Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 3. týždni 2005

Dátum: 08.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 3. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície. 

Zásahy hliadok MsP v týždni od 17. januára do 23. januára 2005

Zábavná pyrotechnika je stále v kurze

Hoci vítanie Nového roka je už dávno za nami, dozvuky v podobe odpaľovania pyrotechnických predmetov sú aktuálne stále. A to aj napriek tomu, že pre tento druh zábavy nemajú pochopenie policajti mestskej polície a tomu, koho prichytia pri zbavovaní sa zábavnej pyrotechniky jej odpaľovaním na verejných priestranstvách, hrozí bloková pokuta. V Bratislave počas minulého týždňa hliadky riešili tri takéto prípady. Celkom sa ale do týždňovej štatistiky mestskej polície dostalo 1727 prípadov. 646 priestupkov zistených hliadkami mestskej polície smerovalo do oblasti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, hliadky zistili aj 10 porušení zo strany vodičov taxislužieb. Štatistika ďalej prezrádza, že 109 priestupkov majú na svedomí vodiči, ktorí bez okolkov obsadili vyhradené parkovacie miesta. 98 priestupkov, ktoré zistili mestskí policajti smerovalo do oblasti verejného poriadku, k slovu sa dostali aj upozornenia správcom domov na neporiadok okolo kontajnerových stojísk – takýchto prípadov zistili 26. V pešej zóne počas týždňa zaznamenali 82 priestupkov a v zóne s obmedzeným státím sa ich stalo 95. Majitelia štvornohých chlpáčov štatistiku obohatili o 31 nových prípadov, alkohol na verejných priestranstvách si doprialo v rozpore s platnými všeobecne záväznými nariadeniami 181 ľudí. Počas týždňa jednotlivé hliadky riešili aj päť prípadov súvisiacich s obťažovaním okoloidúcich, či tri prípady poskytovania a dožadovania sa sexuálnych služieb. Do Čierneho lesa si pre svoje odtiahnuté motorové vozidlá muselo zájsť 119 motoristov, na 328 vozidlách sa ocitli blokovacie zariadenia. Najviac priestupkov za uplynulý kalendárny týždeň sa stalo na Račianskej ulici a to 58.

Bezdomovci v prázdnom dome

V utorok predpoludním požiadali o zásah hliadku mestskej polície pracovníci lamačského miestneho úradu. Dom na Borinskej ulici, ktorý patrí tomuto úradu, si totiž privlastnili viacerí bezdomovci a odmietali ho opustiť. Na ulicu sa dostali až po zásahu hliadky MsP.

Chrápal a rušil susedov

Chodba panelového domu na Jasovskej ulici sa zapáčila vo večerných hodinách 48-ročnému Bratislavčanovi. Ten si pravdepodobne pomýlil panelák a myslel si, že je doma. Začal búchať na dvere jednej z nájomníčok a keď mu ich vystrašená pani neotvorila,  zosunul sa k zemi a zaspal. A to tak tvrdo, že jeho  chrápanie rušilo susedov. Tí preto privolali hliadku mestskej polície. Tej sa podarilo pána Jozefa z alkoholického chrápajúceho opojenia prebrať. Pobral sa domov, ale na opačný koniec mesta. Paneláky si jednoducho pomýlil a myslel si, že v alkoholickom opojení ho do vlastného bytu nechce pustiť jeho manželka.

Ovčiaci si pobehali, ich pán zaplatil pokutu

Dvoch veľkých dospelých ovčiakov voľne venčil v parku na Smolenickej ulici ich 25-ročný majiteľ. Ten však zabudol na jednu podstatnú vec a to tú, že na voľno ich pustených mať nemôže. Pripomenula mu to hliadka mestskej polície uložením patričnej blokovej pokuty. Po jej zaplatení skončili ovčiaci na vodidlách a aj s pánom sa pobrali domov.

