Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

NAKA zadržala po spolupráci s Mestskou políciou Bratislava šiestich mestských policajtov

Dátum: 29.01.2024
Autor: Mgr. Peter Borko
NAKA zadržala po spolupráci s Mestskou políciou Bratislava šiestich mestských policajtov

Súčinnosť Mestskej polície Bratislava a Národnej kriminálnej agentúry priniesla výsledky. Vyšetrovateľ obvinil šiestich policajtov zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Mestská polícia predviedla ukážkový prístup a súčinnosť s Národnou kriminálnou agentúrou, na základe čoho dnes vyšetrovateľ obvinil šiestich mestských policajtov zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. “Národnej kriminálnej agentúre sme poskytli plnú súčinnosť od prvého podozrenia z možného zneužívania právomocí verejného činiteľa,” hovorí náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal. Tá v dnešných skorých ranných hodinách zadržala šiestich mestských policajtov. Mestská polícia z dôvodu prebiehajúcich procesných úkonov nemôže prípad bližšie špecifikovať.

Mestská polícia Bratislava prechádza po zmene vedenia v roku 2021 výraznou prestavbou, ktorú môžu obyvateľky a obyvatelia hlavného mesta cítiť pri kontakte s mestskými policajtmi denne. “Za posledné roky sme sa rozlúčili s policajtmi, ktorí nesplnili kritériá pre službu v modernej a slušnej mestskej polícii a naopak, prijali sme množstvo nových a šikovných ľudí,” dodáva Miroslav Antal.

Aj preto informácie o možnom porušovaní zákona zobralo vedenie mestskej polície veľmi vážne a postavilo sa mu čelom. “Zadržanie šiestich policajtov je ďalším krokom na ceste ku kvalitnej, fungujúcej a dôveryhodnej mestskej polícii,” vysvetľuje Miroslav Antal. 

Kontrola policajtov v teréne je dôslednejšie 

Od minulého roku zavádzame do služby viaceré opatrenia ako je využívanie telových kamier, kedy policajti majú špecifikované v akých situáciách sú povinní spustiť nahrávanie. V súčasnosti má väčšina hliadok v službe telovú kameru, ktorá umožňuje takúto dodatočnú kontrolu. Obchádzanie tohto protokolu môže byť dôvodom na hĺbkovú kontrolu práce policajta a následne aj na vyvodenie pracovnoprávnych dôsledkov. Zároveň vo väčšej miere sme začali využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, pri ktorom sa minimalizuje kontakt s priestupcom a teda pokutu za priestupok tak už neudeľujú policajti na mieste, ale pokuta je stanovená pevne zákonom a majiteľovi vozidla prichádza na adresu trvalého pobytu poštou. 

Zároveň by sme radi vyzvali verejnosť, aby v prípade akýchkoľvek podozrení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa neváhala a kontaktovala mestskú políciu.