Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 31. týždni 2004

Dátum: 23.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 31. týždni 2004

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 26. júla do 1. augusta 2004

V počte priestupkov „vyhrala“ Račianska ulica

Ani počas posledného júlového týždňa sa príslušníci MsP na nedostatok práce skutočne v Bratislave sťažovať nemohli. Zistili a riešili totiž 1893 priestupkov. Ich skladba prezrádza, že napríklad 680 z nich sa týkalo priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke. Bez povolenia vyhradené miesta na parkovanie bez problémov obsadilo 166 motoristov, hliadky MsP počas týždňa zistili aj 139 priestupkov proti verejnému poriadku. Trávniky s parkovacími plochami si pomýlilo 115 motoristov.

Hliadky sa zameriavali aj na kontrolu čistoty a poriadku, pričom zistili 99 priestupkov. Záverečné hodiny ingnorovali v 32 reštauračných a zábavných zariadeniach, v 180 prípadoch hliadky zistili konzumáciu alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, o obťažovanie okoloidúcich sa postaralo 62 ľudí, 90 majiteľov psov zabudlo na svoje povinnosti pri dodržiavaní VZN týkajúcich sa podmienok chovu domácich zvierat. Noc má svoju moc a 16 dievčat poskytujúcich sexuálne služby v tmavých uliciach muselo z časti  svojho zárobku zaplatiť blokové pokuty.

Čierny les, kam pracovníci odťahovacej služby odťahujú nesprávne zaparkované motorové vozidlá, navštívilo v priebehu týždňa 113 motoristov, ďalších 379 muselo hliadky MsP požiadať o demontovanie blokovacieho zariadenia z kolies svojich plechových tátošov. Medzi najpriestupkovejšiu ulicu minulého týždňa sa zaradila Račianska ulica s 92 priestupkami.

Drahé fajčenie pre Voloďu a Ivana

Dvaja 23 a 22-roční Ukrajinci Voloďa a Ivan sa v pondelok večer nechtiac dostali do kontaktu s hliadkou Mestskej polície. Obaja totiž veselo fajčili na Bajkalskej ulici a cigaretové nedopalky „odstreľovali“ na chodník. Asi si neuvedomili, že aj v Ružinove platí nariadenie o znečisťovaní verejného priestranstva. To im napokon pripomenula hliadka a obom sa fajčenie značne predražilo. Za znečisťovanie verejného priestranstva obaja zaplatili blokové pokuty.

Nedobrovoľne v zajatí

Krátko po devätnástej hodine taktiež v pondelok sa nedobrovoľne ocitol v zajatí na detskom ihrisku na Novej dobe otecko so svojím dieťaťom. Pracovníci ihriska ho tu nechtiac zatvorili a odišli preč. Nešťastný otec sa preto telefonicky spojil s príslušníkmi Mestskej polície. Tým sa však nepodarilo zastihnúť pracovníkov spomínaného ihriska, preto na jednom mieste rozplietli pletivo a cez vzniknutý otvor sa „zajatec“ s dieťaťom dostali do bezpečia.

Fín to značne prehnal

30-ročný Fín to s oslavami mena Anna v centre mesta značne prehnal. Privodil si totálnu opilosť a pred kostolom na Františkánskom námestí začal obťažovať turistov. Doklady totožnosti pri sebe nemal, preto ho hliadka MsP predviedla na najbližšie policajné oddelenie a až tu sa podarilo zistiť, o koho vôbec ide. Kde a hlavne ako strávil Fín zvyšok noci, policajná správa neuvádza.

Posvietili si na taxikárov

Policajti mestskej polície v spolupráci s pracovníkmi živnostenského  úradu nedopriali v utorok pokojný deň vodičom bratislavských taxíkov. Spoločne si na nich posvietili v Rači a na stanovištiach pri Trnavskom mýte. Ako ukázala aj táto kontrola, niektorí z taxikárov sú napriek častým „návštevám“ zo strany Mestskej polície stále nepoučiteľní a svoje vozidlá nemajú vybavené v súlade s príslušnými predpismi. V priebehu niekoľkých hodín skontrolovali 18 taxíkov a na šiestich z nich zistili viaceré nedostatky – od nesprávneho označenia umiestneného na streche vozidla, až po označenia, na ktorých chýbalo obchodné meno firmy, za ktorú títo vodiči jazdia. Vyskytli sa aj dva prípady, kedy taxikárom na vykonávanie tejto živnosti chýbala odborná spôsobilosť. Tieto nedostatky v dvoch prípadoch sankcionovali na mieste blokovými pokutami, v štyroch prípadoch sa však prehreškami taxikárov budú zaoberať príslušné orgány v rámci správneho konania.

Za päť prstov...

... a jednu dlaň sa rozhodol nakupovať 83-ročný Bratislavčan v drogérii Obchodného domu Ružinov. Dedko si pekne vybral rôzny drogistický tovar v hodnote 108 korún, avšak zabudol, že za nákup musí aj zaplatiť. „Straku“ zadržali priamo v predajni, po príchode hliadky MsP tovar putoval späť do regálov a dedko hoci nič nekúpil, z predajne odišiel ľahší o sto korún. V tejto výške musel totiž zaplatiť blokovú pokutu.

