťame minisériu, v ktorej budeme v jednoduchých infografikách pripomínať najčastejšie porušenia Zákona o cestnej premávke. Chceme takto vodičom pripomenúť niektoré pravidlá, ktoré im pomôžu vyhnúť sa pokutám.

Návšteva Svätého Otca v Bratislave si vyžiadala špeciálne bezpečnostné opatrenia

Išlo o výnimočnú situáciu, kedy museli byť všetci mestskí policajti pripravení zasiahnuť. Počas tohto obdobia boli zrušené všetky dovolenky a každý musel byť k dispozícii. Išlo o náročné obdobie, kedy do bezpečnostných opatrení bolo zapojených výrazne viac policajtov, ako väčšinou býva v službe. 

PB-6822Bezpečnostné opatrenia pri návšteve Svätého Otca zabezpečovali aj príslušníci mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestských policajtov bolo vidieť napríklad na miestach, kde bola obmedzená doprava, ale medzi ich úlohy patrilo aj dohliadanie na rizikové osoby alebo skupiny, ktoré sa majú snahu zviditeľniť počas návštevy Svätého Otca. Spolu s antikonfliktným tímom Policajného zboru dohliadali napríklad nad rôznymi zoskupeniami v okolí Grasalkovičového paláca, o ktorých z minulosti vieme, že majú snahu narúšať inak pokojné demonštrácie alebo občianske diskusie a kultúrno politické podujatia.

Prácu mestskej polície ocenil aj primátor Bratislavy

Najlepšou vizitkou policajtov, štátnych, ale aj mestských, ktorí boli neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou bezpečnostných opatrení, je samozrejme fakt, že celá návšteva pápeža na Slovensku sa uskutočnila bez narušenia a v poriadku.

PB-6591Priestory Bratislavy kontrolovali spolu s vojakmi a policajtmi aj príslušníci mestskej polície z viacerých okresov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Robotu mestských policajtov ocenil v liste náčelníkovi aj samotný primátor Matúš Vallo, ktorý vyzdvihol ich prácu a nasadenie. Bratislava túto úlohu zvládla na výbornej úrovni z hľadiska bezpečnosti, dodržiavania protiepidemických opatrení, plynulosti cestnej premávky, ako aj z hľadiska protokolárneho.

Chytili sme útočníka nožom

V utorok zadržali príslušníci Zásahovej jednotky a kynológie muža podozrivého z augustového útoku nožom. Muž sa im napokon pri rozhovore priznal k skutku, pri ktorom bodol jemu neznámeho človeka. Kolegovia preto privolali policajtov z Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV, keďže v tomto okrese došlo k napadnutiu. Podozrivého muža si prevzali na ďalšie úkony a spolu za asistencie našej hliadky sa vrátili s páchateľom na miesto činu.

Vidieť nás bolo aj na športových a kultúrnych podujatiach

Dopravný podnik mal v Jurajovom dvore deň otvorených dverí. V rámci neho tam boli naši kolegovia, ktorí pripravili pre malých návštevníkov dopravné ihrisko, kde si mohli deti skúsiť, aké to je brázdiť cesty podľa predpisov. Veríme, že zo všetkých vyrastú slušní vodiči, ktorých nebudeme musieť nikdy pokutovať za zlé parkovanie. A azda aj niektorí skončia ako šoféri v Dopravnom podniku.

DOD28__kópiaO zábavu a edukáciu postarané. Kolegovia priniesli pre návštevníkov DOD Dopravného podniku mobilné dopravné ihrisko. Foto: Dopravný podnik Bratislava

Kolegov bolo vidieť aj počas sobotnej Veľkej cyklojazdy cez mosty. Dokonca sa k cyklojazde pridali na služobných bicykloch a tak dozerali na bezpečnosť a poriadok. Okrem nich sa pridali aj kolegovia na hybridnom aute, ktorí zabezpečovali bezpečie zo zadu kolóny. Cyklistky a cyklisti si tak v Bratislave mohli zajazdiť na miestach, na ktoré sa inak nedostanú. 

Spúšťame nové operačné stredisko mestskej polície

Pre obyvateľov to bude znamenať najmä to, že hovory na linku 159 budú dvihnuté výrazne rýchlejšie a kým doteraz bolo možné naraz prijať 4 hovory, po novom to bude až 16. Volajúci sa nedovolajú najprv na centrálny dispečing, ktorý ich potom prepája na jednotlivé mestské časti, ale spojení budú priamo s operátorom, ktorý bude hneď riešiť ich situáciu. Odbúra sa tak jeden medzičlánok, zrýchli a zjednoduší sa komunikácia.

PB-7118Priestory operačnéhostrediska posúvajú políciu o míľové kroky vpred. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zároveň, už počas telefonátu vie operátor do rozhovoru pripojiť napríklad hasičov, záchranku a štátnu políciu. Tí môžu rovno jednať a nie je nutné im po rozhovore oznamovať udalosť. Taktiež vieme lepšie koordinovať zásahy policajtov. Napríklad ak sa jedná o zlodejov, tak vieme poslať hliadku mestských policajtov z jednej strany ulice a hliadku štátnych z druhej.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.