Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachytili sme skupinu utečencov a do ulíc vyrazili aj naše cyklohliadky (zásahy hliadok 3. – 9. júla)

Dátum: 11.07.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachytili sme skupinu utečencov a do ulíc vyrazili aj naše cyklohliadky (zásahy hliadok 3. – 9. júla)

Mestskí policajti a policajtky sa počas minulého týždňa museli v uliciach hlavného mesta popasovať s 2 235 udalosťami. Zachytili utečencov v Petržalke a zapojili sa do pomoci mužovi, ktorý skolaboval z tepla. Do bratislavských ulíc sme vyslali aj naše cyklohliadky.

V minulom týždni sa hliadky mestskej polície museli vysporiadať s 809 porušeniami na úseku dopravy, z nich 60 bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli jednými z najčastejších, sme vo viacerých prípadoch riešili aj ľudí, ktorí pri venčení svojich psov nerešpektovali ustanovia zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a aj príslušné všeobecne záväzné nariadenia.

Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu a aj fajčiarmi, ktorí nerešpektovali zákon o ochrane nefajčiarov a fajčili na miestach, kde je to zakázané. Nechýbali priestupky spojené s neudržiavaním čistoty a poriadku na verejných priestranstvách a vo viacerých prípadoch hliadky zamestnávali aj situácie, kedy ľudia konzumovali alkohol na verejnosti.

Na príslušné miestne  úrady sme nahlasovali 3 vraky vozidiel, 1 nelegálnu skládku odpadu a až 4 všímaví ľudia nám odovzdali nájdené osobné doklady. Najviac priestupkov - 50 evidujeme z Bajkalskej ulice. V 11 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 9-krát sme k strateným zvieratám privolávali Slobodu zvierat.

Zachytili sme skupinu utečencov

V noci zo stredy na štvrtok mali naše petržalské mestské policajtky a policajti plné ruky práce. Krátko po polnoci, na Betliarskej ulici, totiž spozorovali skupinku jedenástich utečencov. Cudzinci, pochádzajúci pravdepodobne zo Sýrie hliadkam tvrdili, že cez Slovensko len prechádzajú a chcú sa dostať do Nemecka. Nemali pri sebe žiadne doklady totožnosti.

O situácii sme ihneď informovali kolegov z Policajného zboru SR. Do času kým ich previezli na príslušné policajné oddelenie sme im na mieste poskytovali asistenciu pri zabezpečovaní miesta a strážení osôb.

migranti_2_(Veľké)Utečenci sa snažili cez Slovensko dostať do Nemecka. Odovzdali sme ich na ďalšie úkony kolegom zo štátnej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spoločnými silami sme pomohli skolabovanému mužovi

V nedeľu popoludní sme prijali oznam, že na Farského ulici sa nachádza dezorientovaný muž staršieho veku. Postaral sa oňho prvotne pracovník súkromnej bezpečnostnej služby, ktorý si všimol ako muž skolaboval pravdepodobne v dôsledku vysokých horúčav. Na miesto boli ihneď vyslaní policajti z Petržalky a aj hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. K zoslabnutému mužovi boli zároveň vyslaní aj pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci.

Hliadky mestskej polície asistovali záchranárom pri jeho presune do sanitky. Tí vykonali prvotné ošetrenie priamo na mieste, avšak vzhľadom na pretrvávajúce zdravotné ťažkosti, najmä extrémne vysoký tlak, ho previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

Pozor na extrémne horúčavy

Letné horúčavy predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a zvýšené riziko tvorby požiarov. Nepodceňujte preto pitný režim, voľte ľahké, prievzdušné oblečenie a nezdržiavajte sa zbytočne na priamom slnku. V prípade, ak vám príde nevoľno alebo spozorujete niekoho, komu je zle, neváhajte privolať pomoc prostredníctvom linky 159 a pri zmätenosti alebo bezvedomí ihneď volajte záchranárov na čísle 155.

Medzi prejavy prehriatia patria príznaky, ktoré sa môžu podobať horúčkovitému ochoreniu, napríklad chrípke, únava a slabosť, nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy a svalov, závrate, svalové kŕče a bolesti, podráždenosť, búšenie srdca, teplota do 41 °C.

V prípade podozrenia, že človek skolaboval z tepla, v prvom rade je potrebné preniesť človeka do chladného prostredia a uložiť ho ideálne do pololežiacej polohy. Začnite s chladením akýmkoľvek spôsobom: potieraním vlažnou vodou a ovievaním na urýchlenie odparovania. Pozor, studená voda nie je vhodná, spomaľuje vydávanie tepla kožou. Jednou z možností ako telo postupne ochladiť je priložiť vrecko s ľadom zabalené napríklad do uteráka ku krku, do podpazušia a slabín. Podávajte postihnutému po dúškoch nesladenú a neprichutenú vodu z vodovodu. Ak sa jeho stav nezlepšuje, tak je určite na mieste kontaktovať priamo záchrannú zdravotnú službu, resp. vyhľadať urýchlene lekára.

vysoké_horúčavy_3Počas leta zasahujeme v desiatkach prípadov, kedy ľudia skolabujú v dôsledku prehriatia organizmu. Niekedy je to len nevoľnosť, pri ktorej dokážeme podať postihnutému adekvátnu pomoc aj sami, pri ťažších prípadoch, napríklad ľuďoch v bezvedomí, už spolupracujeme s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Cyklohliadky vyrážajú do terénu

Vždy, keď nám to počty policajtiek a policajtov v službe umožňujú, tak do ulíc posielame pešie a aj cyklistické hliadky. Tieto hliadky majú nielen bližšie k ľuďom, ale dokážu efektívnejšie riešiť množstvo situácií, s ktorými sa stretávajú obyvateľky a obyvatelia hlavného mesta. Kolegovia v takýchto hliadkach sú v priamom kontakte s ľuďmi v uliciach Bratislavy a stretávajú sa s nimi v menej formálnych situáciách.

Medzi prípady, ktorými sa najčastejšie zaoberajú patria napríklad priestupky spojené so znečisťovaním životného prostredia, zakladanie nelegálnych ohnísk alebo kladenie ohňov v obdobiach sucha, kontroly psíčkarov, ktorí neupratujú po svojich psoch alebo ich venčia bez vôdzky a ďalšie. Bicykle policajtom a policajtkám umožňujú efektívnejšiu kontrolu vnútroblokov a oblastí ako Malý a Veľký Draždiak, Lesopark Zrkadlový háj alebo cyklistická cesta na hrádzi.

Aj keď benefitov takýchto hliadok je veľmi veľa, nie vždy ich môžeme postaviť do ulíc Bratislavy. Vždy musíme najprv obsadiť osobné automobily, aby sme dokázali čo najrýchlejšie reagovať na stovky podnetov, ktoré od ľudí denne prijímame prostredníctvom bezplatnej linky 159. S pešími a cyklohliadkami sa môžete najčastejšie stretnúť v Starom Meste a v Petržalke, ale aj v ostatných mestských častiach.

cyklohliadka_1_foto_Theo_Petr_(Veľké)Jednou z výhod služby na bicykli je aj to, že hliadka sa dokáže rýchlo a pohodlne dostať aj do, pre napríklad motohliadku, ťažšie prístupných lokalít. Foto: Theo Petr

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.