Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Postarali sme sa o mladíka s mentálnym postihnutím a prehľadávali opustenú budovu (zásahy hliadok 10. - 16. júla)

Dátum: 18.07.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Postarali sme sa o mladíka s mentálnym postihnutím a prehľadávali opustenú budovu (zásahy hliadok 10. - 16. júla)

V minulom týždni riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy celkom 2 230 udalostí. Pomáhali mladíkovi s mentálnym postihnutím a aj jeho otcovi, ktorého postihli náhle zdravotné ťažkosti. Postarali sa tiež o ženu v núdzi a prepátravali priestory bývalej pôrodnice v centre mesta. Výrazne sme zintenzívnili aj kontroly cyklotrás v celom hlavnom meste.

Mestské policajtky a policajti sa zaoberali najčastejšie porušeniami v oblasti dopravy, bolo ich celkom 812, pričom 50 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov.

Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu. Nechýbali prípady nerešpektovania zákazu konzumácie alkoholu na verejnosti a našli sme aj 2 neplnoleté osoby, ktoré boli pod vplyvom alkoholu. Tieto prípady sme odstupovali miestnym úradom a informovali o nich aj sociálnu kuratelu. K deťom sme privolávali aj ich rodičov.

Počas týždňa kolegovia v teréne našli 8 vrakov vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. V 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Uršulínska ulica so 60 porušeniami. Prítomnosť pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci si vyžadovalo 12 situácií, 4-krát sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a v 9 prípadoch so Slobodou zvierat. 

Pomáhali sme stratenému mladíkovi s mentálnym postihnutím a následne aj jeho otcovi

Dúbravská hliadka preverovala cez víkend oznam o približne 20-ročnom mladíkovi s mentálnym postihnutím, ktorý sedel sám v jednom z pohostinstiev v Záhorskej Bystrici a bol zjavne zmätený. Chlapec nedokázal policajtom povedať takmer nič, ako sa v podniku sám ocitol a ani to ako sa volá. Komunikácia s ním bola náročná. Napokon ich ale zaviedol k domu, kde údajne býva aj so svojim otcom. Na zvonček však nikto nereagoval. Aj za pomoci ochotného suseda sa nám podarilo zistiť meno a priezvisko mladíka a získať navyše telefónne číslo na jeho staršieho brata, ktorého sme hneď kontaktovali. Ten prisľúbil, že sa čo najskôr dostaví na miesto. Ani on ale netušil, kde sa ich otec môže nachádzať.

Medzičasom sme prijali ďalší oznam, že neďaleko, pred obchodným domom, sa nachádza starší muž, ktorému prišlo náhle nevoľno, pravdepodobne v dôsledku tepla a dehydratácie. Keď sa predstavil, bolo policajtom jasné, že ide o ich otca. Ihneď sa oňho aj s oznamovateľom postarali. Jeho stav sa nezlepšoval ani po tom, čo mu doplnili potrebné tekutiny. Privolali preto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho s podozrením na infarkt previezla na ďalšie vyšetrenia do nemocnice. V tom čase dorazil aj mužov druhý syn, ktorý sa o svojho mladšieho súrodenca postaral.

Mestská polícia je tu pre všetkých v každej chvíli, preto netreba váhať, ale obrátiť sa na nás obrátiť prostredníctvom nepretržite fungujúcej linky 159. Môžete tak pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitnú v núdzi.

dezorientovaný_chlapec_a_pomoc_jeho_otcoviMuža so zdravotnými ťažkosťami sme záchranárom pomohli naložiť do sanitky. Mladíka sme odovzdali jeho staršiemu bratovi, ktorý sa oňho postaral. Foto: Mestská polícia Bratislava

Žene na invalidnom vozíku sme podali pomocnú ruku

V sobotu v neskorých večerných hodinách bola ružinovská hliadka vyslaná na Rumančekovu ulicu, odkiaľ sme prijali žiadosť o pomoc s vynesením 87-ročnej ženy na invalidnom vozíku na 6. poschodie bytového domu, nakoľko v tom čase nefungoval výťah. Kontaktovala nás jej dcéra, ktorá by si sama nedokázala poradiť. Mestskí policajti ochotne prišli a mamu jej pomohli presunúť do bytu.

