Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V uliciach sú už tretí týždeň. Ako fungujú parkovací asistenti v regulovaných zónach Bratislavy?

Dátum: 27.01.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
V uliciach sú už tretí týždeň. Ako fungujú parkovací asistenti v regulovaných zónach Bratislavy?

Bratislavský magistrát spustil začiatkom roka očakávanú zmenu v parkovaní. Zatiaľ len v prvých troch zónach. Pozreli sme sa na skúsenosti a postrehy zamestnancov mestskej polície, ktorí v nich kontrolujú dodržiavanie nastavených pravidiel.

S pani Ivanou Današovou, ktorá patrí medzi parkovacích asistentov, sme sa stretli na Tehelnom poli pri parku Jama. V súčasnosti hlavnou úlohou nových zamestnancov mestskej polície je najmä kapacitne vypomôcť s kontrolou parkovania. Avšak v budúcnosti budú títo ľudia cennou spojkou medzi ulicou a magistrátom, ktorý od nich bude zbierať informácie pre efektívnejší chod mesta. Nesvieti lampa? Zodraté vodorovné dopravné značenie? Poskytnutie prvej pomoci? To všetko by mohli čoskoro pomôcť riešiť.

PB--4Kontrola parkovania v oblasti Tehelné pole. Foto: Mestská polícia Bratislava

V týchto dňoch je to najmä o parkovaní

Aj keď je Tehelné pole zónou, ktorá bola regulovaná aj v minulosti, autá bez zaplateného parkovného nie sú žiadnou výnimkou. Stretávame sa priamo pri parkovacom automate a auto s galantskou poznávacou značkou, len pár metrov od neho, parkovné zaplatené nemá. Šofér zo Senca, ktorý stojí hneď vedľa, si parkovací lístok kúpil u pani Ivany. “Dá sa v hotovosti, ale aj kartou,” vysvetľuje a ukazuje mi terminál, ktorý pri sebe neustále nosí.

PB-2580Kontrola jedného auta trvá sekundy. Ak nemá rezidenčnú kartu alebo zaplatené parkovanie, je potrebné ho zadokumentovať. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Jej druhým partnerom je mobilný telefón, ktorým skenuje značky vozidiel. Kameru nasmeruje na galantskú značku, ktorá svieti na červeno. “To znamená, že nemá rezidentskú kartu a ani zaplatený poplatok.” Vyhotoví preto fotografickú dokumentáciu, ktorú s presnou polohou zo zariadenia zašle na centrálu mestskej polície. Je prvý deň, kedy už každý majiteľ načierno parkujúceho vozidla, dostane do schránky pokutu vo výške 78 eur.

PB-Parkovací asistenti sú zamestnancami mestskej polície a pomáhajú jej s kontrolou v regulovaných oblastiach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ľudia sú rôzni, rovnako aj ich postoje a reakcie

“Domáci to oceňujú,” hovorí Ivana. Za všetky príklady spomína najmä jeden. “Osadili tu neďaleko novú informačnú tabuľu a nechali ju ešte zabalenú v obale. Pán, ktorý tu býva, doniesol vlastný rebrík a pomohol dať z nej obal dolu.” Domáci sa vraj nemajú prečo sťažovať, oveľa ľahšie nájdu parkovanie. Pani Ivana ma berie do kaviarne, kde rada chodí na prestávku. “Ako to tu vyzerá?” pýta sa pani čašníčky. “Je tu naozaj menej áut a je kde zaparkovať,” hovorí, ale dodáva, že je aj trochu menej zákazníkov.

V Petržalke sa už objavili útoky na parkovacích asistentov, pritom k pokutovaniu dochádzalo doteraz len minimálne a mesto, policajti a aj asistenti sa zameriavali najmä na vysvetľovanie. Samozrejme, útoky, či už slovné alebo fyzické nebudú tolerované. Aj parkovací asistenti sú zamestnancami mestskej polície a ich uniformované kolegyne a kolegovia bývajú na blízku.

“Väčšinou ľudia nadávajú na magistrát, ale snažím sa im všetko vysvetliť, to ich upokojí,” hovorí pani Ivana a dodáva, že keď prídu ľudia do Viedne alebo aj do Šamorína, tak za parkovanie platia. “Nikomu to na západe nepríde divné,” dodáva.

PB--3Ak nemáte rezidenčnú kartu, poplatok za parkovanie môžete zaplatiť prostredníctvom aplikácie, parkomatu alebo parkovacieho asistenta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Keď sa vychytajú muchy

Postupne kráčame ďalej jej “rajónom” a pristavuje sa pri nás prvé auto, z ktorého ju zdravia ľudia. O pár minút neskôr sa pristaví ďalšie, vodič sa tiež slušne pozdraví. “Nejako vás tu poznajú,” konštatujem. “Bodaj by aj nie, keď sa im vyhrážam pokutami,” smeje sa Ivana. Všetko však ide, keď sa človek nevyvyšuje nad iných a rozpráva sa s ostatnými slušne. “Aj také veci, ako dávanie pokút, sa dajú riešiť ľudsky,” dodáva s tým, že chápe aj negatívne emócie. “Sme na začiatku, niektoré veci ešte nefungujú dobre. Uvítala by som, keby mali ľudia viac informácií, keby bolo viac dopravných a informačných tabúľ v uliciach. Snažíme sa ľuďom všetko vysvetliť, poprípade nasmerovať na klientské centrá, kde im pomôžu napríklad s vybavením rezidentskej karty,” hovorí nám parkovacia asistentka s tým, že keď si regulované parkovanie prejde detskými chorobami, tak si to budú ľudia chváliť.

Všetky informácie týkajúce sa parkovania v regulovaných zónach nájdete na webe https://paas.sk/.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.