Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vreckárska sezóna sa začína. Nestaňte sa obeťou

Dátum: 01.07.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Vreckárska sezóna sa začína. Nestaňte sa obeťou

Aj keď je v Bratislave všeobecne bezpečne, tak sú obdobia roku, kedy je potrebné byť obozretnejším. Prinášame vám niekoľko rád mestských policajtov, ako sa nedať okradnúť vreckovými zlodejmi.

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom hlásení vandalizmu, násilia alebo zločinu na počet obyvateľov v Európe. V tejto štatistike sú podľa Eurostatu1 pred nami len Chorváti, Litovci, Poliaci a Maďari. Aby to tak zostalo, prinášame vám niekoľko rád mestských policajtov.

Aj keď je v Bratislave všeobecne bezpečne, tak sú obdobia roku, kedy je potrebné byť obozretnejším. Jedným z nich je práve začínajúca sa dovolenková sezóna, kedy do nášho hlavného mesta zavítajú tisíce turistov. Tí sú pre vreckových zlodejov ideálnym cieľom. Avšak ak lupič ucíti dobrú príležitosť, tak nebude váhať a okradne aj domácich.

Na základe skúseností našich mestských policajtov sme vypracovali viacero rád a odporúčaní, ktoré vám pomôžu vyvarovať sa nepríjemným skúsenostiam. 

freestocks-GjnNqeafePw-unsplashNenechávajte si drahocennosti vyložené na stole v reštaurácii. Zdroj: Unsplash.com/Freestocks

Nedajte zámienku zlodejom

Vreckoví zlodeji nechodia medzi nami a neprehmatávajú nám vrecká, nehľadajú poklady zahrabané v ruksakoch, idú na istotu. Poriadne naplnená peňaženka v zadnom vrecku riflí, drahý telefón na stole v reštaurácii alebo nedbanlivo položená najnovšia zrkadlovka na lavičke v parku - to všetko sú pozvánky pre zlodejov

Snažte sa byť diskrétny a zbytočne nepredvádzajte váš osobný majetok. Spravte fotografiu, ktorú túžite mať, ale potom odložte fotoaparát do brašne. Ak potrebujete telefonovať, vybavte si hovor, ale nenechajte nevyužívaný telefón oddychovať na stole v reštaurácii. Ak nemusíte, neonoste na sebe drahé šperky, ktoré priťahujú pohľady iných. Čo zlodej nevidí, to sa nepokúsi ukradnúť.

Oddeliť vás od majetku čo najrýchlejšie

Zabezpečte svoj ruksak, tašku a ďalšie drahocennosti. Ak vám má zlodej niečo ukradnúť, tak to chce urobiť čo najrýchlejšie a byť v sekunde preč. Preto aj minimálne prekážky ho môžu od krádeže odradiť.

ashley-baxter-o1ndQNwpVaU-unsplashAk nosíte so sebou fotoaparát, vyťahujte ho z brašne len na fotenie. Ak ho máte vonku, pripútajte si ho k sebe remeňom. Zdroj: Unsplash.com/Ashley Baxter

Ak si chcete napríklad zavesiť kabelku na stoličku v reštaurácii, tak aspoň omotajte remienok okolo operadla. Batoh na chrbte býva relatívne ľahkým cieľom, najmä ak sa pohybujete v dave. Zviažte si dva zipsy stužkou alebo spojte ich krúžkom na kľúče, aby ich nebolo jednoduché otvoriť. Potrebujete si zdriemnuť na lavičke? Pripnite si váš batoh napríklad k opasku. V MHD si dajte svoj ruksak medzi nohy a na zem. Nebudete s ním zavadzať ostatným cestujúcim a vaše cennosti budete mať pod dohľadom.

Podstatou nie je urobiť vaše veci nepreniknuteľné alebo neukradnutelné. Cieľom je sťažiť krádež, aby ste neboli lákavým cieľom práve vy.

Personalizujte si drahocennosti

Zlodeji nekradnú telefóny, fotoaparáty alebo prenosné počítače, aby ich využívali doma, ale aby ich predali. Aby za predaj získali čo najviac peňazí, tak zariadenia musia vyzerať ideálne ako nové. Preto často pomôže odradiť od krádeže aj personalizácia vašich vecí.

Posnažte sa a zmeňte im ich výzor, nech sa zdajú byť staré, možno trochu rozbité a dlho používané. Napríklad laptop polepený desiatkami nálepiek môže odradiť zlodeja od krádeže. Urobte všetko preto, aby ďalší predaj vášho zariadenia nebol ľahký. Navyše, ak sa podarí zadržať zlodeja, všetky takéto úpravy vám pomôžu identifikovať vaše drahocennosti. 

imgix--2hUn7kCz1s-unsplashNotebook polepený nálepkami sa bude zlodejovi predávať ťažšie. Aj to ho môže odradiť od krádeže. Zdroj: Unsplash.com/imgix

Kontrola škôd

Žiaľ, nech sa snažíme akokoľvek, tak ku krádeži môže dôjsť. Ak vám zmizne telefón, neprišli ste len o zariadenie, ale aj o množstvo fotografií, videí, kontaktov a dokumentov. Navyše, tie môžu byť zneužité. Využívajte preto blokovanie telefónu napríklad komplikovaným vzorom alebo kódom. Dáta v telefóne si pravidelne zálohujte, najlepšie automaticky. A v neposlednom rade používajte aplikácie ako Find My Device (Nájdi moje zariadenie), ktoré vám umožnia zariadenie nielen hľadať, ale ho aj zablokovať.

Nenoste pri sebe veľké obnosy peňazí. Využívajte bezpečné platenie kartou alebo mobilným telefónom. Zároveň majte pri sebe kontakt do banky, aby ste vedeli kartu v prípade odcudzenia rýchlo zablokovať.

Zdroje:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210310-1
Ilustračná fotografia: Unsplash.com/Emil Kalibradov

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.