Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chytili sme agresora na úteku a pomáhali ľuďom v núdzi (zásahy hliadok 11. – 17. septembra)

Dátum: 19.09.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Chytili sme agresora na úteku a pomáhali ľuďom v núdzi (zásahy hliadok 11. – 17. septembra)

Druhý septembrový týždeň priniesol hliadkam mestskej polície  množstvo zaujímavých prípadov, s ktorými sa museli vysporiadať. Zadržali agresívneho muža, ktorý zničil vchodové dvere bytovky, zapojili sa do pátrania po nezvestnej mladej žene a posvietili si aj na taxikárov v centre mesta. Pomáhali aj viacerým ľuďom, ktorí sa ocitli v náhlych zdravotných ťažkostiach a zachraňovali opustené mačiatka.

Hliadky mestskej polície sa v minulom týždni zaoberali 2 597 udalosťami, z ktorých väčšina  sa týkala oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a v značnej miere mestské policajtky a policajti riešili aj porušenia všeobecne záväzných nariadení, napríklad nepovolenú konzumáciu alkoholu na verejnosti, znečisťovanie verejného priestranstva odpadom, či prípady nepovolených pouličných aktivít.

V týždni sme sa aj v spolupráci s pracovníkmi oddelenia kontroly a dopravných povolení hlavného mesta zamerali na dodržiavanie ustanovení zákona o cestnej doprave vodičmi taxislužieb v centre mesta. Zo 14 skontrolovaných taxikárov boli 2 riešení za chýbajúce označenie vozidla. Zaoberať sme sa museli tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniumajetku, či majiteľmi psov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 7 starých vozidiel2 nelegálne skládky odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Uršulínskej ulice v Starom Meste, zistili sme ich tam celkom 67. V 6 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 3-krátbratislavskými hasičmi a k 10 zatúlaným zvieratám privolávali pracovníkov Slobody zvierat. V 3 prípadoch nám všímaví ľudia odovzdali nájdené osobné doklady.

Chytili sme agresora na úteku

Na mestskú políciu sa v noci z utorka na stredu s prosbou o pomoc obrátili ľudia žijúci na Bartókovej ulici v Starom Meste. Do jedného z bytových domov hádzal neznámy muž kamene a hlučným správaním obťažoval obyvateľov. Jeho vyčíňanie vyvrcholilo rozkopnutím sklenenej výplne na vchodových dverách. Následne sa vydal na útek.

Spoločne s kolegami z Policajného zboru mestské policajtky a policajti prepátravali okolie. Pri hľadaní nám pomohli aj informácie od očitých svedkov, ktorí policajným hliadkam poskytli približný opis podozrivého a aj to, akým smerom sa vydal.

Policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si muža zodpovedajúceho popisu zakrátko všimli neďaleko čerpacej stanice v Mlynskej doline. Prezradila ho aj krvácajúca rana na nohe, ktorú si spôsobil pravdepodobne pri rozkopávaní sklenenej výplne dverí. K činu sa následne priznal. Pre podozrenie zo spáchania trestného činu sme ho obmedzili na osobnej slobode. Prípadom sa preto ďalej zaoberá štátna polícia.

Zachránili sme vyhodené mačiatka

V stredu ráno si petržalskí mestskí policajti počas prechádzania Kočánkovou ulicou všimli priamo na vozovke vedro uzatvorené vekom. Zastavili, aby preverili čo sa v ňom nachádza. Keď ho otvorili, nestačili sa čudovať. Vykukli na nich totiž tri malé chlpaté klbká. Mačiatka boli už prvý pohľad zoslabnuté a pochudnuté. Policajti sa ihneď spojili so Slobodou zvierat, ktorej pracovníci si ich zakrátko vzali do svojej opatery.

IMG-20230913-WA0000_(Veľké)Majiteľovi boli zrejme mačiatka na príťaž a neľudsky sa ich zbavil. Aj vďaka mestským policajtom sa však dostali na bezpečné miesto, do opatery pracovníkov Slobody zvierat. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zapojili sme sa do pátrania po nezvestnej dievčine

V pondelkových ranných hodinách sa podarilo polícii nájsť nezvestnú 22-ročnú ženu, ktorú od nedele hľadal nielen Policajný zbor a Pohotovostný pátrací tím, ale aj príslušníci Mestskej polície Bratislava.

Na jej hľadanie sme okrem hliadok priamo v teréne využili aj Mestský kamerový systém, prostredníctvom ktorého sme pátrali po jej pohybe v uliciach Bratislavy.

Ak sa ocitnete v podobnej situácii a nech je dôvod nezvestnosti vášho blízkeho akýkoľvek, pri podozrení, že s ním niečo nie je v poriadku, tak nečakajte, obvolajte jeho priateľov, zavolajte do školy a zamestnania.

Ak sa vám s ním nepodarí spojiť, zavolajte a zájdite na políciu a oznámte to. Ideálne je, ak si pred tým pripravíte aktuálnu fotografiu osoby a jej celkový popis, čo najpodrobnejší popis oblečenia (ak je známy), kontakty na priateľov, osobné veci, ktoré si osoba nechala doma alebo vzala so sebou (mobilný telefón, doklady, kľúče a pod.).

Sme tu pre vás nepretržite na linke 159 a štátna polícia na linke 158.

Pomôžeme v akejkoľvek situácii

Hneď v úvode týždňa, v pondelok predpoludním, bola hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie privolaná na Znievsku ulicužene, ktorá sa pre zníženú schopnosť pohybu nedokázala svojpomocne presunúť zo stoličky na posteľ. Po tom, čo jej mestskí policajti pomohli sa začala sťažovať na neutíchajúce tŕpnutie končatínsťažené dýchanie. Z dôvodu obavy o jej zdravie privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia ju na mieste vyšetrili a rozhodli o prevoze do nemocnice.

O dva dni neskôr, v noci, zas policajti z Ružinova smerovali na Rezedovú ulicu, kde sa po ceste prechádzala žena v nočnej košeli úplne sama a vyzerala zmätene. Upozornil nás na ňu všímavý oznamovateľ, ktorý sa bál o jej bezpečnosť. Bola dezorientovaná a zjavne ju trápili aj vážne duševné ťažkosti. Mestskí policajti ju upokojilipostarali sa o ňu až do príchodu privolaných záchranárov.

V nedeľu sme na linke 159 prijali oznam o ruvačke viacerých osôb na Furdekovej ulici. Na miesto sa okamžite dostavili dve petržalské hliadky. V tom čase sa tam už nachádzali aj príslušníci Policajného zboru. Dve osoby boli zranené, preto boli privolaní záchranári, ktorí ich ošetrili a previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice. Mestskí policajti poskytli štátnej polícii asistenciu pri zabezpečovaní miesta udalosti až do príchodu policajného technika. Samotným incidentom sa zaoberá Policajný zbor.

Pomoc sme poskytli aj napadnutej žene

Novomestskí policajti v sobotu pomáhali zranenej žene, ktorú prepadli a okradli viaceré osoby. Žena mala problémy s dýchaním a bolesti v oblasti hrudníka. Mestskí policajti jej poskytli prvú pomoc a zabezpečili príchod záchranárov a aj štátnej polície. Spoločne s hliadkou Policajného zboru sa potom pustili do pátrania po páchateľoch. Prípad si ďalej prebrala štátna polícia. Žena je v poriadku, postaral sa o ňu zdravotnícky personál ružinovskej nemocnice.

IMG-20230916-WA0004_(Veľké)K zranenej žene sme privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Spoločne s kolegami z Policajného zboru sme následne prepátravali okolie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.