Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Asistovali sme pri kontrolách kamiónov a riešili psa uzamknutého v aute (zásahy hliadok 22. – 27. mája)

Dátum: 31.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Asistovali sme pri kontrolách kamiónov a riešili psa uzamknutého v aute (zásahy hliadok 22. – 27. mája)

Počas posledného májového týždňa sa museli hliadky mestskej polície v hlavnom meste popasovať s viac ako 2 900 udalosťami. Zdravotníkom pomáhali upokojovať rozrušenú ženu, riešili psa uzamknutého vo vozidle a svoju pozornosť zamerali aj na taxikárov v centre mesta. Policajnému zboru SR sme asistovali počas akcie zameranej na kamióny.

V minulom týždni dominovali porušenia v oblasť dopravy. Medzi najzastúpenejšie patrili aj priestupky proti verejnému poriadku a prípady psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ale aj porušeniami na úseku ochrany životného prostredia.

Počas týždňa našli mestské policajtky a policajti v teréne 1 nelegálnu skládku odpadu a 6 vrakov vozidiel, ktoré nahlasovali príslušným miestnym úradom. V 5 prípadoch všímaví ľudia odovzdali hliadkam mestskej polície nájdené osobné doklady. Najprietsupkovejším miestom sa opäť stala Bajkalská ulica s celkovým počtom 58 porušení. V 4 prípadoch si rôzne situácie vyžadovali privolanie pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 6-krát so Slobodou zvierat. 

Pod kontrolu sme dostali rozrušenú ženu

Na linku 159 sme vo štvrtok večer prijali oznam, že na centrálnom príjme nemocnice v Ružinove sa v priestore toaliet nachádza značne rozrušená osoba, ktorá vzbudzuje svojim správaním aj verejné pohoršenie. Prostredníctvom operačného strediska bola na miesto vyslaná hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Po príchode na miesto sa kolegovia skontaktovali s personálom nemocnice, ktorý ich za osobou odprevadil. Približne 38-ročná žena, nemala na sebe žiadny odev a už na prvý pohľad pôsobila, že ju pravdepodobne trápia duševné ťažkosti. Členom hliadky sa ju napokon citlivým a opatrným prístupom podarilo upokojiť a presvedčiť, aby sa odela. Následne asistovali nemocničnému personálu pri jej presune do ambulancie na potrebné vyšetrenie.

IMG-20230526-WA0001_(Veľké)Policajná hliadka bola privolaná do nemocnice, aby jej personálu pomohla upokojiť rozrušenú ženu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nezabúdajte na dieťa alebo domáceho maznáčika v aute

Vo štvrtok sme prostredníctvom linky 159 obdržali hlásenie, že na Zálužickej ulici v Ružinove je v aute zatvorený jazvečík a jeho majiteľ sa nenachádza v blízkosti vozidla. Ihneď na tam smerovala naša ružinovská hliadka. Krátko po tom, čo policajti dorazili na miesto sa objavil aj majiteľ auta, ktorý im ozrejmil, že si len odbehol na krátku chvíľu niečo vybaviť. Tiež poznamenal, že psík je zvyknutý na to ho v aute chvíľku počkať a nie je mu v ňom teplo.

Aj napriek tomu, že tento prípad mal šťastný koniec a nič vážne sa nestalo, každoročne v horúcich letných mesiacoch dochádza k niekoľkým prípadom, kedy vodič alebo šoférka zabudne svoje domáce zviera alebo aj malé dieťa v aute a ohrozí ho tak na zdraví alebo živote. V rozhorúčenom aute totiž môže dôjsť ku kolapsu organizmu a následnej smrti aj do 20 minút.

Apelujeme preto na vodičov a šoférky, aby boli pri prevážaní svojich detí a domácich miláčikov, najmä počas horúcich dní, obozretní a mali stále na pamäti, že vo vozidle nie sú sami. V prípade, ak si všimnete dieťa alebo zviera uzamknuté v aute, v ktorého blízkosti sa nenachádza jeho majiteľ, bezodkladne sa spojte so záchrannými zložkami - políciou, záchrannou zdravotnou službou a hasičmi, prípadne kontaktujte priamo linku tiesňového volania 112. Môžete tak zachrániť zdravie, ale aj život.

dieťa_v_aute_ilustračné_(Veľké)V minulom roku sme riešili prípad dieťaťa uzamknutého vo vozidle. Celá situácia vznikla nešťastnou náhodou, kedy si rodič zabuchol kľúče a dieťa zostalo uväznené vnútri. Prípad dopadol so šťastným koncom, dieťa sa podarilo z auta včas vyslobodiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vo zvýšenej miere sme sa zamerali na dopravné priestupky taxikárov

Hliadky z Okresného veliteľstva Bratislava I v spolupráci s kolegami a kolegyňami z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa počas piatkového večera zamerali vo zvýšenej miere na parkovanie vodičov taxislužieb v centre mesta, konkrétne v oblasti Hurbanovho námestia a Námestia SNP. Naše skúsenosti z terénu hovoria, že taxikári v týchto lokalitách nerešpektujú viaceré dopravné predpisy, napríklad parkujú v zákaze zastavenia alebo majú vo zvyku zastaviť a stáť priamo na električkových koľajach.

Počas akcie sme zaznamenali 22 vodičov, ktorí sa dopustili priestupku na úseku dopravy.21 prípadoch sme porušenia riešili priamo na mieste uložením blokovej pokutyv 1 prípade bolo protiprávne konanie taxikára odstúpené na doriešenie Dopravnému inšpektorátu.

Piatková akcia bola nielen represívneho, ale aj preventívneho charakterunašim cieľom je častejšími a ráznejšími kontrolami odradiť vodičov od páchania priestupkov. Preto v podobných akciách budeme pokračovať.

kontrola_taxikárov_(Veľké)_nováKontrola prebiehala v spolupráci staromestských policajtov s príslušníkmi Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Asistovali sme pri kontrolách kamiónov

Kolegovia z Policajného zboru sa v minulom týždni zamerali na kontrolu nákladných vozidiel, ktoré si zvyknú skracovať cestu cez Roľnícku ulicu vo Vajnoroch. My sme im pri tom pomáhali.

Mestskí policajti z Okresného veliteľstva v Novom Meste počas kontrol kamiónov usmerňovali dopravu. Príslušníci Policajného zboru medzitým vozidlá a šoférov kontrolovali, pričom odhalili viacero porušení predpisov. Najčastejšie išlo o prekročenie váhových limitov.

Nejde o ojedinelú akciu. Dopravní policajti v spolupráci s mestskou políciou budú naďalej kontrolovať šoférov, ktorí aj takýmto spôsobom znižujú kvalitu života obyvateliek a obyvateľov Bratislavy. So štátnou políciou spolupracujeme nielen pri zabezpečovaní verejného poriadku, napríklad počas kritických futbalových zápasov alebo počas protestov a demonštrácií, ale aj počas bežných dní pri podobných akciách.

PB-3238_(Veľké)Na Roľníckej ulici vo Vajnoroch sme dozerali na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky počas akcie zameranej na kontrolu nákladných vozidiel. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.