Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Škola volá, nezabúdajme na bezpečnosť detí...

Dátum: 31.08.2020
Autor: Mestská polícia Bratislava
Škola volá, nezabúdajme na bezpečnosť detí...

Nový školský rok je tu! Mestskí policajti budú v blízkosti priechodov pre chodcov pred vybranými základnými školami dohliadať na to, aby sa školákom pri ceste do škôl nič nestalo

Letné prázdniny už čochvíľa budú patriť minulosti a školákov od 2.septembra čakajú opäť nové školské povinnosti. Nový školský rok je tu!
 
 
Priechod pre chodcov
 
 
 

Aby sa školákom nič zlé nestalo pri ceste do škôl, o to  sa v hlavnom meste budú starať aj  policajti mestskej polície. Na bezpečnosť detí budú totiž dohliadať v blízkosti priechodov pre chodcov pred vybranými základnými školami. Samozrejme, nebudú v tom sami a do tejto aktivity sa zapoja  aj príslušníci Policajného zboru. S mestskými policajtmi sa budú môcť školáci a ich rodičia stretnúť pri 17 základných školách. A možno sa opýtate prečo? Aj preto, že jednou z povinností vodiča je napríklad aj tá, že nesmie ohroziť a obmedziť chodca prechádzajúceho cez priechod pre chodcov. A ak by sa predsa len nezodpovední motoristi našli, tých budú policajti zastavovať a chodcom umožňovať prejsť bezpečne na druhú stranu cesty.

K bezpečnosti detí okrem policajtov môžu výrazne prispieť aj samotní rodičia a to tak, že im pripomenú, že pri prechádzaní cez priechody pre chodcov je potrebné, aby sa dieťa rozhliadlo na obe strany cesty a na vozovku vstúpilo len vtedy, keď skutočne vozidlá z obidvoch strán zastavili. Pripomeňme im,  že  cez priechody pre chodcov sa chodí po pravej strane, že na nich zbytočne nezastavujeme a nečakáme napríklad na kamaráta, prípadne netelefonujeme mu. A ešte jedna dôležitá vec a to tá, že v prípade priechodov pre chodcov vedúcich cez električkové koľajnice má prichádzajúca električka na nich vždy prednosť.

Vidieť a byť videný je základné pravidlo bezpečnosti na cestách. Za zníženej viditeľnosti to platí dvojnásobne. Používajme reflexné a fluorescenčné materiály a kombinujme ich, aby  bolo školákov dobre vidieť počas dňa i v tme. Reflexné označenie umiestnime najlepšie ku koncu rukávov, blízko ku kolenám a do úrovne pásu. Deťom zabezpečme oblečenie, školské tašky a doplnky s reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami. Viditeľnosť možno zvýšiť vhodnou farbou oblečenia a doplnkami z fluorescenčných a reflexných materiálov, ktoré zvyšujú svetelný kontrast voči pozadiu a predlžujú tak vzdialenosť, na akú môže vodič chodca včas spozorovať.

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 31.8.2020 / 31.8.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.