Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fotografia, ako pomáha unavenej babičke, dojala internet

Dátum: 09.08.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Fotografia, ako pomáha unavenej babičke, dojala internet

O policajnej práci v uliciach Starého Mesta nám porozprával mestský policajt Michal Marianyi. Prezradil aj čo to zo svojho súkromia. 

Kolegovia na okresnom veliteľstve v Starom Meste sa potešili, keď sa medzi nich vrátil Michal Marianyi. Požičali si ho vďaka výnimočným jazykovým schopnostiam do kancelárie prvého kontaktu na Obchodnú ulicu a predtým aj na zabezpečovaciu stanicu do Primaciálneho paláca.

Michal je výrečný mladý muž, ktorý posilnil rady Mestskej polície Bratislava pred troma rokmi. Vidieť ste ho mohli najmä v uliciach Starého Mesta, po ktorom sprevádzal kedysi turistov a dnes už nimi prechádza v uniforme mestského policajta. Kolegovia, ktorí ho dostanú do dvojičky, majú o zábavu postarané. Michal totiž oplýva nesmiernym nadhľadom, ale aj veselou povahou a podľa vlastných slov je aj večný optimista.

Trojjazyčná Bratislava, päťjazyčný Michal

Pre Bratislavčana bolo v minulosti bežné, že rozprával troma jazykmi. Dnes, keď už nie je maďarčina až tak v kurze, tak ju nahrádza anglický jazyk. V tomto duchu sa vzdelával aj Michal. Už počas štúdia na strednej škole okúsil život v zahraničí, kedy rok študoval v USA. Práve tam zložil aj maturitnú skúšku. “Do Ameriky som sa dostal cez medzinárodnú organizáciu Rotary International. Mal som veľmi dobrý prospech, bola to pre mňa taká odmena za dobré známky,“ spomína s úsmevom Mišo. V Amerike si zlepšil svoju angličtinu, ktorú sa zároveň s nemčinou učil už od základnej školy.

PB-141806Keď sa Michal rozhodoval o kariére, tak mestská polícia vyhrala. Najdôležitejšie pre neho je, že ani jeden deň nie je rutinný. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pochváliť sa môže aj medzinárodným certifikátom anglického jazyka IELTS Academic, ktorý si urobil po príchode na Slovensko. Keď sme sa ho opýtali, kde sa priučil aj ruskému jazyku, zalovil v pamäti. “Dôvodom bola diplomová práca. Študoval som totiž históriu a dokumenty, ktoré som potreboval k jej napísaniu boli takmer všetky v ruštine. Tak som sa začal učiť po rusky,“ smeje sa Mišo. Prezradil nám zároveň, že ovláda aj základy francúzštiny.

Láska k rodnému mestu a záľuba v histórii

Michal sa nám priznal, že už počas vysokej školy si začal privyrábať ako turistický sprievodca. “Keďže som študoval históriu a som originál Bratislavčan, povedal som si, že toto by mohla byť moja parketa.” Neváhal preto a prihlásil sa do kurzu vlastivedného sprievodcu, ktorý v tom čase organizovalo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Spomína aj na to, že kurz nebol vôbec jednoduchý. “Trval približne pol roka, okrem teoretickej časti sme museli absolvovať aj časť praktickú. Chodili sme po každej jednej uličke v Starom Meste, zastavovali sme pri každej jednej budove a učili sme sa o nich, bez ohľadu na počasie. Či bol lejak alebo príšerné teplo, museli sme tam byť.”

PB-142623Okrem pomoci ľuďom v uliciach im vie Michal dať aj prednášku o histórii Bratislavy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Michal však na toto obdobie spomína v dobrom, veľa sa naučil a záverečnú skúšku napokon úspešne zložil. V sprevádzaní turistov pokračoval aj po skončení školy. “Mal som to aj naďalej ako brigádu, popri oficiálnych zamestnaniach.“

Z turistického sprievodcu mestský policajt

Štyri roky dozadu si povedal, že je čas na zmenu. “Zvažoval som vtedy tri povolania - rekvalifikáciu na kuchára, rád a najmä dobre varím, lákalo ma tiež povolanie maséra. Treťou možnosťou bolo stať sa mestským policajtom”. Napokon sa vybral policajnou cestou. Michal tvrdí, že inšpiráciou k tomuto rozhodnutiu sa mu stali mestskí policajti, ktorých ako dieťa v deväťdesiatych rokoch stretával. “Mama mala v tých časoch firmu vedľa policajnej stanice vo Vrakuni. Bol som tam často. Tí policajti vyzerali ako z amerických filmov, nosili veľké bombery, pekné policajné čapice. Hovorili sme im černi šerifovia a sršala z nich obrovská autorita a rešpekt.”