Upratovali pomocou ohňa

V Podunajských Biskupiciach na ulici Padlých hrdinov sa skupinka Rómov rozhodla robiť poriadky. Nič zlé voči ich aktivite nikto nemal, avšak títo upratovali spôsobom spaľovania suchej trávy a iného haraburdia. Oheň krotili privolaní bratislavskí hasiči a Rómov hliadka Mestskej polície za tento priestupok vyriešila dohovorom. Ktosi neznámy zapálil suchú trávu aj  po polnoci na Tematínskej ulici v Petržalke. O požiari  sa najskôr dozvedeli prostredníctvom telefonátu na Mestskej polícii a aj v tomto prípade prúdmi vody tancujúce ohníky skrotili privolaní hasiči.

Z grilovania nič nebude

Grilovacia súprava v hodnote 4000 korún sa zapáčila v strede týždňa podvečer v Baumaxe na Rožňavskej ulici 32-ročnému Bratislavčanovi. Chyba v jeho prípade ale bola v tom, že na zaplatenie tovaru nemal jednoducho peniažky. Chvíľu uvažoval, potom súpravu schoval do tašky a poďho preč. Miro ale neušiel pozornosti pracovníkov Baumaxu a tí, len čo opustil priestor pokladní ho požiadali, aby im tašku ukázal. Urobil to neochotne a grilovacia súprava putovala späť do regálov. Medzitým si s ním ale pohovorili aj privolaní príslušníci Mestskej polície a tí jeho zlodejský kúsok ocenili patričnou blokovou pokutou.

Krušná noc v Dome Stavbárov

Krátko pred jedenástou hodinou v noci signalizovalo bezpečnostné zariadenie z Domu stavbárov na Jankolovej ulici násilné vniknutie do týchto priestorov. Signalizáciu uviedla do činnosti 55-ročná vrátnička po tom, čo do ubytovne vnikli dvaja páchatelia a tí stihli ešte aj fyzicky napadnúť 34-ročného muža. Tí dvaja rozbili sklenené výplne vchodových dverí a keď svoju „prácu“ dokončili, z miesta činu ušli. Mestským policajtom však dlho netrvalo a dvoch nočných výtržníkov zadržali.  K svojmu činu sa priznali ešte pred príchodom hliadky Policajného zboru. V jej sprievode potom obaja putovali na príslušné policajné oddelenie a tam zápisnične vysvetľovali pohnútky, ktoré ich viedli k tomuto činu.

Zúrivý Angličan

Vo štvrtok krátko pred pol desiatou večer najskôr slovami a potom aj päsťami si začala vymieňať svoje názory pred reštauráciou Paparacci na Laurinskej ulici skupinka neznámych mužov. Horúce hlavy im prišli schladiť policajti Mestskej polície. Skupinka sa napokon upokojila, avšak jeden z mládencov odmietol preukázať svoju totožnosť. Skrotol až na stanici Mestskej polície a tu sa zistilo, že do kože sa nevedel vpratať 18-ročný Angličan.

Janka to značne prehnala

V popoludňajších hodinách v ten istý deň  si ustalo na Konopnej ulici priamo na chodníku 13-ročné dievča. Na spáčku telefonicky upozornili Bratislavčania hliadku Mestskej polície. Dievčaťu oťaželi nohy pravdepodobne v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholických nápojov. Kde školáčka popíjala nie je známe, známa je ale skutočnosť, že sanitkou rýchlej zdravotníckej pomoci smerovala na Detskú klinku na Kramároch a tu ju s najväčšou pravdepodobnosťou čakal nepríjemný výplach žalúdka.

Sklo silu nevydržalo

V nedeľu krátko pred polnocou zasahovala hliadka MsP na Vavilovej ulici v Petržalke. Podľa telefonického oznámenia tu mal neznámy muž kopať do motorových vozidiel. To mu zrejme nestačilo, pretože mestskí policajti ho našli ležať vo vchode jedného z domov. Tu mala bývať jeho priateľka. Zrejme mu dvere neotvorila, prípadne nebola doma a tak sa 27-ročný Bratislavčan rozhodol, že rozbije vchodové dvere. Aj sa mu to podarilo, avšak črepiny skla ho porezali na rukách a tvári. Hliadka mu preto poskytla prvú pomoc a privolala pracovníkov rýchlej zdravotníckej pomoci.

Prezradilo ho náradie

Taktiež v nedeľu, ale popoludní,  smerovala jedna z hliadok Mestskej polície do športovej haly Mladosť na Trnavskej ulici. Neznámy muž tu mal demontovať hliníkové lišty. Pri „práci“ ho zadržal vrátnik tohto zariadenia, zlodejovi sa ale podarilo ujsť. Ďaleko sa nedostal. Mestskí policajti ho vzápätí zadržali a 49-ročného Bratislavčana aj s náradím, pomocou ktorého sa pokúšal ukradnúť hliníkové lišty, predviedli na príslušný policajný útvar.

Nezvaná návšteva

Priestory Obchodnej akadémie na Nevädzovej ulici počas víkendu navštívil za bieleho dňa neznámy muž. Vypáčil vchodové dvere a rozhodol sa prehľadať školskú jedáleň. Smolu mal však v tom, že len čo dvere otvoril, spustilo sa poplašné zariadenie. Chlap vzal preto nohy na plecia, no ďaleko sa nedostal. Mestskí policajti ho zadržali v parku na Muškátovej ulici a v ich sprievode putoval 55-ročný muž  na príslušné policajné oddelenie.

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 23.7.2008 / 23.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.