Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 18. týždni 2005

Dátum: 11.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 18. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 2. mája do 8. mája 2005

Trávniky nie sú parkoviská

Ani počas uplynulého týždňa sa príslušníci mestskej polície nemohli sťažovať na nedostatok práce. Priestupcovia totiž štatistiky doplnili o 1699 nových prípadov. Štatistika ďalej prezrádza, že 550 priestupkov majú na svedomí vodiči porušujúci príslušné ustanovenia zákona o premávke na pozemných komunikáciách. V troch prípadoch nezodpovední motoristi obsadili vyhradené parkovacie miesta pre zdravotne postihnutých vodičov, celkom ale neoprávnených obsadení vyhradených parkovacích miest zistili hliadky 82. Na kontroly zo strany mestskej polície doplatilo aj sedem taxikárov. Počas týždňa  príslušným policajným útvarom v Bratislave odovzdali hliadky MsP tri celoštátne hľadané osoby. 62 priestupkov smerovalo do oblasti porušovania verejného poriadku, 107 sa týkalo čistoty a poriadku, 31 neporiadku okolo kontajnerových stojísk, 10 porušení zásad ambulantného predaja a trhového poriadku.  Na trávnatých plochách si parkovisko pre svojich štvorkolesových miláčikov urobilo 105 motoristov, v zóne s obmedzeným státím sa stalo 163 priestupkov a v pešej zóne o niečo menej – 76. Stanovené záverečné hodiny nedodržalo 15 majiteľov zábavných a reštauračných zariadení.

Napriek tomu, že počasie nie veľmi prialo konzumácii alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, porušení v tomto smere zaznamenali hliadky MsP 119. Kňažky lásky za poskytovanie sexuálnych služieb zaplatili blokové pokuty štyrikrát. Štatistika hovorí aj o 24 prípadoch obťažovania okoloidúcich žobrákmi. Blokovacie zariadenia použili hliadky 371 krát a nesprávne zaparkované motorové vozidlá odtiahli pracovníci odťahovacej služby do Čierneho lesa 93 krát.

Kaviarnici platili pokuty

Na dodržiavanie záverečných hodín v reštauračných a zábavných zariadeniach v Starom Meste sa v stredu neskoro v noci dôkladne pozreli príslušníci mestskej polície. Po jedenástej hodine postupne prekontrolovali 14 prevádzok a v štyroch prípadoch zistili porušenie prevádzkových pravidiel. V dvoch kaviarňach za porušenie zaplatili majitelia prevádzok 1000 a 500 korunové pokuty, dva prípady budú mať ďalšiu dohru na priestupkovom referáte miestneho úradu.

Predložil sfalšované potvrdenie

Ešte koncom februára kontrolovala hliadka mestskej polície na Zelenej ulici striebornú Fabiu, ktorej 29-ročný vodič poskytoval taxikárske služby. Ten na vyzvanie hliadky nedokázal predložiť koncesnú listinu, na základe ktorej môže toto povolanie vykonávať, vozidlo bolo bez označenia, na dverách chýbali cenníky za poskytované služby, navyše stál mimo vyznačeného stanoviska. To ale zďaleka nebolo všetko. Ďalší závažný nedostatok zistený na tomto vozidle vykazoval taxameter, ktorý nebol opatrený plombou. Nedalo sa nič robiť a prehreškami vodiča sa začal zaoberať v rámci správneho konania obvodný úrad. Pri prejednávaní však priestupca predložil sfalšované potvrdenie zo stanice mestskej polície hovoriace o omyle, ktorý pri kontrole taxíka nastal. Tento trik mu samozrejme nevyšiel a niekoľkotisícovej pokute sa určite nepoctivý vodič nevyhne.

V anonymite mesta sa nestratil

Ešte začiatkom uplynulého týždňa policajti z Galanty požiadali bratislavskú mestskú políciu o pomoc pri pátraní po 45-ročnom mužovi zo Sládkovičova dôvodne podozrivom zo spáchania viacerých trestných činov proti majetku. Hľadaný muž sa pred rukou zákona skrýval v Bratislave, čo sa napokon potvrdilo aj v piatok podvečer. Spozorovala ho hliadka mestskej polície na Šustekovej ulici. Nasledovala jeho kontrola a potom prevoz na OO PZ. Do Galanty sa neskôr dostal hľadaný muž už v sprievode galantských policajtov, ktorí si po neho do Bratislavy prišli.

Naháňačka s pištoľou

Jeden z telefonátov na tiesňové číslo mestskej polície 159 nasmeroval hliadku na Kollársku ulicu. Tu mali vraj naháňať traja muži v stredných rokoch ďalšieho so zbraňou v ruke. Ten pred nimi vbehol do cukrárne a čakal na pomoc. Dočkal sa jej v zasahujúcej hliadke mestskej polície a prípadom naháňačky 41-ročného českého občana ozbrojeného plynovou pištoľou trojicou Bratislavčanov vo veku 30 až 40 rokov sa ďalej zaoberajú policajti PZ, ktorí na miesto dorazili už po príchode hliadky MsP.

Bil vlastnú sestru

Jedna z hliadok MsP mala počas víkendu prácu aj s 19-ročným mládencom vystrájajúcim v byte na Holíčskej ulici. Ten surovo bil svoju sestru a vyhrážala sa jej smrťou. Rozvášneného mládenca mestskí policajti skrotili. Trpel však psychickou poruchou, preto sa k slovu dostali aj privolaní zdravotníci, ktorí ho previezli na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Alarm zlodeja nezastavil

V sobotu desať minút pred polnocou telefonát na stanicu mestskej polície v Petržalke nasmeroval jednu z hliadok na Starohájsku ulicu. Spustený alarm z vozidla VW Passat rušil obyvateľov okolitých domov. Ukázalo sa, že alarm na aute sa nespustil samočinne, ale aktivoval ho zatiaľ neznámy zlodej. Auto bolo totiž otvorené a keď sa k nemu dostavil jeho majiteľ mohol už len trpko skonštatovať, že zlodeji mu z auta ukradli koženú bundu a fotoaparát.

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 11.7.2008 / 11.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.