Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deti sa pod našim dohľadom dostali bezpečne do škôl (zásahy hliadok 4. - 10. septembra)

Dátum: 13.09.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Deti sa pod našim dohľadom dostali bezpečne do škôl (zásahy hliadok 4. - 10. septembra)

Počas prvého septembrového týždňa sa museli mestské policajtky a policajti v Bratislave popasovať s 2 626 udalosťami. K nálezu starej vojenskej munície privolávali policajného pyrotechnika, mali pod dozorom deti počas prvého školského dňa a zaoberať sa museli aj narušeniami verejného zhromaždenia v centre mesta. V predvečer víkendu zas dohliadali na bezproblémový priebeh futbalového zápasu.

Aj počas prvého týždňa nového školského roka dominovala medzi zistenými a riešenými udalosťami oblasť dopravy s 973 priestupkami. Z nich 51 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov.

Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, taxikármi, ktorí sa dopustili porušení zákona o cestnej doprave, ale aj prípadmi nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti. V 2 prípadoch sme riešili porušenie zákona o zhromažďovacom práve a 1-krát aj priestupok na úseku ochrany životného prostredia.

Počas týždňa našli mestskí policajti v teréne 4 vraky vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. Až 10 všímavých ľudí odovzdalo hliadkam nájdené osobné doklady. Najvyťaženejšou lokalitou sa za uplynulý týždeň stala Cesta mládeže s celkovým počtom 44 priestupkov. V 12 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru6-krát so Slobodou zvierat. 

Našli sme starú vojenskú muníciu

Kynológovia mestskej polície v utorok predpoludním privolávali príslušníkov Policajného zboru SR k nálezu starej vojenskej munície na Ceste mládeže. Išlo pravdepodobne o nemeckú delostreleckú muníciu. Do príchodu policajného pyrotechnika miesto zabezpečili.

Pokiaľ nájdete akúkoľvek starú muníciu, v žiadnom prípade sa jej nedotýkajtenemanipulujte s ňou. V takýchto prípadoch je potrebné bezodkladne kontaktovať štátnu políciu prostredníctvom linky 158.

14155d00-d728-4076-95d3-4fbf66824237_(Veľké) Munícia bola len tak pohodená na okraji cesty. Mestskí policajti k nej privolali pyrotechnika. Foto: Mestská polícia Bratislava

Za narušenie verejného zhromaždenia sme riešili dve osoby

Hliadky mestskej polície v stredu popoludní v spolupráci s Policajným zborom SR dohliadali na bezpečnosť počas verejného zhromaždenia v centre mesta. Počas zhromaždenia sme zaznamenali viacero pokusov o narušenie verejného poriadku, ktorým sa však hliadkam podarilo pohotovou reakciou zabrániť.

Mestská polícia sa priamo na mieste zaoberala dvoma osobami, ktoré úmyselne narúšali ohlásené verejné zhromaždenie (ide o porušenie zákona o zhromažďovacom práve). Obidva prípady sme odstúpili do správneho konania príslušnému miestnemu úradu, ktorý je oprávnený ďalej konať.

Dávali sme pozor na školákov

Okrem väčšieho pohybu detí prináša so sebou začiatok školského roka aj výrazný nárast počtu áut. V pondelok, v prvý školský deň, preto hliadky mestskej polície aj v spolupráci s Policajným zborom dozerali na bezpečnosť detí na viacerých priechodoch pre chodcov v blízkosti školských zariadení vo všetkých častiach Bratislavy.

Výzva pre vodičov a šoférky, aby jazdili obozretne, neprekračovali maximálnu povolenú rýchlosťdávali na priechodoch peším prednosť, platí nielen v prvý školský deň, ale počas celého roka. Chodci, dbajte tiež pri prechádzaní ulicami mesta na opatrnosť a nezabúdajte na zásady prechádzania cez priechody pre chodcov. Predtým než vstúpite na priechod sa poriadne presvedčte, že vozidlá z oboch strán stoja, aby ste mohli bezpečne prejsť na druhú stranu cesty.

Potešili sme deti na víkendových podujatiach

Dopravný podnik Bratislava otvoril v sobotu brány Depa Jurajov dvor pre verejnosť. Malí aj veľkí priaznivci verejnej dopravy si mohli užiť bohatý zábavno-kultúrny program s množstvom zaujímavých hostí. Súčasťou podujatia bola aj Mestská polícia Bratislava.

V dopoludňajších hodinách si mohli návštevníci obzrieť naše unikátne služobné vozidlo Toyota Hilux, ktoré využívame najmä pri mimoriadnych situáciách. Predstavili sme im špeciálnu výbavu, ktorú v ňom máme a porozprávali o našej práci.

Popoludní sa tí najmenší do sýtosti vyšantili na kolobežkách na našom mobilnom dopravnom ihrisku. Deťom sme vysvetlili základy správania sa v cestnej premávke a spoločne sme spoznávali dopravné značky.

Nebolo to jediné víkendové podujatie, na ktorom sa mestská polícia podieľala. V sobotu, v dopoludňajších hodinách, sme sa o bezpečnosti v uliciach rozprávali aj s najmladšími účastníkmi podujatia Bratislava tour 2023, ktoré zorganizoval Ústredný automotoklub Slovenskej republiky. Ani tu nechýbalo dopravné ihrisko s kolobežkami, ktoré si deti naplno užili.

dod_dpb_(Veľké)Návštevníkom DOD Dopravného podniku sme predstavili naše unikátne auto so špeciálnou výbavou. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zabezpečovali sme futbalový zápas, na ktorý sa prišlo pozrieť viac ako 20 000 fanúšikov

V piatok večer sa slovenská futbalová reprezentácia na Tehelnom poli postavila súperovi z Portugalska. Na bezpečnosť v uliciach hlavného mesta v spolupráci s Policajným zborom dozerali vo zvýšenej miere aj hliadky mestskej polície.

Aj napriek tomu, že zápas medzi Slovenskom a Portugalskom nebol klasifikovaný ako rizikový, Národný futbalový štadión obsadilo približne 22 000 priaznivcov futbalu, čo si vyžadovalo zvýšenú obozretnosť bezpečnostných zložiek. Veľké športové podujatie sa napokon zaobišlo bez narušenia verejného poriadku.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.