Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stretnutie kynológov

Dátum: 25.05.2010
Autor: Mestská polícia Bratislava
Stretnutie kynológov
Používanie služobných psov v klasickej a špeciálnej kynológii na vyhľadávanie drog, výbušnín, zbraní, nezvestných ľudí, akcelerátorov horenia, tabaku a tabakových výrobkov, pri záchranárskych prácach, ale i na obranu samotného psovoda nie je ničím novým.
 
Používanie služobných psov v klasickej a špeciálnej kynológii na vyhľadávanie drog, výbušnín, zbraní, nezvestných ľudí, akcelerátorov horenia, tabaku a tabakových výrobkov, pri záchranárskych prácach, ale i na obranu samotného psovoda nie je ničím novým.
 
Chlpatý štvornohý pomocník našiel svoje uplatnenie vo všetkých oblastiach - v klasickej kynológii vo výkone hliadkovej služby pri udržiavaní verejného poriadku, pri poriadaní rozsiahlych športových, spoločenských, či iných podujatí. Služobný pes našiel uplatnenie aj pri ochrane života, zdravia a majetku občanov najmä v nočných hliadkových službách a pri zadržaní rušiteľov verejného poriadku. Služobný pes je jedným z taktických prostriedkov využívaným ako donucovací prostriedok najmä pri ochrane života, zdravia, bezpečnosti osôb a ich majetku, zabezpečovaní verejného poriadku a v rámci operatívno-pátracej činnosti najmä pri odhaľovaní trestnej činnosti, zisťovaní jej páchateľov, pátraní po hľadaných a nezvestných osobách i výkone záchranárskych prác. Pes je tiež preventívnym prostriedkom na zvýšenie aktívnej a pasívnej bezpečnosti policajta a na zníženie miery rizika ohrozenia osobou, voči ktorej zakročuje.

Kynológom z bratislavskej mestskej polície sa podarilo už po druhý krát  zorganizovať stretnutie  kynológov a ich štvornohých zverencov pôsobiacich na území hlavného mesta, ale aj kolegov z mestských polícií v Prešove a v Žiline. Záštitu nad podujatím prevzal námestník primátora hlavného mesta Tomáš Korček. Všetkým, čo do Mlynskej doliny prišli psovodi pripravili zaujímavé ukážky zo svojej činnosti, s ktorými sa bežný človek len tak nestretáva. Či už je to vyhľadávanie drog ukrytých v listových zásielkach, zadržanie ozbrojeného páchateľa na úteku, ktorý voči psovodovi použije strelnú zbraň, obnovenie verejného poriadku na športových podujatiach pomocou služobných psov, vyhľadávanie výbušnín na verejných priestranstvách a ukrytých v motorových vozidlách, obrana psovoda pri jeho napadnutí, či stráženie objektov zvýšeného záujmu. 32 psovodov so psami z KR PZ Bratislava, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície, Colnej správy, ale aj mestských polícií v Bratislave, Žiline a v Prešove na stretnutí prítomným ukázali, že pes v službách ozbrojených zložiek je pre všetkých nenahraditeľný pomocník.

 
Kontakt: Mgr. Ľubomíra Miklovičová
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 25.5.2010 / 25.5.2010

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.