Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zasahovali sme pri bitke motorkárov a potešili deti počas ich dňa (zásahy hliadok 29. 5. - 4. 6.)

Dátum: 06.06.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zasahovali sme pri bitke motorkárov a potešili deti počas ich dňa (zásahy hliadok 29. 5. - 4. 6.)

Prelom mája a júna priniesol hliadkam mestskej polície 2 808 udalostí. Upokojovali rozrušeného muža, dozerali na bezpečnosť počas návštevy motorkárov klubu Hells Angels a zasiahnuť museli aj pri víkendovej potýčke v centre mesta. Mestské policajtky a policajti pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyčarili úsmev na tvárach stovkám našich najmenších.

Najčastejšie sa hliadky mestskej polície zaoberali priestupkami v oblasti dopravy.72 prípadoch sme riešili závažné porušenia na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme museli vysporiadať napríklad s prípadmi znečisťovania verejného priestranstva odpadom, prípadmi fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy či porušeniami, ktorých sa dopustili vodiči taxislužieb.

Nechýbali tiež situácie, kedy ľudia konzumovali alkohol na verejnosti, ale aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a majetku. Policajtov a policajtky tiež zamestnávali porušenia ako realizácia stavebných prác bez príslušného povolenia, ako aj nezodpovední majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 6 starých vozidiel1 nelegálnu skládku odpadu. Najviac priestupkov evidujeme tentokrát z Romanovej ulice v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 40. V 7 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 5-krát aj so Slobodou zvierat.4 všímaví ľudia nám odovzdali nájdené osobné doklady.

foto_z_terénu_5_(Veľké)Najčastejšie riešime v uliciach hlavného mesta dopravné porušenia. S príchodom jarného obdobia pribúdajú každoročne napríklad aj nesprávne parkujúci motorkári. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zasahovali sme pri bitke motorkárov

Mestská polícia Bratislava spolupracovala s Policajným zborom SR pri zabezpečovaní verejného poriadku a dohliadaní na bezpečnosť počas príchodu členov motorkárskeho klubu Hells Angels. Tí do Bratislavy a jej blízkeho okolia docestovali na niekoľkodňový zraz pod názvom World run 2023. Ulice hlavného mesta sme už od začiatku minulého týždňa posilnili výrazne vyšším počtom hliadok a preventívne sme monitorovali všetky lokality, kde sa „pekelní anjeli“ zdržiavali a bol predpoklad, že by v nich mohlo dôjsť k narušeniu verejného poriadku alebo ohrozeniu bezpečnosti. Zároveň sme posilnili aj počty kolegov a kolegýň v Operačnom a kamerovom stredisku.

Obyvateľky a obyvatelia Bratislavy sa nás v tejto súvislosti najčastejšie obracali s podnetmi o nesprávnom parkovaní motoriek a riešili sme aj sťažnosti na hlučnosť. Najvážnejší prípad sa stal v sobotných ranných hodinách, kedy sme museli zasahovať pri bitke motorkárov v bratislavskom podniku. V čase 5:48 ráno vstúpili mestskí policajti do priestorov diskotéky, kde našli zranenú osobu, ktorej poskytli predlekársku prvú pomoc. Spolu s kolegami z Policajného zboru sme zaistili podozrivé osoby a svedkov udalosti. Následne sme zabezpečovali perimeter. Policajti obmedzili na osobnej slobode deväť členov motorkárskeho klubu Hells Angels. Prípadom sa ďalej zaoberali štátni policajti.

hells_2_(Veľké)K bitke došlo v skorých ranných hodinách. Policajti na osobnej slobode obmedzili deväť motorkárov. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Rozrušeného muža sa nám spoločným úsilím podarilo upokojiť

V stredu krátko pred 22:00 hod. bola jedna z našich petržalských hliadok vyslaná na Námestie hraničiarov, kde v strede cesty, neďaleko zastávky mestskej hromadnej dopravy, sedel značne rozrušený muž, ktorý podľa slov oznamovateľa, kričal, že chce skoncovať so svojím životom. Na mieste sa už v čase príchodu mestských policajtov, nachádzala aj hliadka Policajného zboru.

Naši kolegovia im išli na pomoc. Policajti sa ho spoločne snažili upokojiť a viackrát ho vyzvali, aby upustil od hrubého správania a narúšania verejného poriadku. To však spočiatku úplne ignoroval. Po niekoľkých desiatkach minút sa im predsa výzvy uposlúchol natoľko, že dokázal sám a pokojne sedieť, samozrejme, pod neustálym dohľadom polície.

Vzhľadom na podozrenie, že muž by mohol trpieť psychickými ťažkosťami, mu následne hliadka štátnej polície privolala posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia ho previezli na odborné vyšetrenie do nemocnice na Antolskej ulici.

Potešili sme tých najmenších

Našimi najväčšími fanúšikmi sú nepochybne tí najmenší. Nečudo, snáď každé dieťa raz, aspoň na malú chvíľu, zatúžilo stať sa policajtkou alebo policajtom. Sme nesmierne radi, že aj my máme možnosť prichádzať s deťmi pravidelne do kontaktu, či už prostredníctvom preventívnych aktivít, kde im približujeme prácu mestskej polície, na dopravnej výchove, kde ich učíme tomu, ako sa správať v cestnej premávke, na ukážkach výcviku služobných psov, ale napríklad aj pri pravidelnom hliadkovaní v okolí škôl, kde na nich dávame pozor. Ich úprimnosť a priamosť nás dokážu veľakrát nielen rozosmiať, ale aj dojať.

Vo štvrtok naši kolegovia a kolegyne z kynológie zavítali do materskej školy na Legerského ulici v Novom Meste a aj do Základnej školy Karloveská. V rámci programu im predviedli ukážky poslušnosti služobných psov, ale aj obranárske práce. Podobný zážitok si mohli v sobotu vychutnať aj deti z Čunova. Na podujatie pri tejto príležitosti prišla okrem kynológov aj petržalská policajtka a policajt, ktorí deťom ukázali policajné auto, do ktorého sa mohli aj posadiť, dovolili im napríklad aj spustiť majáky, či povedať niečo do policajnej vysielačky.

deň_detí_3_1Školáci zo základnej školy na Karloveskej ulici boli z návštevy kynológov nadšení. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.