Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 4. týždni 2009

Dátum: 27.01.2009
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 4. týždni 2009

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície. 

V týždni od 19. januára do 25. januára 2009 preverovali hliadky mestskej polície v hlavnom meste 1912 udalostí. Medzi nimi bolo aj 185 takých, ktoré po overení hliadkami priamo na mieste sa ukázali ako neopodstatnené.

Opodstatnenými ale na druhej strane boli zistené priestupky voči pravidlám bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke a takýchto prípadov zistili hliadky 739. Na  miestach vyhradených pre zdravotne postihnutých občanov svoje vozidlá zaparkovalo bez oprávnenia parkovať tu 20 motoristov. V súvislosti s parkovaním na vyhradených  parkovacích miestach bez vedomia majiteľov týchto miest zaparkovalo svoje vozidlá 92 vodičov.

V oblasti porušení pravidiel verejného poriadku zistili hliadky mestskej polície 31 priestupkov. Na telefonáty, v ktorých volajúci poukazovali na prípady rušenia nočného pokoja zasahovali mestskí policajti počas týždňa 19 krát.

Svoje povinnosti vyplývajúce pre majiteľov psov zo všeobecne záväzných nariadení týkajúcich sa podmienok chovu domácich zvierat nerešpektovalo 26 priestupcov. Na miestne úrady oznámili policajti mestskej polície 7 prípadov nájdenia motorových vozidiel, ktoré vykazovali známky autovrakov.

Značne zastúpenými boli opäť priestupky súvisiace s čistotou a poriadkom – 146 zistení, ako aj parkovania motorových vozidiel na trávnatých plochách – 160 prípadov. Alkoholické nápoje napriek zákazu ich konzumácie na verejných priestranstvách si doprialo 124 priestupcov.

Štatistika mestskej polície ďalej prezrádza, že v zóne s dopravným obmedzením sa počas týždňa stalo 216 priestupkov a v pešej zóne ich zistili hliadky 22. Prípady obťažovania okoloidúcich žobrákmi sa vyskytli 21 krát.

Najviac priestupkov sa stalo opäť na Budatínskej ulici a to 60. Blokovacie zariadenia na kolesá nesprávne parkujúcich vozidiel nasadili hliadky 495 krát a vozidlá priestupcov skončili po odtiahnutí v areáloch odťahovacích služieb 186 krát.

Štyri a pol promile jej nestačilo

Skutočne neuveriteľný zásah, ktorého hlavnou hrdinkou bola istá žena a alkohol riešila jedna z hliadok mestskej polície v utorok predpoludním na Námestí SNP. K tejto "konzumentke", ktorá porušila všeobecne záväzné nariadenie zakazujúce konzumáciu alkoholických nápojov na verejných priestranstvách musela hliadka privolať aj pracovníkov rýchlej zdravotníckej pomoci. Viac ako štyri promile v dychu dokáže zložiť totiž aj dobre urasteného chlapa, no táto pani svojím správaním dala okoliu jasne najavo, že s takouto dávkou si dokáže hravo poradiť. Dokonca v čase, kedy ju hliadka riešila za spáchaný priestupok toho mala v sebe o niečo viac a to až 4.5 promile.  Dokonca protestovala pri nakladaní do sanitného vozidla, že jej záchranári nedovolili so sebou vziať ešte nedopitú fľašku s tvrdým alkoholom. Pochopiteľne, táto „rekordérka“ skončila v nemocnici.

Zaparkoval a neskôr z auta odmontoval sedadlo aj volant

Na Kukučínovej ulici zaparkoval modrý VW Golf so žilinskými evidenčnými číslami jeho vodič na chodníku tak, že chodci ho museli obchádzať vstupovaním do vozovky. V takýchto prípadoch môže správca komunikácie takto zaparkované vozidlo odtiahnuť, no vozidlá odťahovacej služby neboli momentálne k dispozícii. Hliadka sa telefonicky preto spojila s majiteľom auta. Ten prisľúbil vozidlo preparkovať, no malo to jeden háčik. Musel si na Golf zohnať predné sedadlo a volant. Podarilo sa mu to veľmi rýchlo a po krátkej úprave auta toto neskôr preparkoval.

Bezdomovci zo Zátišia sa pravidlám v ubytovniach nechcú prispôsobovať

Vo štvrtok predpoludním mestskí policajti z Nového Mesta uskutočnili v čase medzi 10.40 hod. až 11.40 hod. v opustených garážach na Zátiší kontrolu na ľudí, ktorí tu prespávajú. Kontrola bola zameraná na  osoby, ktoré prechádzajú policajným pátraním, ako aj veci pochádzajúce z trestnej činnosti. V minulosti s obyvateľmi týchto garáži žili aj ich maloleté deti. Počas hodinovej akcie prekontrolovali hliadky 15 osôb. Všetkým bolo odporučené vzhľadom k podmienkam v ktorých prespávajú a žijú, aby využili ubytovne na tento účel zriadené v hlavnom meste. Bezdomovci tento návrh však odmietli s tým, že spôsob života na ulici im vyhovuje a prispôsobovať sa pravidlám v ubytovacích zariadeniach sa v žiadnom prípade nebudú.

 

Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 28.1.2009 / 28.1.2009

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.