Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chránili sme verejný poriadok počas protestov a zachytili viacero utečencov (zásahy hliadok 14. – 20. novembra)

Dátum: 22.11.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Chránili sme verejný poriadok počas protestov a zachytili viacero utečencov (zásahy hliadok 14. – 20. novembra)

Počas tretieho novembrového týždňa hliadky mestskej polície preverovali a riešili 2 090 prípadov. V uliciach hlavného mesta sa im podarilo zachytiť viacero skupiniek utečencov a opäť mali pod dohľadom verejné podujatia a protestné zhromaždenia, ktoré sa konali pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Mestské policajtky a policajti tiež viackrát pomáhali zraneným a podchladeným ľuďom.

Najvyšší počet priestupkov zistili a riešili hliadky mestskej polície na úseku dopravy. Aj v minulom týždni sa museli mestské policajtky a policajti v uliciach Bratislavy popasovať s priestupkami proti verejnému poriadku, prípadmi nepovolených pouličných aktivít či porušeniami ustanovení zákona o lesoch, ktorých bolo celkom 27. V značnej miere sme riešili ľudí, ktorí fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, alebo na iných miestach, kde je to zakázané, napríklad v areáloch škôl, detských ihrísk či zdravotných stredísk.

Počas týždňa sme sa zamerali opäť aj na taxikárov, či dodržiavajú povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona o cestnej doprave. Mestské policajtky a policajti sa zaoberali tiež priestupkami proti čistote a poriadku na verejných priestranstvách, prípadmi neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, či porušeniami zo strany cyklistov, ktorí nerešpektovali zákaz vjazdu s bicyklom.

V uliciach hlavného mesta sme našli 7 starých vozidiel a 2 nové nelegálne skládky odpadu, ktoré mestskí policajti zadokumentovali, spísali k nim potrebné záznamy a odstúpili na doriešenie príslušným miestnym úradom. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Osuského ulice z Petržalky, kde sme ich zistili celkom 38. V 4 prípadoch hliadky mestskej polície spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci,  2-krát s bratislavskými hasičmi a v 7 prípadoch so Slobodou zvierat.

Protesty a verejné zhromaždenia počas 17. novembra sa zaobišli bez závažného narušenia verejného poriadku

Na verejný poriadok, bezpečnosť účastníkov podujatí a zhromaždení a aj ostatných ľudí dohliadali počas Dňa boja za slobodu a demokraciu znovu aj mestskí policajti. Na bezpečnostných opatreniach spolupracovali s príslušníkmi Policajného zboru SR. Úlohy mestskej polície sa viazali najmä s priestorom Námestia SNP a jeho blízkym okolím. Zhromaždenia a protesty prebiehali počas dňa na viacerých miestach, napríklad pri Prezidentskom paláci, na Námestí Slobody či v parku Gábora Barossa pri Šafárikovom námestí.

zhromaždenieDo centra mesta boli počas bezpečnostných opatrení velení policajti zo všetkých okresných veliteľstiev a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

V teréne, najmä v centre mesta, boli prítomné policajtky a policajti zo všetkých veliteľstiev a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Bežný výkon v jednotlivých okresoch však obmedzený nebol. V prípade potreby sme boli pripravení stiahnuť kolegov z jednotlivých mestských častí do centra. Posilnili sme aj výkon v Operačnom a kamerovom stredisku. Zábery z kamier totiž slúžia polícii na lepšie riadenie jednotiek v teréne, zároveň záznamy môžu poslúžiť aj ako dôkaz v prípade spáchania priestupku alebo trestného činu.

Podujatia a zhromaždenia do ulíc nepriniesli také nepokoje, ako tomu bolo napríklad pred rokom. Okrem dvoch drobných priestupkov, ktoré riešili kolegyne a kolegovia z Policajného zboru sa sviatok zaobišiel bez narušenia verejného poriadku.

