Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chytili sme motorkára v pešej zóne a zabezpečovali poriadok na protestoch (zásahy hliadok 25.4. - 1.5.2022)

VIDEO
Dátum: 04.05.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Chytili sme motorkára v pešej zóne a zabezpečovali poriadok na protestoch (zásahy hliadok 25.4. - 1.5.2022)

Počas posledného aprílového týždňa sme do policajného zápisníka poznačili takmer 2 400 udalostí. Chytili sme nezodpovedného motorkára jazdiaceho v pešej zóne, podieľali sme sa na zabezpečení ďalších protestných zhromaždení a riešili sme aj prípad diviačice, ktorá sa so svojimi mladými presunula z lesa do obývanej časti mesta. 

Z celkového počtu riešených udalostí 1 299 sa týkalo oblasti dopravy. V uplynulom týždni, hneď po dopravných porušeniach, dominovali priestupky na úseku verejného poriadku, bolo ich celkom 16. V značnej miere sme riešili aj porušenia týkajúce sa nerešpektovania stanovených otváracích hodín v prevádzkach, požívanie alkoholu na verejnosti, nepovolené pouličné aktivity, či prípady poškodzovania verejnej zelene. Viacero bolo aj priestupkov v súvislosti s neporiadkom v okolí kontajnerových stojísknerešpektovaním ustanovení zákona, ktorým sa upravujú podmienky držania psov.

Na úrady hliadky mestskej polície nahlasovali 4 staré vozidlá, 2 nové nelegálne skládky1 poškodenie dopravnej značky. Najviac porušení evidujeme aj tentokrát z Krasovského ulice v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 64.7 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát bratislavských hasičov1-krát Slobodu zvierat.

Motorkár sa pokute nevyhol

Práca mestských policajtiek a policajtov býva naozaj pestrá. V utorok počas kontroly na Obchodnej ulici prichytili mestské policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, neďaleko stanice mestskej polície, muža, ktorý jazdil na motorke po pešej zóne. Okrem toho sa mal dopustiť aj polievania ľudí tekutinou.

nezodpovedný_motorkár_(Vlastné) Mužovi sa jazda na motorke v pešej zóne neprepiekla. Zastavili ho všímavé mestské policajtky. Foto: FB/Damas Gruska

Sťažnosť na to, že by počas jazdy polieval okoloidúcich ľudí sme, žiaľ, overiť nedokázali. Na tieto obvinenia od oznamovateľa, ktorý bol svedkom jeho nezodpovednej jazdy, reagoval motorkár agresívne, preto ho policajtky museli upokojiť. Šofér sa, samozrejme, pokute za nepovolený vjazd do pešej zóny nevyhol.

Dohliadali sme na bezpečnosť na viacerých protestoch

Pred Národnou radou Slovenskej republiky sa vo štvrtok konal ďalší zo série protestov. Ľudí sme už vopred upozorňovali, prostredníctvom našich sociálnych sietí, že pri veľkom počte účastníkov môže dôjsť k obmedzeniu dopravy. Viackrát sa tak stalo už pri iných protestoch v minulosti.

PB-6190_(Vlastné)Pri hradnom múre sa zišli desiatky ľudí. Prostest však prebiehal v pokojnom duchu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Protestujúcich sme žiadali, aby svojim správaním nenarúšali život obyvateliek a obyvateľov Bratislavy a aby politické postoje prezentovali slušným a civilizovaným spôsobom. Verejnosť zas, aby sa tejto oblasti, pokiaľ je to možné, vyhla a využila alternatívne trasy.

Tak ako aj pri prechádzajúcich zhromaždeniach na verejný poriadok dohliadali aj naše mestské policajtky a policajti spolu s kolegami z Policajného zboru. Protestnému zhromaždeniu predchádzalo viacero spoločných porád a rovnako aj príprava kolegov v teréne. Bezpečnostné opatrenia trvali od 16:00 približne do 19:00.

Samotný protest sa niesol viac-menej v pokojnom duchu, nezaznamenali sme žiadne závažné narušenie verejného poriadku. Museli sme však riešiť neoprávnené zabratie verejného priestranstva, ktoré sme zadokumentovali a odstúpili na ďalšie konanie príslušnému úradu.

PB-6303_(Vlastné)S kolegami zo štátnej polície spolupracujeme pri každom väčšom bezpečnostnom opatrení. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ďalšie zhromaždenie sa konalo v nedeľu, na sviatok práce, pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Tam už bola atmosféra o niečo napätejšia. Mestské policajtky a policajti riešili počas neho štyri priestupky. Opäť došlo k nepovolenému zabratiu verejného priestoru. Protestujúci bez povolenia postavili na námestí altánok s reproduktormi. Tak ako aj v predchádzajúcom prípade sa týmto prípadom už zaoberá príslušný úrad.

V dave sa tiež objavili traja ľudia zabalení v ukrajinských vlajkách. Netrvalo dlho a došlo k potýčke medzi nimi a ďalšími účastníkmi zhromaždenia. Mestskí policajti preto okamžite zasiahli, aby nedošlo k rozšíreniu konfliktu na viacero ľudí.

Stratila diviačica plachosť?

V sobotu sme boli upozornení na to, že na križovatke Vlárskej ulice a Starej Klenovej na Kramároch, na trávnatej ploche v húštine, bola viackrát spozorovaná samica diviaka aj s mladými. Mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava III ihneď smerovali na miesto. Plochu dočasne opáskovali, aby ľudia jasne videli, že sa k nej nemajú približovať a radšej prejsť po druhej strane chodníka.

zdroj_Jakub_Mrva_je_Team_Bratislava_(Vlastné) Diviačiu rodinku spozorovalo viacero ľudí v kríkoch v blízkosti jednej z križovatiek na Kramároch. Foto: Jakub Mrva

Kramárčanov sme zároveň upozornili, aby sa miestu vyhýbali a ak už križovatkou potrebovali prejsť, aby sa tam nezdržiavali. Apelovali sme tiež na to, aby pri prípadnom prechádzaní lokalitou, zviera zbytočne neprovokovali a nefotografovali. 

Hliadky mestskej polície miesto v pravidelných intervaloch kontrolujú. V nedeľu bolo potrebné uzatvoriť celý priľahlý chodník, vzhľadom na to, že zviera bolo čoraz viac odvážnejšie. Mestská polícia nie je oprávnená vykonávať odchyt zvierať. Našou úlohou je v prvom rade zabezpečiť, aby zver neohrozovala život a zdravie obyvateľov a nespôsobila prípadné škody na ich majetku a majetku mesta.

zdroj_Jakub_Mrva_je_Team_Bratislava_2_(Vlastné)_1

Diviačica chrániaca svoje mladé môže byť nebezpečná. Foto: Jakub Mrva

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.