Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podieľali sme sa na záchrane muža v ohrození života a pomohli aj seniorke v núdzi (zásahy hliadok 5. – 11. februára)

Dátum: 13.02.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Podieľali sme sa na záchrane muža v ohrození života a pomohli aj seniorke v núdzi (zásahy hliadok 5. – 11. februára)

Uplynulý týždeň priniesol bratislavským mestským policajtkám a policajtom celkom 2 844 udalostí, s ktorými sa museli popasovať. Spoločne zo zdravotníkmi zachránili muža v ohrození života, pomohli seniorke, ktorá sa ocitla v náhlych ťažkostiach a dohliadali aj na protest pri Národnej rade Slovenskej republiky.

Najčastejšie museli hliadky mestskej polície zasahovať pri priestupkoch na úseku dopravy, ktorých bolo celkom 1 265. Z nich bolo 64 spáchaných závažným spôsobom. Pomerne často sa zaoberali aj prípadmi narúšania verejného poriadku, priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ako aj situáciami, kedy majitelia psov venčili svojich štvornohých miláčikov na voľno tam, kde je to zakázané alebo nedokázali preukázať totožnosť psa známkou. Nechýbali porušenia všeobecne záväzných nariadení alebo priestupky, ktorých sa dopustili ľudia tým, že fajčili na miestach, kde je to zakázané.

Mestské policajtky a policajtov často zamestnávali aj taxikári nerešpektujúci ustanovenia zákona o cestnej doprave. Na príslušné miestne úrady sme v minulom týždni nahlasovali 5 starých vozidiel2 nelegálne skládky odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Bajkalskej ulice, zistili sme ich tam celkom 41. V 8 prípadoch spolupracovali mestské policajtky a policajti s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru2-krát so Slobodou zvierat.

IMG-20230226-WA0000_(Vlastné)_1Vo väčšine prípadov si prítomnosť hasičov vyžadujú popadané stromy alebo požiare. V minulom týždni sme ich privolávali k podozreniu z úniku plynu. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Protest pod dozorom mestskej polície

Protivládny protest v minulom týždni zmenil lokalitu a aj čas. Namiesto Námestia SNP sa tentokrát jeho účastníci zhromaždili pred Národnou radou Slovenskej republiky o niečo skôr ako bežne, teda o 17:00. Mestská polícia Bratislava dozerala aj počas tohto zhromaždenia na verejný poriadok. Verejnosť sa musela pripraviť na viaceré obmedzenia v doprave. Už krátko pred oficiálnym začiatkom protestu nebolo možné prejsť osobnými autami cez Palisády na Mudroňovu ulicu. Vodičov a šoférky, sme vopred upozorňovali na predpokladaný zvýšený počet chodcov a možné zdržania v tejto lokalite.

Mestská polícia navýšila počet hliadok a posilnila dozor nad ulicami aj prostredníctvom Mestského kamerového systému. Oblasť sme kontrolovali aj z výšky za pomoci drona. Zhromaždenia sa zúčastnilo takmer 20 000 ľudí. Ani tentokrát sme nemuseli riešiť žiadne závažnejšie situácie a dav sa po skončení zhromaždenia v pokoji rozišiel.

Spoločnými silami sa nám podarilo zachrániť ľudský život

Hliadky mestskej polície plnia nespočetne veľa rôznych úloh. Trojica policajtov, ktorá bola v stredu podvečer súčasťou bezpečnostného opatrenia počas protestu pred Národnou radou Slovenskej republiky, sa krátko po zhromaždení ponáhľala pomôcť mužovi, ktorý stratil vedomie a prestal dýchať.

Keď dorazili na miesto, našli už nad mužom dvojicu záchranárov, ktorí začali s vonkajšou masážou srdca. Policajti neváhali a začali sa pri fyzicky náročnom oživovaní striedať. Po viac ako polhodine boja o mužov život sa ho podarilo stabilizovať a pripraviť na prevoz do nemocnice. Policajti pomohli záchranárom s jeho prenesením po schodisku do sanitky, rozlúčili sa s kolegami a pokračovali ďalej do služby. Síce máme rozdielne uniformy, ale všetci sme tu pre obyvateľky a obyvateľov Bratislavy.

záchrana_mladíka_so_záchrankouUž viackrát sa nám podarilo pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v ohrození života. Spoločne so záchranármi sme v minulom roku resuscitovali napríklad aj mladíka, ktorý náhle odpadol v jednom z podnikov v Starom Meste. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Postarali sme sa o seniorku v ťažkostiach

Mestské policajtky zo Starého Mesta sa vo štvrtok bez váhania postarali o pani v seniorskom veku, ktorej prišlo náhle nevoľno. Na seniorku so zdravotnými ťažkosťami nás upozornili ľudia v potravinách, kde práve nakupovala. Policajtky, ktoré mali v tom čase obedovú prestávku, jej okamžite utekali pomôcť.

Pani sa im zdôverila, že je kardiologickou pacientkou so srdcovým stimulátorom. Situáciu aj z tohto dôvodu nechceli podceniť a privolali záchranárov, ktorí jej následne v sanitke urobili potrebné vyšetrenia.

Našťastie v tejto situácii nešlo o ohrozenie života a preto nebol potrebný jej transport do nemocnice. Policajtky sa chceli uistiť, že sa dostane bezpečne domov. Zoslabnutá pani by navyše veľký nákup, ktorý mala pri sebe, zvládala odniesť len s ťažkosťami. Preto ju odprevadili až priamo k dverám jej bytu.

Je pre nás veľmi dôležité, aby ľudia vedeli, že sa na nás môžu obrátiť v akejkoľvek situácii. Najmä, ak môže byť ohrozený život a zdravie. Naši operátori na linke 159 sú vám nepretržite k dispozícii a v prípade potreby môžete osloviť aj priamo niektorú z hliadok v teréne, tak ako to urobili aj v tomto prípade duchaprítomní ľudia.