PB-8259_(Vlastné)Ľudia sa v centre mesta začali pomaly zhromažďovať už od obedňajších hodín. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestskí policajti poskytovali prvú pomoc mužovi po nešťastnom páde

V nedeľu o 17:00 sme na linke 159 prijali oznam, že na Kazanskej ulici v Podunajských Biskupiciach na zastávke mestskej hromadnej dopravy vypadol muž z dverí trolejbusu a zranil sa. Na miesto ihneď vyrazila dvojica policajtov z ružinovského veliteľstva. Muž si nešťastným pádom spôsobil nepríjemné zranenie na hlave. Policajti mu preto poskytli bezodkladnú prvú pomocprivolali na miesto zdravotníkov, ktorí sa oňho postarali a previezli ho na vyšetrenie do ružinovskej nemocnice.

Pomoc si vyžadoval aj zdravotný stav podchladených osôb

V uplynulom týždni sa hliadky mestskej polície, aj na základe upozornenia od všímavých ľudí, zaoberali prípadmi podchladených ľudí. V utorok skoro ráno to bola podchladená osoba na Saratovskej ulici, o ktorú sa postarali kolegovia z dúbravského veliteľstva a v sobotu vo večerných hodinách zas muž na Kukučínovej ulici. Tomu išla na pomoc hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava III. Obom osobám bola poskytnutá prvá pomoc a následne ich privolaná záchranná služba previezla do nemocnice na Kramároch.

Na území Bratislavy sme zachytili viacero skupiniek utečencov

Utečenci sa dostávajú na Slovensko často po dlhej, nebezpečnej a únavnej ceste. Väčšinou sú vyčerpaní, dehydrovaní a niektorí aj v zlom zdravotnom stave a potrebujú pomoc. Neváhajte v prípade podozrenia osloviť mestskú políciu prostredníctvom linky 159.

Vo štvrtok pred 10:00 sme napríklad na linku 159 prijali oznam o štyroch zmätene pôsobiacich mužoch na križovatke ulíc Istrijská a Na mýte v Devínskej Novej Vsi. Dvojica mestských policajtov z dúbravského veliteľstva ich zakrátko našla neďaleko Cyklomostu slobody. Na stanicu na Obchodnej ulici sa pred pár dňami prišli prihlásiť dvaja Maročania a začiatkom týždňa sme našli skupinu ôsmich utečencov v oblasti Mlynskej doliny. Vo všetkých prípadoch sme cudzincov odovzdali kolegom z Policajného zboru, za účelom vykonania ďalších procesných úkonov.

FB_2_(Vlastné)Dúbravskí mestskí policajti poskytli spoluprácu štátnej polícii pri prevoze cudzincov na príslušné policajné oddelenie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Viacero osôb, zdržiavajúcich sa nelegálne na území Slovenska, sme našli aj počas októbra. Skupinky sýrskych migrantov si v blízkosti Železničnej stanice Petržalka všimli petržalskí mestskí policajti. Cudzinci nemali pri sebe žiadne osobné veci ani doklady totožnosti. Na Slovensko sa dostali pravdepodobne cez susediace Maďarsko. Aj tu sme spolupracovali so štátnymi policajtmi.

Na volanie o pomoc nás upozornil pohotový sused

V utorok neskoro večer sa na nás prostredníctvom linky 159 obrátil oznamovateľ, ktorý uviedol, že z vedľajšieho bytu od susedy počuje volanie o pomoc. Pravdepodobne ju postihli náhle zdravotné problémy a nevie sa k nej dostať. Ihneď na adresu vyrazila hliadka zo Starého Mesta.

Na miesto sme za účelom otvorenia bytu privolali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Mestskí policajti so ženou, do času príchodu hasičov, cez dvere komunikovali a snažili sa ju upokojiť. Byt sa hasičom podarilo v krátkom čase otvoriť.

Na zemi ležala pani, ktorá nešťastne spadla z postele a nevedela sa postaviť. Jej stav si našťastie nevyžadoval hospitalizáciu, ale iba ošetrenie na mieste privolanou posádkou rýchlej zdravotnej pomoci.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.