Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bitku v centre mesta ukončil až zásah mestskej polície (zásahy hliadok 10. – 16.4.2023)

Dátum: 19.04.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Bitku v centre mesta ukončil až zásah mestskej polície (zásahy hliadok 10. – 16.4.2023)

Predchádzajúci týždeň priniesol mestským policajtkám a policajtom 2 422 udalostí, ktoré museli v uliciach Bratislavy riešiť.

Z 2 422 udalostí sa týkalo oblasti dopravy 957. Z nich bolo spáchaných 49 závažným spôsobom. Ide o priestupky, kde vodiči a šoférky stoja napríklad na miestach pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Najviacej prípadov riešili policajtky a policajti na okresnom veliteľstve Staré Mesto, a to až 759. Až v 11 prípadov sme museli odovzdať zranených ľudí rýchlej zdravotnej pomoci.

Beh z Devína do Bratislavy bez narušení verejného poriadku

Víkend priniesol jedno z tradičných a najmä veľkých športových podujatí a to beh Devín Bratislava, na ktorom sa zúčastnilo 6 000 ľudí. Účastníci, ale aj diváci, mohli vidieť popri trase aj výrazné množstvo policajtiek a policajtov z Mestskej polície Bratislava, ktorí pomáhali s bezpečnosťou na celom podujatí. Či už sa jednalo o usmerňovanie dopravy alebo ďalšie aktivity.

Agresívny muž skončil po útoku na policajta v putách

Policajtky a policajti mali horúce okamihy v nedeľu podvečer, kedy na Námestí SNP došlo k bitke medzi viacerými osobami. Hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie bola na mieste pár sekúnd po prijatom ozname, aj napriek tomu už jeden muž ležal nehybne na zemi.

Clipboard05Konflikt si vyžadoval aj ošetrenie rýchlou zdravotnou pomocou. Foto: Mestská polícia Bratislava

Policajt a policajtka sa snažili upokojiť situáciu. Avšak k napádaniu zo strany agresora naďalej dochádzalo. V zápätí začali prichádzať aj ďalšie hliadky z okresného veliteľstva v Starom Meste a kolegovia z Policajného zboru. Situáciu sa podarilo zdanlivo upokojiť a poskytnúť zraneným predlekársku pomoc.

Páchateľ bol naďalej vulgárny voči  obetiam a aj policajtom a opakovane ich vyzýval na férovku. Tí sa s ním snažili komunikovať a upokojiť ho, ale po fyzickom napadnutí mestského policajta im nezostávalo nič iné, ako použiť chvaty a obmedziť muža na slobode. Ten skončil v putách a predviedli sme ho na Obvodné oddelenie Policajného zboru na Štúrovej ulici.

Telové kamery začínajú využívať aj ďalšie okresné veliteľstvá

Mestskí policajti postupne začínajú využívať telové kamery. Prví ich dostali policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ale využívajú ich už aj kolegovia a kolegyne z Okresného veliteľstva Dúbravka a Staré Mesto.

Zábery slúžia napríklad pri zásahoch, ako bola bitka na Námestí SNP, ako materiál, ktorý v prípade potreby môže dokázať opodstatnenosť a správnosť vykonaných zákrokov. Slúžiť môže aj ako výukový materiál pre nových policajtov a policajtky.

Clipboard02Policajt mestskej polície slušne požiadal vodiča, ktorý sa dopustil priestupku o občiansky preukaz, ten sa rozhodol z miesta utiecť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zaznamenali sme už aj desiatky iných situácií. Napríklad ľudia, ktorí sa správajú agresívne pri banálnych porušeniach pravidiel cestnej premávky, sa po upozornení, že sú nahrávaní, upokoja. Na videu máme zachyteného napríklad aj šoféra, ktorý sa rozhodol utiecť od policajta, ktorý riešil jeho priestupok. Namiesto dvadsaťeurovej pokuty tak bude mať vodič výrazne väčšie opletačky.

Zmeny v platovom ohodnotení mestských policajtiek a policajtov

Magistrát hlavného mesta si uvedomuje, že je dôležité mať dobre ohodnotených a vybavených mestských policajtov a policajtky. Aj vďaka tomu sa bratislavským mestským policajtkám a policajtom navýši základná zložka mzdy. Nováčikovia, ktorí prejdú našou školou budú po novom začínať na 1 100€, ku ktorým si budú môcť prirátať príplatky za zmennosť, prácu v noci a cez sviatky. Samozrejmosťou sú ďalšie benefity, ktoré poskytuje mestská polícia svojim zamestnancom.

20210907_113613000_iOS_(Vlastné)Veríme, že aj vďaka týmto zmenám bude práca v mestskej polícii atraktívnejšia. Foto: Marek Velček

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.