Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aj pre kolobežkárov platia isté pravidlá!

Dátum: 21.05.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Aj pre kolobežkárov platia isté pravidlá!

Kolobežky sú veľmi populárne a stali súčasťou dopravy. Ten kto ich však používa je potrebné, aby pamätal na to, že pri jazde musí dodržiavať zákon o cestnej premávke!

Kolobežky sú veľmi populárne a stali súčasťou dopravy. Ľahko sa vďaka nim dostaneme z jedného miesta na druhé bez toho, aby sme stáli v nekonečných kolónach. Sú to elektrické kolobežky. Ten kto ich však používa je potrebné, aby pamätal na to, že pri jazde musí dodržiavať ustanovenia zákona o cestnej premávke, pričom § 55a o spôsobe jazdy na samovyvažovacom vozidle a kolobežke s pomocným motorčekom hovorí jasne:
  • vozidlo smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov.
  • vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze.
  • vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov.
Cyklohliadky z Expozitúry mestskej polície Bratislava V,
ktoré už v týchto dňoch vídať v tomto okrese, sa v rámci služobných činností zameriavajú aj na kontrolu uvedených povinností. V tomto týždni sme s nimi boli v teréne hneď niekoľkokrát. Zatiaľ kolobežkárov na dodržiavanie pravidiel policajti len upozorňovali. Je potrebné ale povedať, že ak sa upozornenie minie svojmu účinku, k slovu sa môžu dostať aj blokové pokuty. A tie rodinný rozpočet môžu „odľahčiť“ až do 50€..

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.