Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prehľadávali sme priestory bývalej železničnej stanice a riešili popadané stromy (zásahy hliadok 16. – 22. októbra)

Dátum: 25.10.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Prehľadávali sme priestory bývalej železničnej stanice a riešili popadané stromy (zásahy hliadok 16. – 22. októbra)

V minulom týždni sa museli hliadky mestskej polície v hlavnom meste popasovať s viac ako 3 000 udalosťami. Kontrolovali lokalitu nevyužívanej železničnej stanice a v spolupráci so štátnou políciou aj problematickú záhradkársku oblasť v Ružinove. Koncom týždňa potrápilo Bratislavu nepríjemné veterné počasie. Hliadky mestskej polície pomáhali s riešením situácií, ktoré spôsobil nevídane silný vietor.

V minulom týždni dominovala oblasť dopravy s 1 290 priestupkami. Z nich až 70 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli porušenia všeobecne záväzných nariadení – išlo napríklad o priestupky na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, nepovolenú konzumáciu alkoholu na verejnosti, či nerešpektovanie stanovených prevádzkových hodín v podnikoch. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ale aj taxikármi, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave.

Počas týždňa našli policajtky a policajti v uliciach Bratislavy 2 nelegálne skládky odpadu a 8 vrakov vozidiel. Tie sme hlásili príslušným miestnym úradom. V 5 prípadoch nám všímaví ľudia odovzdali nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Vajnorská ulica s 37 porušeniami.2 ľuďom so zdravotnými problémami sme privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 3-krát sme spolupracovali príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a až 10-krát so Slobodou zvierat. 

Posvietili sme si na schátrané priestory Filiálky

V spolupráci s pracovníkmi mestskej časti Nové Mesto a zamestnancami Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie prešli priestory garáží v oblasti stanice Filiálka, ktoré neoprávnene využívali ľudia bez domova. Na tieto miesta nás v minulosti viackrát privolávali obyvatelia okolitých bytoviek, keďže tu dochádzalo napríklad ku páleniu rozličného odpadu a aj k podozreniam z krádeží. Priestory patria železniciam a preto boli možnosti mestskej polície a aj mesta či mestskej časti veľmi obmedzené.

Ľudia, ktorí tieto objekty neoprávnene využívali, boli už od februára upozorňovaní na to, že dôjde k ich uzavretiu. Zároveň s nimi pracovali sociálni pracovníci, mestský terénny tím a aj ľudia z tretieho sektora. Po trištvrte ročnej sociálnej terénnej práci napokon mestskí policajti a policajtky postupne prešli všetky priestory a zabezpečili to, aby sa v nich nikto nenachádzal. Následne začali pracovníci miestneho úradu s ich uzatváraním. V budúcnosti dôjde k ich zbúraniu.

393369434_715193790629089_593952457899632475_nOblasť stanice už dlhodobo chátra, je znečistená rôznym odpadom a mali sa v nej nachádzať aj odcudzené predmety. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spoločná akcia s Policajným zborom

Vo štvrtok v ranných hodinách spolupracovali mestskí policajti so štátnou políciou pri kontrole v oblasti Astronomickej ulice v Ružinove. Akcia, pri ktorej vypomáhali mestskí policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, bola zameraná na kontrolu osôb v pátraní a na kontrolu vecí, ktoré by mohli pochádzať z trestnej činnosti.

Počas zásahu policajti skontrolovali 21 osôb, bol im vydaný materiál, o ktorom sa kontrolované osoby vyjadrili, že sa jedná o omamné a psychotropné látky, navyše sa našli viaceré predmety, ktoré boli nahlásené ako odcudzené.

Vážime si, že môžeme aj takýmto spôsobom pomôcť k hladšiemu a kvalitnejšiemu zásahu Policajného zboru a tým prispieť k bezpečnosti v Bratislave. Ako štátna polícia, tak aj obyvatelia a obyvateľky Bratislavy sa na nás môžu vždy obrátiť.

Silný vietor narobil škody

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil od piatku až do sobotného rána výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Ten fúkal miestami od 18 do 23 metrov za sekundu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

V dôsledku silného vetra došlo k viacerým nebezpečným situáciám, pri ktorých zasahovali aj hliadky mestskej polície. Na Vajnorskej ulici sme asistovali dobrovoľným hasičom pri odstraňovaní stromu, ktorý spadol priamo na dve tam stojace motorové vozidlá. Našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam. Na Ceste mládeže v blízkosti budovy Mestských lesov zas vyvrátený mohutný topoľ poškodil verejné osvetlenie. Zatiaľ čo dobrovoľní hasiči strom odstraňovali, hliadka mestskej polície zabezpečovala miesto udalosti a dozerala na bezpečnosť ľudí. Prítomní sme boli aj na Martákovej ulici, kde odlomený konár stromu dopadol priamo na strechu štvorpodlažnej bytovky. Aj s ním si však poradili privolaní hasiči.  

Pri vyčíňaní vetra odporúčame ľuďom vždy riadne pozatvárať oknázaistiť dvere. Ak je to možné, tiež neparkovať vozidlá v blízkosti stromov, vyhnúť sa pohybu v lesoch a parkoch, kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo pádu stromov či konárov. Pri šoférovaní je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť a radšej spomaliť.

topolMohutný topoľ zatarasil celú cestu. Našťastie sa v čase jeho pádu v blízkosti nenachádzali žiadni chodci ani motoristi. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.