Mladý vlamač nemal šancu

Na parkovisku pri potravinách na Ševčenkovej ulici vo štvrtok dve hodiny po polnoci spustený alarm na zaparkovanom motorovom vozidle Ford signalizoval, že čosi nie je v poriadku. Neznámy zlodej stihol rozbiť na aute bočné sklo a vykradnúť ho. Hliadka mestskej polície, ktorú na túto skutočnosť telefonicky upozornili ľudia z okolitých domov dostala zároveň od nich aj verný opis mladého muža, ktorý sa o rozruch na parkovisku postaral. Mestskí policajti sa pustili do pátrania v okolí tejto ulice a zakrátko nočného vtáčika s lepkavými prstami zlapali. 19-ročný František mal pri sebe bielu igelitovú tašku a v nej veci, ktoré mu zjavne nepatrili. Ako sa k nim dostal, vysvetľoval neskôr na príslušnom policajnom oddelení.

Skončil na zasneženom chodníku

Pred nákupným strediskom Lidl na Račianskej ulici si aj napriek nepriazni počasia ustlal na zasneženom chodníku v stredu predpoludním  starší muž. Ten mal byť pôvodne zranený, no hliadka mestskej polície zistila, že je len značne pod vplyvom alkoholu. Z alkoholického opojenia ho preto prebrala a poslala dospať „opicu“ domov.

Z námestia rovno do chládku

V nedeľu ani nie 20 minút po polnoci pozornosť hliadky MsP na Predstaničnom námestí  upútal neznámy, podozrivo správajúci sa muž. Mestskí policajti ho preto požiadali o predloženie dokladu totožnosti, avšak tento pri sebe neznámy nemal. Preverovaním v policajných evidenciách sa neskôr zistilo, že 30-ročný Ján nemal v Bratislave čo hľadať a namiesto pohybu na Predstaničnom námestí sa mal už dávnejšie pohybovať v priestoroch nápravno-výchovného zariadenia. Tam napokon aj skončil, pretože okresný súd v Novom Meste nad Váhom vydal už dávnejšie príkaz na jeho zatknutie.

Záverečná v nedohľadne

Aj počas víkendu sa policajti bratislavskej mestskej polície stretávali s oznámeniami občanov na nedodržiavanie záverečných hodín v niektorých reštauračných zariadeniach a následným rušením nočného pokoja. Jeden z takýchto oznamov preverovali po polnoci aj na Vazovovej ulici a 29-ročný Bratislavčan za spáchaný priestupok proti verejnému poriadku zaplatil pokutu vo výške 1000 korún. Podobne dopadli aj v Steine na Krížnej ulici. Rušenie nočného pokoja hlasnou hudobnou produkciou a nedodržanie stanovených záverečných hodín stálo 25-ročného muža z Trenčianskych Teplíc rovnú tisícku.

Bitka skončila trestným oznámením

V sobotu po polnoci požiadal o pomoc hliadku MsP v Petržalke  34-ročný muž. Ten bol fyzicky napadnutý v byte svojej matky na Ševčenkovej ulici. Po útoku mal zranené oko, avšak pomoc zo strany pracovníkov rýchlej zdravotníckej pomoci odmietol. Informoval sa len na možnosti podania trestného oznámenia na toho, čo mu zranenia spôsobil. Jeho prípadom ublíženia na zdraví sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Hlavná stanica nie je nocľaháreň

Priestory bratislavskej Hlavnej stanice si počas chladnejších dní mnohí z bezdomovcov zamieňajú za nocľaháreň. Tak tomu bolo napokon aj v noci z piatku na sobotu, lenže po zásahu policajtov bratislavskej mestskej polície, železničnej polície a policajného zboru, chtiac nechtiac ľudia, ktorí tu nemali čo hľadať, museli noc stráviť na ulici. Policajná akcia sa začala úderom 23-tej hodiny a trvala necelých 50 minút. Počas nej skontrolovali policajti v priestoroch stanice, na Predstaničnom námestí, ale aj v okolí samotnej stanice 60 ľudí. 30 z nich sa nevedelo preukázať dokladom totožnosti. V tejto skupine bola aj žena v stredných rokoch, ktorá už dlhší čas prechádzala policajným pátraním pre podozrenie zo spáchania rôznorodej trestnej činnosti. Tá prirodzene skončila na príslušnom policajnom oddelení. Nočná akcia polície sa zaobišla bez mimoriadnych udalostí. V akciách podobného druhu budú policajné zložky pokračovať aj v budúcnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 8.7.2008 / 8.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.