Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Modernizácia vozového parku mestskej polície

Dátum: 26.09.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Modernizácia vozového parku mestskej polície

Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy (MsP) v súčasnosti používa 43 motorových vozidiel značiek Škoda, Volkswagen, Opel a Fiat, ako aj nákladné vozidlo Avia zapožičané z miestneho úradu Bratislava-Petržalka.

Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy (MsP) v súčasnosti používa 43 motorových vozidiel značiek Škoda, Volkswagen, Opel a Fiat, ako aj nákladné vozidlo Avia zapožičané z miestneho úradu Bratislava-Petržalka. V rámci tohto počtu sú aj staršie vozidlá, ktoré sú, samozrejme, značne opotrebované a majú vysoký počet najazdených kilometrov - vyše 200 000.
 
Je potrebné pripomenúť, že vozidlá MsP neustále jazdia v mestskej prevádzke, predovšetkým na krátke vzdialenosti. Mesačne najazdia v priemere 50 000 km. Táto skutočnosť hovorí o tom, že v dôsledku služobných jázd príslušníkov MsP sa vozidlá značne opotrebúvajú. Napriek tomu všetky vozidlá mestskej polície, ktoré sú zaradené do výkonu služby, absolvujú v predpísaných intervaloch prehliadky v autorizovaných strediskách a majú platné osvedčenia o technickej i emisnej kontrole, teda sú spôsobilé pre premávku na pozemných komunikáciách.

Niektoré vozidlá v autoparku MsP, vyrobené najmä v prvej polovici 90-tych rokov, však technickými kontrolami neprešli. Oprava závad, v dôsledku ktorých sú technicky nespôsobilé, by si vyžadovala natoľko zvýšené náklady na ich opravu, že by prevyšovali zostatkovú hodnotu vozidla. Tieto fakty jednoznačne potvrdzujú potrebu modernizácie vozového parku MsP.

Hlavné mesto preto v máji 2008 vyhlásilo verejnú súťaž na predmet zákazky nákup osobných motorových vozidiel, pričom hlavným kritériom bola najnižšia cena. Verejný obstarávateľ zadal v súťažných podkladoch špecifikáciu technických údajov vozidiel, pričom medzi najdôležitejšími technickými kritériami boli spotreba paliva, užitočná hmotnosť a veľkosť batožinového priestoru, ako aj prvky aktívnej a pasívnej bezpečnosti vo vozidlách. Na verejnú súťaž zareagovalo viacero uchádzačov ponúkajúcich rôzne továrenské značky, pričom najvýhodnejšia cenová ponuka vyšla na značku Škoda.

Obstarané vozidlá boli dodané v týchto dňoch. Nové vozidlá budú pridelené po dvoch kusoch na Okrskové stanice mestskej polície v Starom Meste, Ružinove, Novom Meste, Dúbravke a v Petržalke, ako aj na Stanicu jazdeckej polície a kynológie. Okrem vozidiel Škoda Roomster stanice v Petržalke a v Novom Meste dostanú k dispozícii Škody Fabia, pričom tieto vozidlá budú využívať hliadky predovšetkým na zásahy PCO. Celkovo ide o 13 vozidiel. Po odovzdaní nových vozidiel Škoda Roomster budú najstaršie automobily ihneď vyradené z prevádzky.

Okrem osobných automobilov zaradila mestská polícia v roku 2005 do služby, predovšetkým pre okrskárov, aj malé motocykle. Počas troch rokov sa jednoznačne preukázala ich opodstatnenosť pre výkon služby, preto v nákupe pokračujeme ďalej v závislosti od finančných možností rozpočtových prostriedkov mestskej polície, pričom v tomto roku do vozového parku pribudli dve malé motorky Peugeot TKR. Pre výkon služby je k dispozícii 10 malých motocyklov obsahu 50 cm3 a dva špeciálne upravené motocykle pridelené na stanicu v Petržalke, ktoré slúžia predovšetkým na kontrolu dodržiavania dopravného režimu na cyklistickej dráhe a v jej okolí.

         

 
Kontakt: Mgr. Ľubomíra Miklovičová
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 26.9.2008 / 26.9.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.