Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 47. týždni 2005

Dátum: 11.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 47. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 21. novembra do 27. novembra 2005

V doprave takmer tretina priestupkov

Ani v priebehu uplynulého týždňa sa policajti bratislavskej mestskej polície na nedostatok práce sťažovať vonkoncom nemohli. Do štatistiky totiž pribudlo 1753 preverovaných udalostí, pričom v 128 prípadoch oznámenia od občanov poukazujúce na páchanie možnej trestnej činnosti, prípadne priestupkov sa ukázali ako neopodstatnené.

Opodstatnenými bolo ale 678 previnení vodičov voči pravidlám bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, ako aj 83 prípadov obsadenia vyhradených parkovacích miest bez patričného povolenia. Hliadky zároveň počas týždňa riešili aj 100 priestupkov proti verejnému poriadku, ale aj 5 prípadov, kedy správcovia, či majitelia domov zabudli na svoju povinnosť a neočistili od napadaného snehu chodníky.

Čistota a poriadok bola ľahostajná pre 209 priestupcov, zásady ambulantného predaja a trhového poriadku sa snažilo obísť 22 obchodníkov. Trávnaté plochy si na parkoviská premenilo 84 motoristov. V zóne s obmedzeným státím sa priestupcovia do kontaktu s hliadkami mestskej polície dostali 146 krát a v pešej zóne sa stalo 60 priestupkov.

Zima a mráz vôbec neprekážali konzumentom alkoholických nápojov na verejných priestranstvách a porušení podobného charakteru riešili policajti 99. Kňažky lásky porušili platné všeobecne záväzné nariadenia zakazujúce poskytovanie sexuálnych služieb a verejných priestranstvách šesťkrát, psíčkari štatistiku doplnili o 34 nových prípadov. Žobrákom „klepli“ hliadky po prstoch 29 krát.

Vďaka odtiahnutiu nesprávne parkujúceho vozidla sa parkovanie v rozpore s predpismi značne predražilo pre 201 vodičov. S vozidlom z miest, kde je to dopravnými značkami zakázané bez problémov neodišlo ani 356 motoristov. Tým totiž hliadky blokovacím zariadením tento odjazd znemožnili. Najviac priestupkov v priebehu týždňa sa stalo na Vajnorskej ulici a to 66.

Mrazivé noci berú bezdomovcom životy

Napriek fungujúcim útulkom a nocľahárňam pre bezdomovcov v Bratislave, títo o ponúkané služby v teple sa vyspať a za symbolickú cenu aj najesť využívajú v malej miere. Žiaľ, mrazivé noci si už v tejto komunite vyžiadali krutú daň. V pondelok pravdepodobne na následky podchladenia vyhasol život v centre mesta 56-ročnému mužovi zo Smolníka, ktorého smrť zastihla v betónovom kvetináči. V ten istý deň hliadka mestskej polície zachraňovala život 47-ročnému mužovi bývajúcemu v Pezinku. Ten sa podľa telefonátu na tiesňové číslo mestskej polície 159 mal nachádzať v rozvalinách starého domu na Račianskej ulici. Pomočeného, polovyzlečeného muža našli mestskí policajti  ležiaceho na mrazivej zemi. S hliadkou však nedokázal komunikovať. Od ďalšieho bezdomovca si preto požičali aspoň deky a do nich muža zabalili, pričom privolali rýchlu zdravotnícku pomoc. Žiaľ, ani zásah lekárov od smrti tohto muža neochránil, pretože ten na následky podchladenia podľahol v nemocnici.

So silným podchladením prevážali záchranári do ružinovskej nemocnice v stredu ráno ďalšieho muža. 46-ročného Bratislavčana krátko po siedmej hodine ráno spozorovala hliadka mestskej polície bezvládne ležiaceho na Vajnorskej ulici. Ani on nedokázal s hliadkou komunikovať a bolo zrejmé, že noc strávil na ulici. V stave ohrozujúcom život skončil v nemocnici.

Na aute sa zlodeji dlho nevozili

Vo štvrtok v podvečerných hodinách na ulici Odbojárov spozoroval príslušník MsP slúžiaci v bratislavskom Novom Meste cestou do práce odstavené motorové vozidlo Ford. Toto prechádzalo policajným pátraním, pretože neznámy zlodej ho ukradol jeho majiteľovi na Plynárenskej ulici. Policajt preto informoval operačné pracovisko a to zabezpečilo výjazd policajnej hliadky. Kto Ford ukradol, zostáva zatiaľ záhadou.

Z ulice rovno do nemocnice

V piatok nasmeroval jeden z telefonátov hliadku MsP na Mikovínyho ulicu. Mal po nej chodiť starší muž iba v domácich papučiach bez ponožiek. Hliadka tento oznam preverila a starého pána skutočne na ulici našla. Nakoľko tento nevedel povedať ako sa volá, ani kde býva a bol značne dezorientovaný, policajti mu zabezpečili rýchlu zdravotnícku pomoc a sanitkou ho záchranári previezli do najbližšej nemocnice.

To len bola zábava

Skupinka školákov si vo Vrakuni zvolila skutočne netradičnú zábavu. Snehovými guľami hádzali do zaparkovaných autobusov, ale aj vodičov, ktorí ich doviezli na konečnú zastávku. Keď ich títo na nevhodnosť správania upozornili, chlapci vzali nohy na plecia a utiekli domov. Jeden z nich – Marek sa ale tak zľakol, že na bojisku zabudol školskú tašku. Podľa jej obsahu hliadka mestskej polície hravo zistila komu patrí. Zobrali ju teda na adresu, kde Marek býva. Malý guliar už síce doma bol a  jeho mama ho poriadne hrešila za stratu školskej tašky. Keď sa dozvedela, kde ju zabudol a prečo, trošku pritvrdila.  

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 11.7.2008 / 11.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.