67403936_10214879851886895_8921935649880145920_n_2Fotografie, ako Michal pomáha staršej pani, obleteli bratislavský internet. Screenshot: Facebook

Dodáva, že do policajných radov ho viedlo aj to, že vždy rád pomáhal ľudom. „Tiež mi vždy záležalo na vlastnom meste, keďže som tu vyrastal a stále v ňom žijem.“ O jeho odhodlanosti byť vždy nápomocný tam, kde treba, svedčí aj viacero prípadov, ktoré za tri roky služby riešil. Azda najznámejším bola situácia, kedy pomáhal babičke v centre mesta. Fotografia, ako Mišo drží v jednej ruke nákupné tašky a druhou podopiera starkú, obletela internet. „Stalo sa to pred dvoma rokmi v lete v extrémnych horúčavách. Na Hlavnom námestí som si všimol pani vo veľmi pokročilom veku, ktorá nevládala kráčať ďalej sama.“ Michal ju odprevadil až domov, kde zistil, že babička býva na štvrtom poschodí bez výťahu. „Schodisko bolo veľmi úzke a schody strmé. Aj mne to dalo zabrať,“ chichoce sa mestský policajt.

Treba mať hrubú kožu

Práca mestského policajta je zaujímavá v tom, že ani jeden deň nie je rovnaký. „Mne vadí rutina a toto vôbec nie je rutinná práca,“ vysvetľuje Mišo. Policajt nikdy nevie čo ho v uliciach mesta čaká, aký prípad bude tentokrát riešiť. Je to istým spôsobom adrenalín alebo, v určitom ponímaní, tak trochu stres nastupovať do služby. Ten sa však vyrovnáva tým, že človek má pocit, že je užitočný, že niekomu pomáha, že to, čo robí, má význam.

PB-142335_1Michala môžete vidiť najmä v uliciach Starého Mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Podľa mestského policajta je dôležité vedieť sa obrniť alebo ako sa hovorí „mať hrubú kožu“. „Denne natrafím na kvantum ľudí, no nie s každým je jednoduché komunikovať. Na jednej strane chápem, kto by sa predsa tešil z pokuty? Ale na druhej strane, povedzme si na rovinu, ako by to tu vyzeralo, keby si každý robil čo chce, bez akejkoľvek zodpovednosti?“ Keď sme sa Michala opýtali, čomu ho služba mestského policajta najviac naučila, odpovedal jednoznačne, väčšej trpezlivosti. Dodal, že základná vec, ktorú sa človek po príchode do tejto práce naučí, je vedieť si určovať čo je väčšia priorita.

V Starom Meste sa cíti ako ryba vo vode

Práca v srdci hlavného mesta ho baví. Nielen kvôli tomu, že táto časť Bratislavy dýcha históriou, ktorá mu už dlhé roky imponuje, no zároveň aj preto, že sa tam neustále niečo deje a všade vôkol je ruch. „Je tu obrovská koncentrácia ľudí, pohybujú sa tu nielen domáci, ale predovšetkým turisti“. Michal si obľúbil miesta, kde to žije. Prezradil nám, že aj vďaka tomu môže naplno využiť znalosť cudzích jazykov a naďalej sa v nich zdokonaľovať.

PB-141146Čoskoro by mohla pribudnúť do Michalovho repertoára jazykov aj Maďarčina. Foto: Mestská polícia Bratislava

Takmer denne ho nejaký cudzinec požiada o pomoc alebo radu. Pokiaľ je to v jeho silách, rád mu pomôže alebo ho usmerní. „Ak nerozprávajú anglicky, nemecky, rusky alebo francúzsky, zostávajú nám ešte ruky a nohy,“ smeje sa policajt. Svoju znalosť cudzích jazykov chce aj naďalej rozvíjať. Prezradil nám, že najbližšie sa chystá na maďarčinu, lebo najviac návštevníkov Starého Mesta je podľa neho práve maďarsky hovoriacich.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.