Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odpaľovaním pyrotechniky môžete ohroziť nielen sami seba, ale aj iných ľudí či zvieratá

Dátum: 19.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Odpaľovaním pyrotechniky môžete ohroziť nielen sami seba, ale aj iných ľudí či zvieratá

Zábavná pyrotechnika stojí každým rokom v období Silvestra za desiatkami zranení, množstvom vystrašených zvierat či zhoršenom zdravotnom stave ľudí, ktorým silné výbuchy spôsobujú stres. Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite na ľudí a zvieratá vo vašom okolí, pre ktoré môže mať takáto zábava fatálne následky.

Petardy, delobuchy a ohňostroje patrili dlhé roky neodmysliteľne k silvestrovským oslavám. Na prvý pohľad nevinná zábava prináša so sebou množstvo negatívnych sprievodných javov. V Bratislave preto už ôsmym rokom platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, a to vrátane Silvestra a Nového roka. Povolená je len detská zábavná pyrotechnika kategórie F1scénická pyrotechnika.

Odtrhnuté prsty aj poškodený zrak

Každým rokom sa počas silvestrovského obdobia hliadky mestskej polície stretávajú v uliciach Bratislavy s prípadmi, kedy je potrebné poskytnúť prvú pomoc ľuďom, ktorí si spôsobili zranenie práve v dôsledku neopatrnej manipulácie s pyrotechnickými výrobkami. Ide najmä o popáleniny, tržné rany, pomliaždeninyodreniny, najčastejšie v oblasti rúk a tváre. Výnimkou nie sú ani ťažšie zranenia ako odtrhnuté prsty či poškodený zrak, ktoré si vyžadujú odborný zásah zdravotníkov. Počas silvestrovskej noci sa k manipulácii s pyrotechnikou pridáva spravidla aj konzumácia alkoholu, ktorá znásobuje riziko zranenia. 

Vystrašení ľudia, ale aj zvieratá

Odpaľovanú pyrotechniku sprevádzajú častokrát aj výrazné zvukové a svetelné efekty. Tie môžu vyvolať stresové situácie najmä u starších a citlivých ľudí. Netreba však zabúdať aj na domáce a voľne žijúce zvieratá. Výbuchy stoja často napríklad za útekmi psov a spôsobujú utrpenie aj lesnej zvery.

Každoročne v tomto období bojuje s pyrotechnikou aj ZOO Bratislava. Neraz sa práve pyrotechnické výrobky podpísali na zdravotnom stave zvierat, môžu im spôsobiť šok alebo ich v horšom prípade aj usmrtiť. Bratislavská zoo sa tak napríklad v minulosti musela vysporiadať s úhynom samice lamy krotkej, ktorá sa v dôsledku hluku z pyrotechniky splašila a pri úteku narazila do plota. Silný náraz spôsobil krvácanie do mozgu, ktoré sa jej stalo osudným.

IMG_20230120_105255_(Vlastné)Výnimkou počas silvestrovskej noci nie sú ani požiare rôzneho rozsahu, ktoré sú spôsobené práve v dôsledku neopatrnej manipulácie s pyrotechnikou a nezodpovedného správania ľudí. Tie menšie likvidujú často aj priamo hliadky mestskej polície pomocou hasiacich prístrojov zo služobných vozidiel. K väčším už musíme privolávať hasičov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Viac hliadok a aj vyššie pokuty

Mestské policajtky a policajti sa už v období pred prelomom rokov, ale najmä počas silvestrovskej noci, zameriavajú na bezohľadných ľudí, ktorí hlasnou pyrotechnikou obťažujú svoje okolie a spôsobujú stres zvieratám. Výrazne zvyšujeme hliadkovanie v uliciach mesta a zameriavame sa predovšetkým na oblasti, ako je napríklad bratislavská zoo či okolie útulku Slobody zvierat, v ktorom žijú desiatky opustených psov. Monitorujeme aj miesta v blízkosti Mestských lesov v Bratislave ako aj ďalšie lokality, o ktorých máme, aj z uplynulých rokov, vedomosť, že v nich dochádza k opakovanému odpaľovaniu pyrotechniky. Reagujeme zároveň na každý oznam prijatý na nepretržite fungujúcu linku mestskej polície 159.

V prípade nerešpektovania zákazu používania pyrotechniky, môže byť priestupca riešený v blokovom konaní do výšky 33 eur. V správnom konaní je už pokuta výrazne vyššia, vyšplhať sa môže až do výšky 500 eur.