Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dávali sme pozor na cyperských fanúšikov a odhalili opitého vodiča (zásahy hliadok 21.-27. augusta)

Dátum: 30.08.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Dávali sme pozor na cyperských fanúšikov a odhalili opitého vodiča (zásahy hliadok 21.-27. augusta)

V minulom týždni sa museli hliadky mestskej polície v hlavnom meste popasovať s 2 556 udalosťami. Dali stopku opitému vodičovi, chytili muža podozrivého z výtržníctva a dozerali na bezpečnosť počas ďalšieho futbalového duelu na Tehelnom poli.  

Medzi minulotýždňovými prípadmi, ktoré mestské policajtky a policajti museli riešiť dominovala opäť oblasť dopravy, s 960 priestupkami. Z nich 27 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia, ktorých sa dopustili majitelia psov pri venčení. Pomerne často sme riešili taxikárov, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave a zaoberať sme sa museli aj priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či majetku.

Počas týždňa našli kolegovia a kolegyne v teréne 3 nelegálne skládky odpadu a 8 vrakov vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. V 2 prípadoch riešili hliadky mestskej polície priestupky na úseku ochrany životného prostredia a viackrát aj nerešpektovanie všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí a hlavného mesta.

V 2 prípadoch odovzdali všímaví ľudia hliadkam v uliciach nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejšou lokalitou sa stali Zlaté piesky55 porušeniami.7 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru2-krát so Slobodou zvierat. 

Za volant opitý v žiadnom prípade nesadaj!

Nezodpovedný vodič v noci zo stredy na štvrtok ohrozil hliadku mestskej polície z Ružinova na Ulici Svornosti jazdou v protismere. Za pomoci majákov ho policajti okamžite zastavili. Hneď po odstavení vozidla sa snažil nenápadne presunúť na miesto spolujazdca.

Muž pri komunikácii s policajtmi mimoriadne znervóznel a z jeho slovného prejavu bolo zrejmé, že v tomto prípade úradoval alkohol, ktorý bol z neho navyše aj cítiť. Na otázku, či požil alkoholické nápoje odpovedal, že predtým než sadol za volant vypil tri pivá.

Hliadka prostredníctvom operačného strediska na miesto privolala kolegov z Policajného zboru SR. Výsledkom vykonanej dychovej skúšky bolo 1,40 mg/l alkoholu vo vydychovanom vzduchu, čo je po prepočte 2,92 promile. Prípadom sa ďalej zaoberala štátna polícia.

opitý_vodič_2_(Veľké)Vodič pod vplyvom alkoholu ohrozil policajtov nebezpečnou jazdou. Tí ho okamžite zastavili a riešili. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sprevádzali sme cyperských fanúšikov

Vo štvrtok podvečer sa v Bratislave na Tehelnom poli konal ďalší zo série futbalových zápasov. Tentokrát medzi mužstvom ŠK Slovan Bratislava a cyperským tímom FC Aris Limassol.

Do bezpečnostného oparenia boli spolu s kolegami z Policajného zboru za mestskú políciu vyčlenené najmä policajtky a policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie aj so služobnými psami. V prípade potreby sme však boli pripravení posilniť výkon služby aj hliadkami z ostatných okresných veliteľstiev.

Úlohou mestských policajtov bolo okrem dozerania na verejný poriadok, mať pod kontrolou aj bezpečný presun fanúšikov cyperského mužstva priamo do priestorov Národného futbalového štadióna. Policajnému zboru sme tiež asistovali pri dohliadaní na veľký pochod skalných fanúšikov Slovana, ktorí na Tehelné pole smerovali pešo až z Trnavského Mýta.

Futbalové stretnutie sa zaobišlo bez narušenia verejného poriadku.

Zraneným ľuďom sme poskytovali prvú pomoc

V pondelok tesne po 23:00 sa dožadoval pomoci od petržalských mestských policajtov približne 30-ročný muž. Ten naliehavo klopal na dvere Okresného veliteľstva Bratislava V na Haanovej ulici. Mal masívne krvácajúcu ranu na hlave, ktorú podľa vlastných slov, utrpel pri bitke v jednej z neďalekých prevádzok. Policajti mu okamžite poskytli prvú pomoc a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Prípad roztržky si na doriešenie prevzali kolegovia z Policajného zboru.

O deň neskôr, v utorok večer, na základne oznamu smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na Vlastenecké námestie. Oznam znel: skupina hlučných ľudí, pravdepodobne aj pod vplyvom alkoholu, ruší obyvateľov Petržalky a znečisťuje verejné priestranstvo. Počas riešenia situácie sa jeden z mužov nešťastne pošmykol, spadol na zem a rozťal si hlavu v oblasti čela. Hliadka mu ranu ošetrila a postarala sa oňho až do príchodu záchranárov, ktorí ho previezli na potrebné vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

cyklistka_novéZraneným ľuďom častokrát pomáhame nielen priamo v uliciach mesta, ale aj v lesoch, kde pravidelne hliadkujeme. Kolegyne z environmentálnej hliadky tak už prvú pomoc v minulosti poskytovali napríklad aj cyklistke, ktorá si pri páde z bicykla zlomila nohu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Chytili sme muža, ktorý sa obnažoval na detskom ihrisku

Do veľmi nepríjemnej situácie sa dostali rodičia na detskom ihrisku v lokalite Mlynských nív v Ružinove. Na muža, ktorý sa obnažoval privolali prostredníctvom linky 159 hliadku mestskej polície.

Muž sa podľa slov svedkov pohyboval v blízkosti detského ihriska a mal prenasledovať viacero žien s deťmi. Niektorí rodičia ho videli aj pri ukájaní sa. Hliadka mestskej polície muža na základe popisu od oznamovateľky v krátkom čase našla a zadržala.

Vzhľadom na to, že vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu výtržníctva sme ho následne odovzdali do rúk Policajného zboru. Na mieste sme zároveň pre účely ďalšieho vyšetrovania zabezpečili aj kontaktné údaje na svedkov.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.