Kontrolujeme opustené priestory bývalej pôrodnice

V priestoroch opustenej pôrodnice na Zochovej ulici sme koncom júna našli väčšiu skupinu detí, ktorá tu oslavovala pravdepodobne koniec školského roka. Až 12 z nich vyšla pozitívna dychová skúška na prítomnosť alkoholu. Najmladším bolo len 13-ročné dievča.

Na žiadosť majiteľa sme v minulom týždni priestory prehľadali. Pri kontrole objektu sme našli jedného človeka bez domova, ktorý musel budovu opustiť. Následne majiteľ objekt zabezpečil pred ďalším vstupom. Tieto priestory naďalej intenzívnejšie monitorujeme pri hliadkovej činnosti a veríme, že v budove už nikoho nenájdeme. Okrem ničenia pamiatkovo hodnotných prvkov v objekte, môže dôjsť k vážnemu ublíženiu na zdraví, vzhľadom na havarijný stav budovy.

PB-4848_(1)_(Veľké)

Dlhé roky opustená budova je v havarijnom stave a pri pohybe v nej hrozí nebezpečenstvo ublíženia na zdraví. Opatrné museli byť aj hliadky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ani na minútku!

Hlavné mesto spustilo v minulom týždni kampaň „Ani na minútku“. Jej cieľom je pripomenúť vodičom áut, že jazda, státie alebo zastavenie na cyklocestách nie je v žiadnom prípade povolené.  Hliadky mestskej polície sa denne stretávajú s prípadmi, kedy sa vodiči neštítia zastaviť uprostred cyklotrasy a blokovať tak cyklistom nielen prejazd, ale navyše ohrozovať ich bezpečnosť. 

Spolu s oddelením cyklodopravy bratislavského magistrátu a aj s verejnosťou, ktorá nám často zasiela fotografie prípadov porušovania dopravných predpisov, sme vybrali viacero miest v celom meste, kde najčastejšie dochádza k porušovaniu pravidiel. Naše policajtky a policajti sa už intenzívne zameriavajú práve na tieto úseky, ale kontrolujú aj menej frekventované oblasti. Navyše, oddelenie cyklodopravy v posledných dňoch oživilo za pomoci čerstvého náteru viac ako 9 kilometrov cyklostrás. Veríme, že aj ten pomôže šoférom a vodičkám lepšie rozpoznať, kde môžu zastať a kde ohrozujú slabších účastníkov premávky. 

Pozor na zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Vysoké teploty prinášajú každoročne zvýšené riziko požiarov. Hasičský a záchranný zbor aj preto s platnosťou už od minulého pondelka vydal zákaz klásť ohne na lesných pozemkoch. Hasiči zvyknú tento zákaz uložiť v čase, kedy teplota stúpa do extrémnych výšok, dlhodobo pretrváva sucho a hrozí, že požiar môže vzniknúť omnoho ľahšie ako inokedy. Je potrebné byť preto v týchto dňoch mimoriadne opatrný.

Zákaz platí aj na miestach, ktoré sú na kladenie ohnísk určené. Zakázané je aj samozrejme spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve alebo vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. Taktiež sa nesmie fajčiť a manipulovať s otvoreným ohňom na miestach so zvýšeným rizikom vzniku požiaru.

Mestská polícia rešpektovanie zákazu od dňa jeho platnosti dôsledne kontroluje. Okrem nás kontrolu vykonáva aj lesná stráž mestských lesov, hasiči a kolegovia z Policajného zboru SR. O odvolaní zvýšeného rizika nebezpečenstva vzniku požiarov budú včas informovať Mestské lesy v Bratislave alebo Hasičský a záchranný zbor.

zakaz_kladenia_ohnov_2_(Veľké)Dodržiavanie pravidiel pravidelne kontroluje aj mestská polícia. Na fotografii je príslušníčka environmentálnej hliadky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.