Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Letná turistická sezóna a bezpečnosť v hlavnom meste

Dátum: 06.10.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Letná turistická sezóna a bezpečnosť v hlavnom meste

Najväčší záujem turistov o hlavné mesto bol v období od júna do začiatku septembra. Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy posilnila hliadkovú činnosť podobne ako minulý rok, predovšetkým počas piatkov, víkendov a sviatkov, ktoré pripadli na bežné dni.

Najväčší záujem turistov o hlavné mesto bol v období od júna do začiatku septembra. Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy posilnila hliadkovú činnosť podobne ako minulý rok, predovšetkým počas piatkov, víkendov a sviatkov, ktoré pripadli na bežné dni. V centre mesta posilnili pešie hliadky psovodi zo Stanice jazdeckej polície a kynológie. Posilnenie výkonu služby sa týkalo aj operačných pracovísk i kamerového systému na Centrálnom dispečingu. Na bezpečnosť v meste dohliada 44 kamier.

V týchto letných mesiacoch zaznamenali príslušníci Mestskej polície 25 937 udalostí, z čoho bolo 22 836 priestupkov. Zistené priestupky súviseli predovšetkým s pitím alkoholu na verejnosti najmä v Starom Meste, týchto prípadov bolo 2194. Hliadky sa zamerali aj na prípady obťažovania okoloidúcich bezdomovcami – 276 zistení, ďalej aj na kontrolu dodržiavania prevádzkových časov pohostinských podnikov – 131 zistení.

Bratislava je atraktívnou turistickou destináciou najmä v segmente dvoj- až trojdňových city break pobytov. Turisti z Veľkej Británie sa v sezóne najčastejšie dopúšťali nasledujúcich priestupkov: znečisťovanie verejného priestranstva, rušenie nočného pokoja a v menšej miere pitia alkoholu na verejnom priestranstve. (Podľa štatistík pricestuje každý víkend  do Bratislavy z Britských ostrovov asi 500 až 600 turistov.)

Po negatívnych skúsenostiach z tohtoročnej sezóny sa Mestská polícia dohodla s Povodím Dunaja, že od budúceho roka sa budú vydávať povolenia na jazdu po petržalskej hrádzi len na konkrétne motorové vozidlá, aby sa tieto nedali zneužívať zámenami.

Mestskí policajti hliadkovali aj v bratislavskom osobnom prístave. Práve zahraniční turisti z výletných lodí sa stávali v minulosti obeťami vreckárov, či občanov ponúkajúcich výmenu zahraničnej meny za slovenské koruny. Takéto prípady Mestská polícia v sledovaných mesiacoch nezaznamenala, a to aj vďaka prítomnosti hliadok pri príchode výletných lodí. Policajti mali služby tiež v okolí vodných plôch, cyklistickej trasy z Petržalky do Čunova a nákupných centier, kde pôsobili preventívne proti krádežiam a vlámaniam do osobných áut.

Podľa informácií Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR Bratislava I. sa oproti minulému roku po prijatých opatreniach a po spolupráci s Mestskou políciou znížil počet vreckových krádeží o tretinu.

Na záver možno konštatovať, že Mestská polícia dokázala zabezpečiť letnú sezónu aj napriek tomu, že počas leta sa Bratislava stala dočasným domovom fanúšikov niektorých futbalových mužstiev z Majstrovstiev Európy vo Viedni. Medzinárodná futbalová federácia totiž zaradila dva zápasy vo Viedni, ktoré hrali reprezentanti Poľska a Chorvátska, medzi rizikové. Fanúšikovia oboch táborov ubytovaní v Bratislave verejný poriadok nenarušili, podobne ako pri kvalifikačnom zápase našej reprezentácie s výberom Írska v Bratislave.

 

JUDr. Zuzana Zajacová                                           JUDr. Tomáš Korček

náčelníčka Mestskej polície                                         námestník primátora

  1. mesta SR Bratislavy                                                hl.mesta SR Bratislavy 

 

                                              

 

Kontakt: Mgr. Ľubomíra Miklovičová
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 6.10.2008 / 6.10.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.