Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Riešili sme opité deti a chytili osoby v pátraní (zásahy hliadok 12. - 18. júna)

Dátum: 20.06.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Riešili sme opité deti a chytili osoby v pátraní (zásahy hliadok 12. - 18. júna)

V uplynulom týždni riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy opäť množstvo zaujímavých situácií. Zadržali dvojicu podozrivú z majetkovej trestnej činnosti, našli muža v pátraní a skupinke detí prekazili párty, na ktorej nechýbal alkohol.

Celkovo sa mestské policajtky a policajti zaoberali 2 655 udalosťami, z ktorých opäť dominovala oblasť dopravy s 1 056 priestupkami. Z nich až 46 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov.

Zaoberali sme sa v nemalej miere priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ale aj nezodpovednými ľuďmi, ktorí fajčili na miestach, kde je to zakázané.  Počas týždňa kolegovia a kolegyne našli v teréne 2 nelegálne skládky odpadu a aj 2 vraky vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. Až 4 všímaví ľudia odovzdali hliadkam nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejšou lokalitou sa stala Uršulínska ulica s 68 porušeniami. V 13 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru2-krát so Slobodou zvierat. 

20210721_132311-2_(Vlastné)_2Dodržiavanie povinností psíčkarmi kontrolujeme aj v ľuďmi obľúbenej lokalite Veľkého Draždiaka. V jeho areáli platí nielen zákaz voľného pohybu psa, ale aj zákaz jeho vstupu do vody. Foto: Mestská polícia Bratislava

Muža v policajnom pátraní sme odovzdali štátnej polícii

Vo štvrtok na poludnie sme prijali oznam z Námestia Hraničiarov v Petržalke. Človek, zjavne pod vplyvom alkoholu tam podľa slov oznamovateľa obťažoval ľudí pred jednou z tamojších predajní potravín. Vyslaná bola do lokality hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Keď sa policajtom podarilo muža upokojiť, vyzvali ho o predloženie dokladu totožnosti. Ten však pri sebe nemal. Preto sme jeho totožnosť preverili cez operačné stredisko, ktorého operátor zistil, že po mužovi je vyhlásené pátranie, nakoľko nenastúpil do výkonu trestu odňatia slobody. Muž následne dobrovoľne išiel s hliadkou na tamojšie obvodné oddelenie Policajného zboru, kde si ho štátni policajti prevzali na ďalšie úkony.

Deťom sme prekazili párty, na ktorej nechýbal alkohol

V opustenej pôrodnici na Zochovej ulici sme v piatok popoludní navštívili tajnú párty, na ktorej nechýbal ani alkohol v rukách mladistvých a maloletých. V areáli pôrodnice našli policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie 18 maloletých a mladistvých osôb. Tie spolu s kolegami z okresného veliteľstva v Starom Meste sústredili do jednej miestnosti a následne ich bezpečne vyviedli z rokmi opustenej a chátrajúcej nemocnice. Privolaná hliadka Policajného zboru ich podrobila dychovej skúške. Výsledkom bolo 12 rodičov, ktorí si museli prísť po svoje deti. Najviac, 1,31 promile, nafúkalo iba 15-ročné dievča. Najmladšej, len 13-ročnej osobe, bolo v dychu nameraných 0,23 promile.

V prípadoch, kedy zistíme, že mladistvá alebo maloletá osoba je pod vplyvom alkoholu, predvádzame ju spravidla na náš príslušný útvar, kde je spísaná potrebná administratíva. V prípade maloletého dieťaťa prichádza na miesto nielen rodič, ale aj pracovník sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. O pokute rozhodujú sociálne oddelenia miestnych úradov, pod ktoré deti spadajú. Rodičia spravidla strácajú nárok na prídavok na dieťa, a to po dobu troch mesiacov.

273467639_2064813707012571_5714718904128855687_n_(Veľké)Najradšej by sme boli, ak by analyzátory dychu ukazovali pri každej kontrole neplnoletých osôb nulovú hodnotu alkoholu v dychu. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zadržali sme osoby podozrivé z trestnej činnosti

V stredu popoludní nás občan prechádzajúci centrom mesta upozornil na dve osoby, ktoré spoznal na základe zverejnených informácií a fotografií na sociálnych sieťach Policajného zboru SR. Išlo o dvojicu, muža a ženu, po ktorých bolo vyhlásené pátranie z dôvodu majetkovej trestnej činnosti.

Okamžite po prijatí oznamu ich začal hľadať v uliciach Starého Mesta operátor Mestského kamerového systému a zároveň na nich upozornil hliadky. Keď sa mu dvojicu podarilo nájsť, tak monitoroval ich pohyb a riadil hliadky v teréne, ktoré dvojicu o pár sekúnd obmedzili na ich osobnej slobode. O zadržaní podozrivých sme informovali príslušníkov odboru kriminálnej polície, ktorí si ich na mieste prevzali. Hliadka mestskej polície im zároveň asistovala pri predvedení osôb na príslušné policajné oddelenie.

zadržanie_osôb_podozrivých_z_majetkovej_TČ_(Veľké) Podozrivý párik sme v krátkom čase zadržali a odovzdali kolegom z Policajného zboru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zraneného muža sme prvotne ošetrili a odovzdali záchranárom

V nedeľu, približne v čase o 22:30 nám bolo cez linku 159  nahlásené, že na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Trnavskej ceste sa nachádza muž, ktorý nešťastne spadol a udrel si hlavu. Na miesto bola vyslaná hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava II, ktorá osobu našla a oznam potvrdila.

Muž ťažko komunikovalhovoril z cesty. Správal sa dezorientovane, pravdepodobne v dôsledku silného úderu. Policajti sa o neho okamžite postarali, upokojili hoposkytli mu bezodkladnú predlekársku pomoc. Cez operačné stredisko privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia ho previezli na vyšetrenie do nemocnice.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.