Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zadržali sme dílera drog a asistovali pri prevoze vianočného stromčeka (zásahy hliadok 31.10. – 6.11.2022)

VIDEO Facebook
Dátum: 09.11.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zadržali sme dílera drog a asistovali pri prevoze vianočného stromčeka (zásahy hliadok 31.10. – 6.11.2022)

V týždni na prelome októbra a novembra chytili mestskí policajti drogového dílera v Podunajských Biskupiciach a asistovali pri prevoze vianočného stromčeka na Hlavné námestie. V minulom týždni sa tiež uskutočnilo stretnutie náčelníkov mestských a obecných polícií Bratislavského samosprávneho kraja, na ktorom náčelníci diskutovali o posilnení kompetencií obecných a mestských polícií, ale aj o širšej spolupráci medzi nimi.

Počas uplynulého týždňa riešili hliadky mestskej polície 2 064 udalostí. Z nich boli zastúpenejšími porušenia na úseku dopravy. Častokrát sa mestskí policajti zaoberali priestupkami proti verejnému poriadku, prípadmi nepovolených pouličných aktivít, priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ako aj nerešpektovaním zákazu vjazdu s bicyklom.

V minulotýždňovej štatistike nechýbajú ani prípady kedy šoférky a šoféri svoje vozidlá parkovali na lesných pozemkoch, čím porušili zákon o lesoch. Vysporiadať sme sa tiež museli s častým znečisťovaním verejných priestranstiev odpadom, ale aj s taxikármi, ktorí si nesplnili svoje povinnosti, ktoré im ukladá zákon o cestnej doprave. Medzi priestupkami boli aj tie, ktorých sa dopustili majitelia psov tým, že nerešpektovali ustanovenia zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a príslušné všeobecne záväzné nariadenia. 

psíčkari_v_lese_(Vlastné)Dodržiavanie zákazu voľného pohybu psov kontrolujeme pravidelne aj na lesných pozemkoch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na miestne úrady sme nahlasovali 3 nové nelegálne skládky odpadu, 13 vrakov vozidiel5 prípadov poškodenia dopravného značenia. Najviac porušení – 38 evidujeme z Tyršovho nábrežia v Petržalke. K ľuďom so zdravotnými problémami sme 4-krát privolávali záchranárov, s hasičmi sme spolupracovali 1-krát a v 1 prípade aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Ďalší díler drog je už v rukách polície

Vo štvrtok popoludní sme prijali oznam o mužovi, ktorý mal pri obchodnom centre Jantár predávať drogy. Naša stála hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorá dozerá na verejný poriadok v Podunajských Biskupiciach a vo Vrakuni, bola v tej chvíli iba o pár ulíc ďalej. Dvojicu policajtov k podozrivému mužovi navigoval vedúci zmeny, ktorý sa ho snažil nájsť prostredníctvom Mestského kamerového systému. Zároveň operátorka linky 159 dopĺňala hliadke informácie, ktoré získavala priebežne od oznamovateľa.

Trvalo presne 10 minút, kým od telefonátu na linku 159, zadržali mestskí policajti dílera drog. Vzhľadom na to, že vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, ho odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR.  Muž je stíhaný väzobne.

311262788_659940975663369_4070677851231402632_n_(Vlastné)_1Muž bol prichytený pri predaji drog na Lotyšskej ulici. Zadržala ho hliadka mestskej polície. 

Mohutný ihličnan z Karlovej Vsi bude spríjemňovať vianočné sviatky ľuďom v centre mesta

V stredu od včasného rána usmerňovali mestskí policajti dopravu v okolí Sološníckej ulice, aby umožnili bezproblémový príjazd pre žeriav a nákladné auto. O spílenie a naloženie tohtoročného vianočného stromčeka sa tak mohli nerušene postarať zamestnanci Mestských lesov v Bratislave. Na bezpečný prevoz stromčeka na Hlavné námestie dozerala hliadka mestskej polície v spolupráci s kolegami z Policajného zboru.

V centre mesta sa už týči 40-ročný smrek pichľavý, ktorý je vysoký 13 metrov a váži viac ako 1 tonu. Na svojom pôvodnom mieste už nemal vhodné podmienky, strácal na stabilitepredstavoval potenciálne riziko. Stromček tak tento rok bude spríjemňovať Vianoce všetkým obyvateľom a návštevníkom Bratislavy.

PB-9494_(Vlastné)Hliadka mestskej polície asistovala nielen pri prevoze stromu, ale dohliadala na bezpečnosť aj počas jeho osádzania na Hlavnom námestí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vzájomná výmena skúseností a poznatkov nás posúva vpred

Náčelníci mestských a obecných polícií Bratislavského samosprávneho kraja sa vo štvrtok stretli v priestoroch Mestskej polície Bratislava na Saratovskej ulici, kde diskutovali o spoločnom postupe pri pripomienkovaní nového zákona o obecných a mestských políciách. Nový zákon by mal mestským a obecným policajtom umožniť:

  • merať rýchlosť statickými radarmi, ktoré by boli umiestnené v kritických úsekoch, ako sú napríklad školy, zariadenia pre seniorov a podobne
  • odtiahnuť vozidlá, ktoré majú osadený imobilizér viac ako mesiac a majitelia nejavia snahu situáciu riešiť
  • pre efektívnejšie riešenie nalievania a konzumácie alkoholu mladistvými a maloletými, plniť niektoré úlohy, na pokyn náčelníka, aj v civilnom oblečení

V zákone je množstvo malých aj väčších zmien, ktoré dokážu výrazne zlepšiť život v mestách a obciach na celom Slovensku.

PB-9606_(Vlastné)Náčelníci mestských a obecných polícií sa stretli s cieľom výmeny cenných skúseností a poznatkov, ktoré by prispeli k zefektívneniu práce mestských a obecných policajtiek a policajtov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Návštevu náčelníkov sme využili aj na to, aby sme im predstavili naše operačné stredisko a aj informačný systém, ktorý vyvíjame. Ten by mal byť v prevádzke od budúceho roku a zjednoduší prácu policajtkám a policajtom v teréne a zároveň zrýchli ich prácu. Tento systém budú môcť využívať aj iné obecné polície.

PB-9726_(Vlastné)Návštevu náčelníkov sme využili aj na predstavenie operačného strediska ako aj informačného systému, ktorý vyvíjame. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na stretnutí sme rozoberali tiež problémy a výzvy, ktoré sú v našich mestách a obciach a vzájomne sme sa podelili o spôsoby akými ich riešime alebo ako by sme ich chceli riešiť. Spolupráca na tejto úrovni prináša nové pohľady, ako efektívne a kvalitne zabezpečiť ochranu verejného poriadku a priniesť bezpečie do všetkých obcí a miest.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.