Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vypátrali sme stratené dieťa a pomáhali aj zranenému cyklistovi (zásahy hliadok 1. - 7. mája)

Dátum: 10.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Vypátrali sme stratené dieťa a pomáhali aj zranenému cyklistovi (zásahy hliadok 1. - 7. mája)

V minulom týždni sa museli hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy popasovať s viac 2 800 udalosťami. Pomohli zúfalej matke s troma deťmi, ktorá sa ocitla v núdzi, zachraňovali zraneného cyklistu a vypátrali aj stratené, len päťročné, dievčatko.

Najvyťaženejšou bola v uplynulom týždni oblasť dopravy s celkovým počtom 1 205 porušení. Z nich 81 bolo spáchaných závažným spôsobom. Nechýbali porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady kedy bolo narušené občianske spolunažívanie.

Počas prvého májového týždňa sme riešili viacero porušení zo strany majiteľov psov ale aj fajčiarov, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o ochrane nefajčiarov a fajčili na miestach, kde je to zakázané. Príslušné úrady sme informovali o 6 vrakoch vozidiel4 nelegálnych skládkach odpadu. Najpriestupkovejšou lokalitou, čo sa týka počtu zistených a riešených priestupkov, sa stala Cesta Mládeže s 55 porušeniami. V 14 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi a v 2 prípadoch aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

IMG-20221126-WA0000_na_FB_(Veľké)So záchranármi máme pravidelnú spoluprácu pri najrôznejších prípadoch. V minulom týždni to bolo až 14 spoločných zásahov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Spoločnými silami sme pomohli matke aj s troma deťmi v núdzi

Prípady, s ktorými sa v uliciach stretávame, sú často spojené s ťažkými životnými osudmi. S jedným takým sa v minulom týždni stretli aj hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Po tom, ako mestskí policajti vyriešili prípad hrubého správania na Trnavskom mýte, sa mohli naplno venovať mladej mamičke, ktorá sa aj s jej troma deťmi ocitla na ulici.

Ženu a aj deti sme zobrali na stanicu mestskej polície, kde im policajtky a policajti poskytli dočasné útočisko. Ihneď sme vyrozumeli aj pracovníčky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré žene pomohli nájsť útočisko, keďže sa nemohla vrátiť domov. Do času príchodu zamestnankýň z oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, mohli deti vyplniť hraním sa s legom a kreslením. Mladá matka s troma deťmi je už dnes v bezpečí a nemusí sa báť agresora v domácnosti.

Vyvrátený strom zablokoval cestu

V pondelok, krátko po 8:00, sme prijali na linke 159 oznam o spadnutom strome na Ceste Mládeže. Ide o cestu, ktorá je zároveň aj trasou kadiaľ premávajú linky mestskej hromadnej dopravy. Neďaleko sa v čase oznamu nachádzali kolegovia z Nového Mesta, ktorí sa ihneď presunuli k miestu udalosti.

Na úrovni Klepáča sa nachádzal mohutný strom, ktorý bol vyvrátený z koreňov krížom cez vozovku, zaberajúci nielen celú cestu, ale i priľahlé chodníky. Privolali sme preto hasičov, ktorí strom z komunikácie odstránili. Policajti im poskytli na nevyhnutne potrebný čas asistenciu v podobe zabezpečovania miesta udalosti.

IMG_20230501_081755533_HDR_(Veľké)Strom zatarasil cestu nielen návštevníčkam a návštevníkom lesoparku, ale aj spojom MHD. Foto: Mestská polícia Bratislava

Našli sme stratené dieťa

V nedeľu mestskí policajti zo Starého Mesta pomáhali zúfalej matke len päťročného dievčatka. To sa jej z ničoho nič stratilo z očí na Laurinskej ulici v centre mesta. Ihneď sme začali prepátravať okolie. Asi po 10 minútach sa našim kolegom spoločne s hliadkou Policajného zboru SR podarilo dieťa nájsť, neďaleko na Hlavnom námestí. Ihneď bola telefonicky kontaktovaná jeho mama, ktorej sme ho živé a zdravé odovzdali.

Postarali sme sa o zraneného muža, ktorý zostal po páde z bicykla v bezvedomí

Petržalská hliadka si v sobotu v skorých ranných hodinách pri prechádzaní lokalitou Tyršovho nábrežia všimla na zemi bezvládne ležať osobu. Bol to mladík vo veku približne 30 rokov. V jeho blízkosti sa nachádzal aj pohodený bicykel.

Policajti okamžite skontrolovali jeho základné životné funkcie a všimli si, že má aj tržnú ranu na hlave. Po chvíli sa im ho podarilo prebrať k vedomiu. Sťažoval sa na silnú bolesť hlavy, nevoľnosť a zimu. Na jeho rýchle zahriatie poslúžila zasahujúcim policajtom izotermická fólia zo služobného auta. Mladíkovi tiež prvotne ošetrili poranenú hlavuneustále s ním komunikovali, aby ho udržali v bdelom stave.

Na miesto sme zároveň bezodkladne privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia si ho prevzali do svojej opatery a následne previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

IMG-20230506-WA0006_(Veľké)Mestskí policajti do času príchodu záchranárov poskytli mladému mužovi predlekársku pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomoc sme poskytli aj človeku, ktorého postili náhle zdravotné ťažkosti

K situácii, kedy bol ohrozený život a zdravie, došlo aj vo štvrtok popoludní. Jedna z našich ružinovských hliadok urýchlene smerovala na Banšelovú ulici. Podľa slov oznamovateľa sa tam nachádzala osoba so zjavnými zdravotnými problémami.

Policajtka a policajt po príchode na miesto spozorovala osobu, ktorú postihli náhle kŕče, nevnímala nič okolo sebavšetko nasvedčovalo tomu, že môže ísť o epileptický záchvat. Ihneď jej poskytli potrebnú predlekársku pomoc a privolali zároveň záchranárov, ktorí sa v krátkej chvíli dostavili na miesto a prevzali si ju. Osobu v sanitke postihol ďalší záchvat, ten už však podchytili priamo zdravotníci. Následne ju previezli za účelom ďalších vyšetrení do ružinovskej nemocnice.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.