Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zabezpečovali sme poriadok na protestoch a prvú pomoc poskytovali zraneným ľuďom (zásahy hliadok 29.1. - 4.2.2024)

Dátum: 06.02.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Zabezpečovali sme poriadok na protestoch a prvú pomoc poskytovali zraneným ľuďom (zásahy hliadok 29.1. - 4.2.2024)

V týždni na prelome januára a februára riešili mestské policajtky a policajti v uliciach hlavného mesta celkom 2 733 udalostí. Pomáhali viacerým ľuďom, ktorí sa ocitli v zdravotných ťažkostiach a zabezpečovali verejný poriadok na ďalších zo série protestných zhromaždení. Národná kriminálna agentúra po spolupráci s Mestskou políciou Bratislava tiež v úvode týždňa zadržala šiestich mestských policajtov.

V uplynulom týždni museli hliadky mestskej polície najčastejšie zasahovať pri dopravných priestupkoch. Tých bolo celkom 1 146, pričom 74 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sme sa často zaoberali prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, porušeniami na úseku verejného poriadku ako aj vodičmi taxislužieb, ktorí si neplnili povinnosti v zmysle zákona o cestnej doprave.

Nechýbali prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu či nezodpovední majiteľov psov, ktorí venčili svojich štvornohých miláčikov na voľno tam, kde je to zakázané alebo si neplnili ďalšie povinnosti v zmysle príslušných všeobecne záväzných nariadení. Na príslušné miestne úrady sme v minulom týždni nahlasovali 2 staré vozidlá. K ľuďom v zlom zdravotnom stave sme v 9 prípadoch privolávali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade sme spolupracovali s hasičmi a 2-krát s pracovníkmi Slobody zvierat. Najvyťaženejšou lokalitou sa stala Ševčenkova ulica s 39 porušeniami.

Dozor nad dvoma podujatiami v centre

Vo štvrtok sa v uliciach Starého Mesta uskutočnil protivládny protest a aj zhromaždenie a pochod na podporu ministerky kultúry. Mestská polícia dozerala aj tentokrát na verejný poriadok na oboch podujatiach. Okrem hliadok v teréne sme na ulice dozerali aj prostredníctvom Mestského kamerového systému. Kamery slúžia mestskej polícii a Policajnému zboru nie len na prevenciu priestupkov a trestných činov, ale záznamy z nich môžu byť použité aj ako dôkaz. Oblasť námestia sme kontrolovali z výšky aj prostredníctvom dronu.

Bezpečnostné opatrenia počas štvrtkového večera sme začali na Primaciálnom námestí, kde sa zišli podporovatelia ministerky kultúry. Skupina približne 30 ľudí následne pochodovala ulicami centra. Najdôležitejšou úlohou mestskej polície bolo zabezpečiť, aby nedošlo ku kontaktu s protestujúcimi na Námestí SNP a zbytočnej eskalácii napätia. Námestie SNP zaplnilo približne 30 000 ľudí. Zhromaždenie sa aj tentokrát zaobišlo bez narušenia verejného poriadku a krátko po 19:00 sa dav začal z námestia v pokoji rozchádzať.

PB_(16_of_23)_(Veľké)Počas protestných zhromaždení bolo s nami v teréne opäť aj naše unikátne vozidlo Toyota Hilux. Foto: Mestská polícia Bratislava

Súčinnosť priniesla výsledky

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil šiestich mestských policajtov zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Národnej kriminálnej agentúre sme poskytli plnú súčinnosť od prvého podozrenia z možného zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Mestská polícia Bratislava prechádza po zmene vedenia v roku 2021 výraznou prestavbou, ktorú môžu obyvateľky a obyvatelia hlavného mesta cítiť pri kontakte s mestskými policajtmi denne. Za posledné roky sme sa rozlúčili s policajtmi, ktorí nesplnili kritériá pre službu v modernej a slušnej mestskej polícii a naopak, prijali sme množstvo nových a šikovných ľudí.

Aj preto informácie o možnom porušovaní zákona zobralo vedenie mestskej polície veľmi vážne a postavilo sa im čelom. Zadržanie šiestich policajtov je ďalším krokom na ceste ku kvalitnej, fungujúcej a dôveryhodnej mestskej polícii.

Pomoc zraneným a aj horiaci kontajner

Ani uplynulý týždeň sa nezaobišiel bez prípadov, kedy bolo potrebné ľuďom v zlom zdravotnom stave poskytnúť potrebnú pomoc. Bolo tomu tak napríklad v utorok podvečer, kedy dúbravská hliadka, na základe oznamu na linku 159, išla na pomoc krvácajúcemu mužovi, ktorý sedel na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Harmincovej ulici. Policajti mu ranu na hlave okamžite ošetrili a privolali zdravotníkov, ktorí ho previezli na vyšetrenie do nemocnice.

O pár dní neskôr, vo štvrtok predpoludním, nás všímaví obyvatelia Ružinova upozornili na osobu v bezvedomí. Tá ležala na zemi na Vrútockej ulici. Našťastie dýchala, avšak na žiadne podnety nereagovala, preto ju hliadka uložila do stabilizovanej polohy a počkala na príchod posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá sa o ňu následne postarala.

Poskytnutie pomoci si vyžadoval aj zdravotný stav ženy, ktorej prišlo náhle nevoľno. Aj v tomto prípade nás k nej privolali ľudia, ktorým nebola ľahostajná telefonátom na linku 159. Odovzdali sme ju privolaným záchranárom. Počas týždňa sa mestskí policajti museli popasovať aj s horiacou smetnou nádobou na Zochovej ulici. Na uhasenie ohňa už nepostačoval hasičský prístroj zo služobného vozidla, preto museli zasiahnuť hasiči. Tí požiar po chvíli zlikvidovali.

výcvik_v_tuneli_(Veľké)Pravidelne trénujeme rôzne situácie so záchrannými zložkami, aby sme dokázali poskytnúť adekvátnu prvú pomoc aj pri vážnejších prípadoch. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava