Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 11. týždni 2005

Dátum: 08.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 11. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 14. marca do 20. marca 2005

Na Kamennom námestí najviac priestupkov

Mimoriadne bohatý na priestupky bol uplynulý týždeň v hlavnom meste. Hliadky mestskej polície počas neho totiž zistili a riešili 1853 priestupkov. Ich skladba prezrádza, že z celkového množstva priestupkov 671 majú na svedomí vodiči porušujúci príslušné ustanovenia zákona o premávke na pozemných komunikáciách nerešpektovaním zákazových značiek, o 97 priestupkov sa postarali motoristi, ktorí bez problémov obsadili vyhradené parkovacie miesta. Kontroly na taxikárov štatistiku obohatili o 11 nových zistení, 119 priestupkov smerovalo do oblasti verejného poriadku. Čistoty a poriadku sa týkalo 104 zistení, na neporiadok okolo kontajnerových stojísk správcov a majiteľov domov mestskí policajti upozorňovali 39 krát. Teplejšie počasie nahráva do kariet aj obchodníkom porušujúcim ambulantný predaj a trhový poriadok – priestupkov z tohto titulu hliadky riešili 34. V zóne s obmedzeným státím sa stalo 102 priestupkov a v pešej zóne 90. V rozpore s príslušnými všeobecne záväznými nariadeniami zakazujúcimi konzumáciu alkoholických nápojov na verejných priestranstvách konalo 185 ľudí, psíčkari týždňovú štatistiku „vylepšili“ o 24 priestupkov a hliadky sa zaoberali aj s 12 prípadmi týkajúcimi sa obťažovania okoloidúcich žobrákmi.

Do Čierneho lesa si po odtiahnuté vozidlá muselo zájsť 102 motoristov, blokovacie zariadenia použili hliadky 333 krát. Najviac priestupkov v priebehu týždňa sa stalo na Kamennom námestí a to 62.

Policajta zvlášť nešetril

V pondelok krátko po pol ôsmej večer privolali hliadku mestskej polície do internetovej herne na Nejedlého ulici. Do svojej kože sa tu nevedel vpratať 23-ročný návštevník herne. Ten napádal jej personál a svojím správaním obťažoval ostatných návštevníkov. Preukaz totožnosti odmietol hliadke predložiť a nechcelo sa mu veľmi ísť ani na stanicu mestskej polície podať vysvetlenie k protiprávnemu konaniu. Jeho agresivita  začala neúmerne stúpať a fyzicky zaútočil na hliadku. Útok nevydržala rovnošata jedného z policajtov, ako aj palec, ktorý mu páchateľ pri útoku pohmliaždil. Útočník skončil až v momente, kedy zo strany príslušníkov mestskej polície nastúpili donucovacie prostriedky. S putami na rukách skončil na policajnom oddelení.

Chceli sa povoziť na „bavoráku“

Ani nie osem minút po ôsmej hodine večernej v ten istý deň na rohu Kúpeľnej a Medenej ulici sa zaparkované osobné motorové vozidlo BMW s maďarskými evidenčnými číslami zapáčilo dvom 34-ročným Bratislavčanom. Tí začali hneď konať a pokúšali sa do auta vlámať. Smolu mali ale v tom, že ich správanie neuniklo pozornosti hliadke mestskej polície, ktorá ich pri čine zadržala. Na ukradnutom aute sa títo dvaja nakoniec neodviezli, o odvoz však mali postarané a to policajným vozidlom na najbližšie policajné oddelenie.

Nakoniec si to rozmyslela

V utorok v popoludňajších hodinách nemienila čakať v čakárni zdravotníckeho zariadenia na Strečnianskej ulici 47-ročná žena. Hoci nepotrebovala  urýchlené prednostné lekárske ošetrenie, tlačila sa k dverám ambulancie a ostatní čakajúci pacienti ju vôbec nezaujímali. Pracovníčka zariadenia jej vysvetlila, že na ošetrenie musí čakať tak, ako ostatní pacienti. To zrejme ale nemala robiť, pretože v tejto žene vzkypela žlč a začala byť mimoriadne agresívna. Poriadok s ňou prišla urobiť hliadka mestskej polície a po jej príchode táto „tiežpacientka“ priestor zdravotníckeho strediska opustila.

Stratený vo veľkom meste

Krátko pred polnocou vo štvrtok v centre mesta na Medenej ulici našla hliadka mestskej polície schúleného pod bránou jedného z domov malého 10-ročného chlapca. S rodičmi býva v Devínskej Novej Vsi a so svojím otcom bol popoludní kupovať v meste topánky. Počas nákupu sa ale Dominik stratil a domov nevedel nájsť cestu. Hliadka sa preto okamžite spojila s otcom chlapca. Nakoľko ten nevlastní vozidlo, mestská hromadná doprava už v tom čase nepremávala a nemal ani na taxík, zatúlaného syna mu domov živého a zdravého priviezla krátko pred polnocou hliadka mestskej polície.

Čistil a zároveň znečisťoval

Jazdiť v predpoludňajších hodinách za špeciálnou nákladnou Aviou čistiacou Gagarinovu ulici bolo pre motoristov priam utrpením. Valili sa spoza nej kúdole prachu. Mestskí policajti preto jej 28-ročného vodiča zastavili a ukázalo sa, že na Avii sú nefunkčné špeciálne prachové filtre. To napokon uznal aj jej vodič, čistiaci kotúč zdvihol z cesty a so zametačom sa pobral do dielní, kde závadu odstránil.

Psovi sa poštárka nepáčila

Lamačania bývajúci na ulici Podháj sa vo štvrtok pošty takmer nedočkali. Takmer na pravé poludnie biele tesáky jedného zo psov zahryzli sa do nohy nič netušiacej poštárky. Pomocou hliadky mestskej polície sa podarilo zistiť majiteľa psa, ako aj to, že tento je očkovaný proti besnote. Že držiteľ psa zanedbal pri jeho venčení svoje povinnosti je zrejmé. Jeho miláčikovi pribudne v najbližších dňoch na vôdzku označenie „nebezpečný pes“ a jeho priestupkom sa budú zaoberať na lamačskom miestnom úrade. Niekoľkotisícová pokuta ho za včerajšie neudržanie psa na „uzde“ určite neminie.

Petržalčania sa zabávali v Lamači

17.marca vo večerných hodinách sa rozhodli skrášliť steny základnej školy na Malokarpatskom námestí v Lamači dvaja 20 a 21-roční Petržalčania. Farbami sa im ale skrášliť školu nepodarilo, pretože zasiahla hliadka mestskej polície. Táto škola sa v poslednom čase totiž stávala vďačným terčom pre sprejerov, no týmto sa darilo vždy unikať. Včerajší prípad však môže mať aj trestno-právnu dohru. Ak totiž poškodená organizácia vyčísli spôsobenú škodu vyššiu ako 6500 korún, možno už hovoriť o spáchaní trestného činu  poškodzovania cudzej veci a dvaja sprejeri môžu počítať až s ročným trestom odňatia slobody.

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 8.7.2008 / 8.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.