Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zasahovali sme pri ruvačke a pomáhali ľuďom so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 19. - 25. decembra)

Dátum: 27.12.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zasahovali sme pri ruvačke a pomáhali ľuďom so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 19. - 25. decembra)

Mestské policajtky a policajti sa počas minulého týždňa museli popasovať s viac ako 1 650 udalosťami. Zasahovali pri bitke v centre mesta, pomáhali ľuďom, ktorí sa ocitli v náhlych zdravotných ťažkostiach a zaoberali sa aj prípadom kuriózne „zaparkovaného“ vozidla.

Najčastejšie sa hliadky mestskej polície zaoberali dopravnými priestupkami. Okrem porušení na úseku verejného poriadku, ktoré boli jednými z najzastúpenejších, v značnej miere riešili aj prípady nerešpektovania stanovených záverečných hodín v podnikoch, nepovolené pouličné aktivity, ale napríklad aj znečisťovanie verejných priestranstiev odpadom.

Viackrát sa mestské policajtky a policajti hliadky zaoberali priestupkami proti majetku či občianskemu spolunažívaniu. Nechýbali ani porušenia v súvislosti s fajčením na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ale aj neplnením si povinností zo strany majiteľov psov.

Počas týždňa sme v uliciach hlavného mesta našli 1 nelegálnu skládku odpadu, 4 vraky vozidiel1 poškodenú dopravnú značku. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Osuského ulica v mestskej časti Petržalka, odkiaľ evidujeme 38 porušení. K rôznym udalostiam sme 8-krát privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a v 1 prípade sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi.

prípad_podchladeného_muža_(Vlastné)_2So záchranármi spolupracujeme pri rôznych udalostiach takmer denne. V zime sú to zväčša prípady podchladených ľudí. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

O aktuálnom dianí v uliciach Bratislavy máme lepší prehľad aj vďaka kamerovému systému

Počas vianočnej služby si hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimla prostredníctvom Mestského kamerového systému roztržku medzi dvoma osobami na Hurbanovom námestí. Situáciu sa zasahujúcim hliadkam podarilo rýchlo dostať po kontrolu a aktérov bitky upokojiť.

Jeden z mužov utrpel pri šarvátke zranenie, útočník mu vybil niekoľko predných zubov. Preto sa oňho policajti ihneď postarali a cez operačné stredisko privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Muža podozrivého z vyprovokovania potýčky si prevzali k vykonaniu ďalších potrebných úkonov kolegovia z Policajného zboru SR. Poškodený sa po ošetrení dostavil taktiež na príslušné policajné oddelenie.

197319108_1876543205839623_4634126243085533240_nVďaka Mestskému kamerovému systému sa nám už viackrát podarilo zabrániť páchaniu protiprávneho konania alebo chytiť páchateľov trestných činov či priestupkov. Na zábere je zachytená situácia krátko po zadržaní aktérov hromadnej bitky v centre mesta v roku 2021, ktorých sa nám tiež podarilo dolapiť vďaka kamerám. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Vynašiel sa a pomohol tak včas otcovi

V piatok, tesne po polnoci, sa dostavil na okresné veliteľstvo v Petržalke vystrašený muž, ktorý prosil službukonajúcu hliadku o pomoc. Jeho otca totiž postihli náhle zdravotné problémy, pravdepodobne cievna mozgová príhoda. Nedokázal však telefonicky privolať pomoc, nakoľko obaja trpia sluchovým hendikepom.

Petržalskí mestskí policajti neváhali a ihneď smerovali na adresu. Muž ležal nevládne na zemi a nedokázal sa postaviť. Poskytli mu preto neodkladnú prvú pomoc a zároveň privolali záchranárov, ktorí sa oňho postarali.

„Zaparkoval“ priamo pod schodmi

Vo štvrtok krátko pred piatou hodinou ráno sme prijali oznam na linku 159 o aute, ktoré má stáť rozbité v pešej zóne pod Mostom SNP. Naša hliadka, ktorá prípad preverovala, narazila na naozaj nevídaný pohľad. Šoférka alebo vodič s autom preletel schody na Židovskej ulici a skončil vo zvodidlách pod nimi. Nešťastníka na mieste mestskí policajti nezastihli. Prípadom sa ďalej zaoberali dopravní policajti.

Kuriozita_-_auto_pod_schodami_na_Židovskej_(Vlastné)Vozidlo rútiace sa schodiskom zastavili až zvodidlá. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhame aj mimo služby

Je úplne jedno, či sme v službe, tesne po nej alebo v civile. Pomáhať ľuďom je našim poslaním. Svedčí o tom aj prípad z minulého týždňa, kedy mestský policajt z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie pomohol mužovi, ktorý sa ocitol v život ohrozujúcej situácii.

Muž pri večernom upratovaní podniku, ktorý prevádzkuje v Karlovej Vsi nešťastne spadol na rozbitý pohár a spôsobil si približne 17 centimetrovú reznú ranu na nohe. Trpel navyše zhoršenou zrážanlivosťou krvi, bolo mu nevoľno a nedokázal sa postaviť. Rana mu masívne krvácala. Nič iné mu nezostávalo len volať o pomoc.

V tom čase prechádzal okolo jeho prevádzky náš kolega v čase osobného voľna. Volanie o pomoc, našťastie, započul, nezaváhal ani sekundu a ihneď mu bežal na pomoc. Išlo v tej chvíli hlavne o čas. Ako nám sám zranený pán neskôr napísal v ďakovnom liste, vďaka profesionálnej a pohotovej reakcii nášho kolegu, pomoci a okamžitému privolaniu rýchlej zdravotnej pomoci napokon skončil "iba" s 37 stehmi a nie horšie.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.