Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naháňali sme kanadského utečenca a zúčastnili sa PRIDE (zásahy hliadok 17. - 23. júla)

VIDEO
Dátum: 25.07.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Naháňali sme kanadského utečenca a zúčastnili sa PRIDE (zásahy hliadok 17. - 23. júla)

V minulom týždni riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy celkom 2 200 udalostí. Najväčšou z nich bol Dúhový pochod, ktorého sa zúčastnili policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev a aj z Útvaru zásahovej jendotky a kynológie. Okrem toho sme sa museli vysporiadať s Urzonom kanadským a aj s vážnym zranením kolobežkára. 

Až 814 prípadov sa týkalo oblasti bezpečnosti a plynulosti na cestách, teda väčšinou nesprávneho parkovania. V 38 prípadoch išlo o závažné porušenie, ako napríklad parkovanie na boxoch pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí. V 12 prípadoch sme spolupracovali aj so záchrannou zdravotnou službou. Jedna z týchto spoluprác bola pri vážnom úraze kolobežkára na Dunajskej ulici.

Clipboard02_1Úraz kolobežkára na Dunajskej ulici vystrašil aj policajtov, ktorí jeho pád vydeli. Foto: Mestská polícia Bratislava

Naši policajti riešili akurát priestupok pri Základnej škola a Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským, keď len pár metrov od nich spadol na elektrickej kolobežke približne 45 ročný muž, ktorý si pri páde zranil hlavu. Po páde nebol schopný s policajtmi komunikovať, tí ihneď privolali rýchlu zdravotnú pomoc, muža uložili do stabilizovanej polohy a zastavovali mu krvácanie. Policajtom na mieste poomhli aj okoloidúci ľudia. Ďalšie hliadky, ktoré prišli, usmerňovali dopravu na Dunajskej ulici. Podobných prípadov je v letných mesiacoch výrazne viac a plnia sa aj urgentné príjmy bratislavských nemocníc. Aj preto odporúčame zvážiť používanie prilby.

Nebezpečenstvo požiarov pokračuje

Spolupráca s hasičmi je veľmi bežná. Často preverujeme niektoré oznamy a zisťujeme, či je nutný výjazd hasičov s ich technikou alebo sa im snažíme zabezpečiť bezproblémový priechod pre vozidlá k požiarom. V posledných týždňoch ich bolo v Bratislave a okolí niekoľko a vznikli najmä v dôsledku horúceho počasia a suchých dní. Preto je aj naďalej vyhlásené zvýšené riziko požiarov a je zákaz klásť ohne na lesných pozemkoch. Zákaz platí aj na miestach, ktoré sú na kladenie ohnísk určené. Zakázané je aj samozrejme spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve alebo vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. Taktiež sa nesmie fajčiť a manipulovať s otvoreným ohňom na miestach so zvýšeným rizikom vzniku požiaru.

Žiaľ, aj cez všetky upozornenia, sme museli riešiť prípady, kedy si ľudia oheň založili. Najvypuklejším bola situácia, kedy si v lesoparku vo Vrakuni založilo desať detí oheň.

20230719_180157S hasičmi sme napríklad riešili aj odstraňovanie padnutého stromu pod Hlavnou stanicou. Foto: Michal Paška

Sprevádzali sme ľudí na Dúhovom PRIDE

Po dlhšej dobe sa v Bratislave konalo opäť veľké zhromaždenie. Na Dúhovom PRIDE sa podľa odhadov zúčastnilo 8 000 ľudí. Do opatrení boli zapojené policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev a samozrejme aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Pri zabezpečovaní verejného poriadku sme boli spolusúčinní Policajnému zboru, ktorý mal perfektne zvládnutú organizáciu a kontroloval širšie centrum mesta. My sme sa sústredili pri vstupoch na Námestie slobody, kde sa podujatie konalo a keď sa účastníci vydali na sprievod, tak sme ich viedli a sprievod aj uzatvárali. Samozrejmosťou pri takýchto podujatiach je aj posilnený dozor v kamerovom centre mestskej polície.

PB-5077Priebeh podujatia bol bez narušení verejného poriadku a s rešpektom medzi ľuďmi. Foto: Mestská polícia Bratislava

V blízkosti konania podujatia sa objavili skupiny ľudí, ktoré chceli narušiť pokojný priebeh avšak bez zbytočných konfliktov sa ich podarilo nasmerovať mimo účastníkov. Aj vďaka tomu nedošlo počas bezpečnostného opatrenia k narušeniu verejného poriadku.

