Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na Pult centrálnej ochrany hlavného mesta je pripojených 59 mestských subjektov

Dátum: 22.03.2016
Autor: Mestská polícia Bratislava
Na Pult centrálnej ochrany hlavného mesta je pripojených 59 mestských subjektov

Mestská polícia nielenže zabezpečuje poriadok v uliciach, ale chráni tiež majetok mesta a Bratislavčanov a to prostredníctvom Pultu centrálnej ochrany hlavného mesta SR Bratislavy (ďalej PCO). 

Mestská polícia nielenže zabezpečuje poriadok v uliciach, ale chráni tiež majetok mesta a Bratislavčanov a to prostredníctvom Pultu centrálnej ochrany hlavného mesta SR Bratislavy (ďalej PCO). Hneď po nástupe do funkcie malo nové vedenie mesta snahu pripojiť na PCO aj rozpočtové a príspevkové organizácie mesta tak, aby sa efektívnejšie využívali verejné zdroje. Z pôvodných 20 mestských organizácií je dnes na PCO pripojených 59.
 
„Mestská polícia nielenže zabezpečuje poriadok v uliciach, ale taktiež chráni majetok mesta a Bratislavčanov prostredníctvom Pultu centrálnej ochrany. Ten funguje od roku 1993, paradoxne však až do minulého roku si niektoré mestské organizácie nechávali zabezpečovať ochranu svojich objektov u súkromných firiem -  mimo bratislavského pultu centrálnej ochrany. My sme to zmenili a na PCO sa napojili viaceré príspevkové a rozpočtové organizácie mesta,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Považovali sme za neefektívne platiť za služby súkromnej spoločnosti, keď si rovnaké služby dokážeme zabezpečiť sami. K PCO sa tak pripojili základné umelecké školy, centrá voľného času, ale aj organizácie Marianum, STARZ, BKIS  či mestský podnik OLO,“ vysvetlil primátor.

Mestské podniky neplatia za pripojenie na PCO, platia iba vzniknuté náklady spojené s poplatkom za prenos dát. Mestské organizácie tak takýmto spôsobom môžu ušetriť od 100 EUR do 500 EUR mesačne. „Za rok je to už suma, ktorú dokážu naše organizácie investovať do zlepšenia služieb pre Bratislavčanov. To bolo cieľom,“ dodal primátor.

Organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STARZ) takto napríklad zrealizovala sanáciu steny v tréningovej hale na zimnom štadióne, opravila bazénovú fóliu či odstránila zatekanie strechy v plavárni na Pasienkoch. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) zasa napríklad mohlo z ušetrených financií zaplatiť za ladenie koncertného krídla, zabezpečiť kostýmové práce na predstavenie či vyplatiť odmenu za bábkové predstavenie pre deti.

Pult centrálnej ochrany ako podnikateľský subjekt patriaci pod hlavné mesto v súčasnosti nepretržite sleduje  320 objektov. Úlohou PCO je monitorovať a vyhodnocovať správy z  elektronického zabezpečovacieho systému. Elektronický zabezpečovací systém je jednou z najlepších metód, ako ochrániť svoj majetok – chatu, garáž, byt, auto či dom. To, ako PCO funguje, ilustrovali dnes na konkrétnom príklade zásahu vo Front Office Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy príslušníci mestskej polície.

„Samotná funkcia PCO spočíva v monitorovaní správ zo zabezpečovacieho systému. Akákoľvek nepovolená zmena v stave chráneného objektu (neoprávnený vstup až po násilné vniknutie) je odovzdaný zo systému na objekte okamžite na PCO. Po prijatí  poplachového signálu operátor okamžite vysiela na miesto zásahovú skupinu – policajnú hliadku mestskej polície,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície Bratislavy Peter Krajíček. „Táto zásahová skupina je v neustálom kontakte s operátorom PCO. Takto môžeme okamžite zaistiť súčinnosť napríklad hasičov či štátnej polície. Mestská polícia je navyše vybavená technickými aj donucovacími prostriedkami, vykoná kontrolu objektu, zasiahne proti prípadnému páchateľovi a zabráni vzniku ďalších materiálnych škôd,“ dodal náčelník.

Náčelník zároveň povedal, že chce fungovanie PCO upraviť tak, aby mohol pracovať ešte efektívnejšie a aby sa príslušníci, ktorí pôsobia na okrskových staniciach, mohli zameriavať výlučne na zabezpečovanie poriadku v uliciach. „Plánujeme teda vytvoriť samostatnú Stanicu pultu centrálnej ochrany: pôsobili by na nej špecialisti so zodpovedajúcim kvalitným technickým vybavením. Uľahčili by sme tým prácu okrskovým staniciam, ktorých úlohou je prioritne ochrana verejného poriadku,“ dodal náčelník Krajíček.

 
Kontakt: Mgr. Ľubomíra Miklovičová
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 23.3.2016 / 23.3.2016

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.