Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zastavili sme opitú šoférku a zabezpečovali verejný poriadok na zhromaždeniach (činnosť hliadok 15. – 21. august)

VIDEO
Dátum: 25.08.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Zastavili sme opitú šoférku a zabezpečovali verejný poriadok na zhromaždeniach (činnosť hliadok 15. – 21. august)

V minulom týždni sme zaznamenali a riešili 2 116 udalostí. Oblasť dopravy bola znova tou, ktorá dominovala. Nechýbali porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady súvisiace s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách.

Príslušné úrady sme informovali o 14 vrakoch, 1 poškodenej dopravnej značke a 3 skládkach odpadu. Najpriestupkovejším miestom sa stala Hodonínska ulica v Lamači s 54 porušeniami. K rôznym prípadom sme 8-krát privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi.

Opitý mladík s pištoľou za opaskom

V piatok v noci dobehol na našu stanicu na Obchodnej ulici vystrašený muž. Všimol si výrazne opitého mladíka, ktorému spod trička vytŕčala pažba zbrane. Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa ho vydali ihneď hľadať. Zároveň im pomáhal aj pracovník kamerového strediska, ktorý hľadal muža, podozrivého zo spáchania priestupku na úseku strelných zbraní a streliva, prostredníctvom Mestského kamerového systému.

WhatsApp_Image_2022-08-20_at_12.04.44_AMPlynová pištoľ, ktorú pri sebe nosil opitý 21-ročný muž. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestskí policajti našli 21-ročného mladíka konzumovať alkohol na verejnosti. K držbe zbrane sa im následne aj priznal, a preto ho predviedli na stanicu, kde bol, už aj za účasti príslušníkov pohotovostnej motorizovanej jednotky, podrobený skúške na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu a to s pozitívnym výsledkom. Plynovú zbraň policajtom odovzdal.

Žena pod vplyvom alkoholu si neváhala sadnúť za volant

Na Rigeleho v Starom Meste upozornil hliadku mestskej polície všímavý muž na strieborné Porsche, ktorého posádka, vrátane ženy, ktorá sadala za volant, už na prvý pohľad javila známky nadmerného požitia alkoholu. Staromestská hliadka si vzápätí všimla dané vozidlo vychádzajúce z parkoviska ako smeruje na Rázusovo nábrežie. Šoférka jazdila veľmi nekoordinovane. Mestskí policajti okamžite vozidlo zastavili. Vodička s hliadkou spolupracovala a na požiadanie predložila občiansky preukaz. Z jej prejavu však bolo zrejmé, že pred jazdou požila väčšie množstvo alkoholu, k čomu sa napokon aj sama priznala. Potvrdila to aj vykonaná dychová skúška, ktorá preukázala takmer 2 promile.  

PB-1808Kontrola Parku na Račianskom mýte. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nočné vystrájanie mládežníkov zastavili ružinovskí policajti

V noci z piatka na sobotu bola ružinovská hliadka privolaná k extrémne hlučnej skupinke na Mierovú ulicu. Trojica mládežníkov bola zjavne pod vplyvom alkoholu a mimoriadne hlasným správaním rušila obyvateľov ulice. Mestskí policajti mládežníkov požiadali o predloženie dokladov totožnosti. Dvaja z nich, dievčina a mladík, hliadke vyhoveli. Tretí člen partie však spolupracovať nechcel.

Policajtom adresoval viacero vulgarizmov, slovne na nich útočil a odmietal sa preukázať. Aj napriek tomu, že sa členovia hliadky snažili situáciu upokojiť, jeho agresivita rástla, až to vyústilo do pokusu o fyzické napadnutie. Mestský policajt, na ktorého mladík zaútočil päsťou, našťastie včas zareagoval a úderu smerovanému na hlavu sa vyhol. Vzhľadom na to, že s pokusmi o napádanie neprestával a kládol aktívny odpor boli voči nemu použité donucovacie prostriedky, hmaty a chvaty, ktorými ho policajti napokon dostali pod kontrolu.

Jeho kamarátom sa to však nepáčilo a začali aj oni voči hliadke vystupovať agresívne. To už sa však na miesto medzičasom dostavili aj kolegovia zo štátnej polície a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Napokon sa celú situáciu podarilo upokojiť. Mládež sme doriešili za priestupok proti verejnému poriadku ako aj za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Pripomienka vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska

V nedeľu sme dozerali na verejný poriadok na verejnom zhromaždení pri príležitosti spomienky na vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Česko-Slovenska, ku ktorému došlo 21. augusta 1968. Organizátori vybrali pre toto podujatie miesta, kde pri vpáde vyhasli ľudské životy. To znamená pri hlavnej pošte, kde ruská armáda zastrelila muža. Ďalej pri Univerzite Komenského, kde vyhasli dva ľudské životy a tretia zastávka je na Jesenského ulici, kde šesťsto občanov vzdorovalo ruským tankom.

Theo_Reportáž_18_2022Pripomienkové zhromaždenie k vpádu Varšavských vojskt na územie Česko-Slovenska v roku 1968. Foto: Theo Petr

Počas celého podujatia sme zabezpečovali verejný poriadok a dohliadali a bezpečnosť v jeho okolí. V uliciach sme mali policajtky a policajtov z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a z Okresného veliteľstva v Starom Meste. K narušeniu verejného poriadku nedošlo. Drobné slovné konflikty, resp. výmeny názorov medzi niektorými ľuďmi sme v pokoji vyriešili.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.