Kanadský utečenec z našej ZOO

V uliciach Dúbravky sme sa stretli aj s netradičným prípadom, kedy sme chytali strateného obyvateľa Bratislavskej ZOO. Dúbravskí kolegovia a kolegyne mali netradičný zážitok, keď na ulici Ľuda Zúbka našli pobehovať zviera pripomínajúce dikobraza. Išlo o Urzona kanadského, ktorý utiekol zo ZOO približne dva týždne predtým. A aj keď má urzon dlhé pazúry a po tele ostne, tak nepatrí medzi nebezpečné zvieratá. Skôr ide o plachého hlodavca, ktorý sa skrýva v korunách stromov.

urzonZatúlaného urzona si môžete pozrieť opäť v jeho výbehu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Kolegovia privolali pracovníkov ZOO, ktorý urzona následne ulovili a umiestnili späť ku nim do výbehu. Ak sa teda chce niekto pozrieť na malého cestovateľa, tak už len v Mlynskej doline.

V uliciach opäť evidujeme aj divé svinky

Okrem Urzona kanadského sa v uliciach mesta objavili opäť diviaky. K tejto téme sme pripravili článok, ktorý verejnosť nájde na našom webe. Adresa je msp.bratislava.sk alebo na našom Facebooku. Je v ňom popísaný postup čo môže robiť verejnosť a aj čo môže robiť polícia.

Pár základných odporúčaní pre ľudí, ktorí sa s diviakmi stretnú:
• Prvoradá je vlastná bezpečnosť, k diviakom sa preto zbytočne nepribližujte.
• V žiadnom prípade ich nekŕmte a ani nefotografujte/nenatáčajte z tesnej blízkosti.
• Neprovokujte ich, napríklad hádzaním kameňov či iných predmetov a neupozorňujte na seba zbytočne, napríklad snahou prejsť pomedzi väčšie stádo.
• Psíčkari, buďte obozretní a držte si psíkov na vôdzke.
• Nesnažte sa ich odplašiť svojpomocne, počkajte kým sa vzdialia, prípadne prejdite po druhej strane ulice.
• Ak sa cítite ohrození, mestská polícia je pre vás nonstop k dispozícii na linke 159.

Ani na minútku

Pred týždňom sme sa spolu s mestom pustili do akcie zameranej na ochranu cyklistiek a cyklistov. Snahou mestskej polície je najmä to, aby nedochádzalo k páchaniu priestupkov. Denne máme približne 270 volaní na na linku 159 a väčšina sa týka situácií, ktorým by sme sa mohli vyvarovať, keby sme sa správali slušne, ohľaduplne a mysleli aj na iných ľudí ako seba. Takýmito situáciami sú aj rôzne zastavenia a státia na cyklistickej infraštruktúre, ktoré ohrozujú ľudí na dvoch kolesách.

Veľa vodičov a šoférok si povie, len na minútku. Avšak aj za tak krátky čas sa môže stať veľa zlého. Preto mesto prišlo s kampaňou “Ani na minútku”. Mesto sa snaží sa pôsobiť výchovne a upozorňovať na tieto priestupky ľudí. Mestská polícia sa na ne začala výraznejšie zameriavať a aj ich prísnejšie pokutovať. Taktiež sme poprosili kolegov z Policajného zboru, aby nám pomohli v tomto období a sme veľmi radi, že sa aj oni zapájajú do tejto akcie.

Reportáž_123_2023_Theo_1Až 270 oznamov máme denne na linku 159. Množstvu by sa dalo vyvarovať slušným a úctivým správaním. Foto: Theo Petr

Snahou mesta je samozrejme budovanie kvalitnej cyklistickej infraštruktúry, ktorá svojim technickým prevedením nepripustí vodičov a šoférky, aby na nej zastavili. Samozrejme, nie vždy sa to kvôli povahe cesty dá spraviť. Dobrým riešením je napríklad vymaľovanie cyklistických pruhov - aj preto dostáva v týchto dňoch množstvo cyklociest nový červený náter, ktorý jasne hovorí vodičom, že ide o cyklistickú infraštruktúru. Kto na nej zastaví, tak mu musí byť jasné, že sa dopúšťa priestupku.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.