Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme ľudí v bezvedomí a asistovali hasičom (zásahy hliadok 7. - 13. marca)

VIDEO
Dátum: 15.03.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme ľudí v bezvedomí a asistovali hasičom (zásahy hliadok 7. - 13. marca)

Mestskí policajti riešili v uliciach hlavného mesta celkom 2 437 udalostí. K viacerým ľuďom privolávali rýchlu zdravotnú pomoc a zabezpečovali aj prejazdnosť pre hasičské vozidlá pri ďalšom požiari.

Najviac zastúpenými porušeniami boli aj počas druhého marcového týždňa tie, týkajúce sa dopravy. Zistili a riešili sme ich celkovo 1 424. Častokrát mestskí policajti či už vlastnou činnosťou alebo na základe telefonických oznámení riešili porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, ale aj prípady poškodzovania verejnej zelene.

V štatistike nechýbajú ani prípady obťažovania okoloidúcich zo strany neprispôsobivých osôb, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a priestupky proti majetku, ale napríklad aj znečisťovanie priestranstiev odpadom. Hliadky mestskej polície sa zaoberali aj prípadmi nerešpektovania zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ale v značnej miere riešili tiež nerešpektovanie stanovených záverečných hodín v prevádzkach.

Na príslušné úrady sme nahlasovali štyri nové nelegálne skládky odpadu, štyri vraky vozidiel a dva prípady poškodenia dopravného značenia. Najviac porušení – 52 evidujeme, tak ako aj v prechádzajúcom týždni, z ulice Jána Stanislava. Šesťkrát sme k rôznym prípadom privolávali zdravotníkov a v jednom prípade bratislavských hasičov.

20181003_105313_(Vlastné)Vraky vozidiel nachádzame každý týždeň v rôznych kútoch Bratislavy. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Prítomnosť záchranárov si vyžadovali viaceré prípady

V utorok, krátko pred 22:00, príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie privolávali záchrannú zdravotnú službu k osobe, ktorá ležala na zemi na Trnavskej ceste v Novom Meste. Tá mala tržnú ranu na hlave a na zasahujúcich kolegov vôbec nereagovala. Záchranári prišli na miesto v priebehu niekoľkých minút a následne ju previezli do nemocnice v Ružinove.

O tri dni neskôr pomáhali mestskí policajti ďalšej osobe s poranením hlavy. Jednalo sa o muža, ktorý ležal v skorých ranných hodinách na Námestí Franza Liszta v Starom Meste. Rovnako ako v prvom prípade, zraneného muža si prevzali záchranári a previezli ho do nemocnice na Mickiewiczovu ulicu.

záchrana_života_(Vlastné)Mestskí policajti musia ovládať základy poskytovania prvej pomoci. V službe sa im viackrát podarilo zachrániť ľudský život. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

A do tretice, v nedeľu ráno, sme na Viedenskej ceste v Petržalke našli muža, ktorý taktiež nehybne ležal, tentokrát hneď pri hlavnej ceste. Aj jemu sme poskytli prvú pomoc a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia sa oňho následne postarali.

Muž sa ocitol v ohrození života

V aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa aj mestská polícia snaží priložiť ruku k dielu a pomôcť ako sa len dá. Množstvo utečencov sa presúva na územie hlavného mesta z východu Slovenska vlakovou dopravou, teda prichádzajú najmä do priestorov Hlavnej železničnej stanice. Tam už na nich čakajú dobrovoľníci, ktorí poskytujú Ukrajincom základné informácie a pomáhajú im s ubytovaním, v spojení s políciou, mestským terénnym tímom či ďalšími príslušnými organizáciami. Mestskí policajti sú preto denne prítomní aj v tejto frekventovanej lokalite, kde dohliadajú na to, aby nedošlo k akémukoľvek narušeniu verejného poriadku.

A práve v blízkosti železničnej stanice sme začiatkom minulého týždňa riešili ďalší prípad. Počas dohliadania na verejný poriadok boli staromestskí policajti upozornení zo strany všímavých ľudí, že vonku pri betónových kvetináčoch leží nehybne muž. Okamžite sa presunuli k nemu, poskytli mu prvú pomoc a medzičasom privolali aj záchranárov. Bol silno podchladený. Sanitkou ho napokon previezli do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

275325219_10220623927404699_3069364373711685289_n_(Vlastné)Pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci dorazili k hlavnej stanici v priebehu niekoľkých minút. Do času ich príchodu sme sa o podchladeného muža postarali. Foto: Mestská polícia Bratislava

Asistovali sme pri ďalšom požiari

V utorok, približne pol hodinu pred polnocou, nás príslušníci Hasičského a záchranného zboru požiadali o súčinnosť pri požiari. Plamene zachvátili budovu starej stolárskej dielne v lokalite Malého páleniska v mestskej časti Ružinov. Asistencia mestskej polície spočívala v tom, že policajti zabezpečovali bezproblémovú prejazdnosť hasičských vozidiel priamo k miestu požiaru. Oheň sa hasičom napokon podarilo dostať pod kontrolu a uhasiť. K zraneniu osôb nedošlo.

prevrátené_auto_(Vlastné)Nie sú to len požiare, pri ktorých zvykneme hasičom poskytovať asistenciu. V lete minulého roka im petržalskí policajti pomáhali aj pri prevrátenom vozidle, v ktorom zostal zakliesnený vodič a bolo potrebné ho urýchlene dostať von. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.